settings icon
share icon
Pitanje

Zašto Bog mrzi razvod?

Odgovor


Malahija 2,16 često je citiran stih koji govori kako se Bog osjeća u vezi razvoda. „Jer ja mrzim razvod', veli GOSPOD, Bog Izraelov.“ Ali ovaj stih govori mnogo više od toga. Ako se vratimo na 13. stih, čitamo: „Još i ovo činite: suzama prekrivate žrtvenik GOSPODNJI, plačem i jaucima, jer se Gospod više ne obazire na prinos i ne prima ga voljno iz ruke vaše. A velite: 'Zašto?' Zato što je GOSPOD bio svjedok između tebe i žene tvoje mladosti, koju si ti iznevjerio premda ti ona bijaše drúga i žena tvojega saveza. Ta nije li ih on načinio da budu jedno? Ipak je u njega ostatak Duha. Zašto pak jedno? Da potraži Božje potomstvo. Zato pazite na svoj duh i neka nitko ne iznevjeri ženu svoje mladosti.“

Iz ovog odlomka doznajemo nekoliko toga. Prvo, Bog ne sluša molitve za blagoslov od onih koji su prekršili bračni savez. Prva Petrova 3,7 kaže: „Tako i vi, muževi, živite sa svojim ženama po spoznaji, iskazujući ženi čast kao slabijoj posudi i kao subaštinicama milosti života, da vaše molitve ne bi bile spriječene“ (naglasak dodan). Postoji izravna korelacija između načina na koji se muškarac odnosi prema svojoj ženi i učinkovitosti njegovih molitava.

Bog jasno objašnjava svoje razloge za tako visoko vrednovanje braka. Kaže da ih je On „načinio da budu jedno“ (Malahija 2,15). Brak je bila Božja ideja. Ako ga je On dizajnirao, onda ga ima pravo i definirati. Svako odstupanje od Njegovog dizajna mu je gadost. Brak nije ugovor, već savez. Razvod braka uništava čitav koncept saveza koji je toliko važan Bogu.

U Bibliji Bog često daje ilustracije kako bi podučio duhovnu stvarnost. Kad je Abraham na žrtveniku ponudio svog sina Izaka, dana je slika, ispunjena stotinama godina kasnije, da će Gospod Bog dati svog jedinorođenoga Sina (Postanak 22,9; Rimljanima 8,32). Kad je Bog tražio krvne žrtve za oproštenje grijeha, oslikao je savršenu žrtvu koju će sam podnijeti na križu (Hebrejima 10,10).

Brak je slika saveza koji Bog ima sa svojim narodom (Hebrejima 9,15). Savez je neraskidiva predanost, a Bog želi da shvatimo koliko ozbiljna. Kad se razvedemo od nekoga s kim smo sklopili savez, rugamo se s Bogom koji je stvorio koncept saveznog odnosa. Crkva (oni pojedinci koji su primili Isusa kao Spasitelja i Gospodina) u Bibliji se predstavlja kao „Kristova zaručnica“ (2. Korinćanima 11,2; Otkrivenje 19,7-9). Mi smo kao Njegov narod „vjenčani“ s Njim kroz savez kojeg je uspostavio. Slična se ilustracija koristi u Izaiji 54,5 o Bogu i Izraelu.

Kad je Bog uspostavio brak u rajskom vrtu, stvorio ga je kao sliku najvećeg jedinstva koje ljudska bića mogu poznati (Postanak 2,24). Želio je da shvatimo jedinstvo koje možemo imati s Njim kroz otkupljenje (1. Korinćanima 6,17). Kad muž ili žena odluče prekršiti taj bračni savez, to narušava sliku Božjeg saveza s nama.

Malahija 2,15 daje nam još jedan razlog da Bog mrzi razvod. Kaže da „traži Božje potomstvo“. Božji je dizajn za obitelj bio da se jedan muškarac i jedna žena obvežu jedno prema drugom doživotno i odgajaju djecu kako bi i ona razumjela koncept saveza. Djeca odgojena u zdravom domu s dvoje roditelja imaju puno veću vjerojatnost da i sama uspostave uspješne brakove.

Kad su Isusa pitali zašto Zakon dopušta razvod, odgovorio je da je Bog to dopustio samo „zbog otvrdlosti srca vašega… ali od početka nije bilo tako“ (Matej 19,8). Bog nikada nije planirao da razvod bude dio ljudskog iskustva, i žalosti ga kad otvrdnemo srca i prekršimo savez koji je stvorio.


EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Zašto Bog mrzi razvod?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries