settings icon
share icon
Pitanje

Zašto Bog mrzi grijeh?

Odgovor


Bog mrzi grijeh jer je to sama antiteza Njegovoj prirodi. Psalmist ovako opisuje Božju mržnju prema grijehu: „Jer ti nisi Bog kojemu se zloća mili niti će zlo s tobom boraviti“ (Psalam 5,4). Bog mrzi grijeh jer je svet; svetost je najuzvišenija od svih Njegovih atributa (Izaija 6,3; Otkrivenje 4,8). Njegova svetost potpuno zasićuje Njegovo biće. Njegova svetost odražava Njegovo moralno savršenstvo i apsolutnu slobodu od bilo kakve ljage (Psalam 89,35; 92,15; Rimljanima 9,14).

Biblija predstavlja Božji odnos prema grijehu sa snažnim osjećajima neprijateljstva, gađenja i krajnje mržnje. Na primjer, grijeh se opisuje kao gnojne rane (Izaija 1,6), breme tegobno (Psalam 38,4), prljavština (Titu 1,15; 2. Korinćanima 7,1), obvezujući dug (Matej 6,12- 15), tama (1. Ivanova 1,6) i skrlet (Izaija 1,18).

Bog mrzi grijeh iz jednostavnog razloga što nas grijeh odvaja od Njega: „Nego su bezakonja vaša načinila razdvojnicu između vas i Boga vašega, i grijesi su vaši zakrili mu lice od vas da ne čuje“ (Izaija 59,2; vidi također Izaija 13,11; Jeremija 5,25). Zbog grijeha su Adam i Eva pobjegli od Boga i sakrili se „među drveće u vrtu“ (Postanak 3,8). Grijeh uvijek donosi razdvajanje, a činjenica da Bog mrzi grijeh znači da mrzi biti odvojen od nas. Njegova ljubav zahtijeva obnovu, a ona pak zahtijeva svetost.

Bog također mrzi grijeh zbog njegove suptilne varljivosti koja nas mami da se usredotočimo na svjetovno zadovoljstvo, isključujući Božje blagoslove. Oni kojima su oprošteni grijesi mogu reći: „Pokazat ćeš mi stazu života; pred licem tvojim punina je radosti, s desne tvoje blaženstva su vječna“ (Psalam 16,11). Ići za grijehom znači okrenuti leđa Božjim darovima, jer nam želi „namisli mira, a ne zla, da vam dadne budućnost i nadu“ (Jeremija 29,11). Božja mržnja prema grijehu podrazumijeva da On voli svoj narod i želi ga blagosloviti.

Drugi razlog zašto Bog mrzi grijeh jest taj što nas zasljepljuje za istinu. Isus je lažne učitelje usporedio sa „slijepim vođama slijepih“ (Matej 15,14). Ivan je rekao da onaj tko mrzi svog brata „ne zna kamo ide jer mu tama zaslijepi oči“ (1. Ivanova 2,11). Grijeh ima posljedice koje grešnik često zanemaruje. „Ne varajte se, Bog se ne da izrugivati! Jer što god čovjek sije, to će i žeti“ (Galaćanima 6,7; vidi također Brojevi 32,23). Bog mrzi grijeh iz istog razloga iz kojeg svjetlost mrzi tamu, a istina mrzi laž. Bog želi da Njegova djeca „dođu do sveg bogatstva punine razumijevanja“ (Kološanima 2,2), a grijeh im samo smeta.

Bog mrzi grijeh jer nas porobljava i na kraju će nas uništiti. Baš kao što je Samsonov grijeh doveo do njegove fizičke sljepoće i zarobljeništva (Suci 16,21), tako će i naš grijeh dovesti do duhovne sljepoće i ropstva. „Ne znate li: ako se komu predajete za robove, na poslušnost, robovi ste onoga koga slušate: bilo grijeha — na smrt, bilo poslušnosti — na pravednost“ (Rimljanima 6,16). Bog je izvor života i daje taj život vječno svima koji vjeruju. Grijeh je prepreka našem prihvaćanju života i to je jedan od razloga zašto ga Bog mrzi.

Bog mrzi grijeh jer umanjuje našu ljubav prema Njemu. Biblija kaže: „Ne ljubite svijeta ni ono što je u svijetu. Ako tko ljubi svijet, nema u njemu ljubavi Očeve. Jer sve što je u svijetu — požuda tijela i požuda očiju i oholost života — nije od Oca, nego je od svijeta“ (1. Ivanova 2,15-16). Jakov nas upozorava na opasnost prihvaćanja svijeta: „Preljubnici i preljubnice! Ne znate li da je prijateljstvo sa svijetom neprijateljstvo prema Bogu? Tko god dakle poželi biti prijatelj svijetu, neprijateljem Božjim postaje“ (Jakovljeva 4,4). Nitko ne može služiti dvojici gospodara (Luka 16,13), a mi moramo izabrati između grijeha i pravednosti.

Kao vjernici trebamo mrziti grijeh kao i Bog. Mi smo „sinovi svjetla i sinovi dana. Nismo od noći niti od tame“ (1. Solunjanima 5,5). Moramo prepoznati da nas je Bog odvojio; mi smo „narod sveti, puk stečeni“ (1. Petrova 2,9). Ne možemo sami postati sveti, ali Bog nam daje svoga Duha Svetoga da nas posveti (2. Solunjanima 2,13). Imamo Njegovo obećanje da će nam pomoći u našoj borbi protiv grijeha (1. Korinćanima 1,8).

Mrzimo grijeh jer nas odvaja od Boga. Mrzimo ga jer nam umanjuje ljubav i otupljuje savjest, jer nas veže i zasljepljuje. Mrzimo ga jer žalosti Duha Božjega (Efežanima 4,30). Naša molitva Svetom glasi: „A sȃm Bog mira neka vas posvema posveti. I cijelo vaše biće — duh i duša i tijelo — neka se besprijekorno sačuva o dolasku Gospodina našega Isusa Krista“ (1. Solunjanima 5,23).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Zašto Bog mrzi grijeh?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries