settings icon
share icon
Pitanje

Zašto Bog govori o sebi u množini u Postanku 1,26 i 3,22?

Odgovor


Postanak 1,26 kaže: „I reče Bog: 'Načinimo čovjeka na svoju sliku, nama sličnog; i neka oni vladaju nad ribama morskim, i nad pticama nebeskim, i nad stokom, i nad svom zemljom, i nad svakim gmizavcem što po zemlji gmiže.'“ Postanak 3,22 kaže: „I reče GOSPODIN Bog: 'Evo, čovjek je postao kao jedan od nas.“ U Starom zavjetu postoje i drugi stihovi u kojima Bog upućuje na sebe koristeći konstrukcije množine. Također je zanimljivo primijetiti da je Elohim, jedan od primarnih naslova Boga u Starom zavjetu (koji se javlja više od 2500 puta), u obliku množine.

Neki ljudi koriste ove stihove kako bi postavili hipotezu da postoji više od jednog Boga. Međutim, možemo isključiti politeizam (vjerovanje u više bogova), jer bi to proturječilo bezbrojnim drugim stihovima koji nam govore da je Bog jedan i da postoji samo jedan Bog. Tri puta samo u Izaiji 45, Bog izjavljuje: „Ja sam GOSPODIN i nema drugoga; osim mene Boga nema“ (ss. 5, 6, 18).

Drugo moguće objašnjenje za to što je Bog sebe spominjao u množini je da je Bog uključio anđele u svoju izjavu. Rekavši „mi“ i „nas“, Bog je govorio o cijeloj nebeskoj vojsci, uključujući i sebe. Međutim, Biblija nigdje ne navodi da anđeli imaju istu „sliku“ ili „sličnost“ kao Bog (vidi Postanak 1,26). Taj opis je dan samo čovječanstvu.

Budući da Biblija, a posebno Novi zavjet, predstavlja Boga kao Trojstvo (tri Osobe, ali samo jedan Bog), Postanak 1,26 i 3,22 mogu predstavljati samo razgovor unutar Trojstva. Bog Otac vodi „razgovor“ s Bogom Sinom i Bogom Duhom Svetim. Stari zavjet nagovještava plural Boga, a Novi zavjet pojašnjava tu množinu doktrinom o Trojstvu. Očito ne postoji način na koji možemo u potpunosti razumjeti kako ovo funkcionira, ali Bog nam je dao dovoljno informacija da znamo da postoji u tri Osobe – Otac, Sin i Duh Sveti.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Zašto Bog govori o sebi u množini u Postanku 1,26 i 3,22?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries