settings icon
share icon
Pitanje

Mijenja li Bog svoje mišljenje?

Odgovor


Malahija 3,6 kaže: „Jer ja, Jahve, ne mijenjam se, a vi se, sinovi Jakovljevi, mijenjate bez prestanka.“ Isto tako, Jakovljeva 1,17 kaže nam: „Svaki dobar dar, svaki savršen poklon dolazi odozgo, od Stvoritelja zvijezda, u koga nema ni promjene, ni zasjenjenja zbog mijene.“ Značenje knjige Brojeva 23,19 ne može biti jasnije: „Bog nije čovjek da bi slagao, nije sin Adama da bi se kajao. Zar on kada rekne, a ne učini, zar obeća, pa ne ispuni?“ Ne, Bog ne mijenja svoje mišljenje. Ovi stihovi tvrde da je Bog nepromjenjiv.

Kako onda možemo objasniti stihove poput Postanka 6,6: „Jahve se pokaja i u svom srcu ražalosti“? Nadalje, u Joni 3,10 piše: „Bog vidje što su učinili: da se obratiše od svojega zlog puta. I sažali se Bog zbog nesreće kojom im bijaše zaprijetio.“ Isto tako, Izlazak 32,14 objavljuje: „I Jahve odustane da na svoj narod svali nesreću kojom mu bijaše zaprijetio.“ Ovi stihovi govore o tome da se Gospodin „pokajao“ za nešto, i čini se kao da se suprotstavljaju nauci o Božjoj nepromjenjivosti. Međutim, podrobnije proučavanje ovih stihova otkriva da ovo zapravo nisu naznake da se Bog može promijeniti. U izvornom jeziku, riječ koja se prevodi kao „pokajati se“ ili „popustiti“ hebrejski je izraz koji znači „biti žao zbog“. Kada je nekome žao zbog nečega, to ne znači da je došlo do promjene, nego jednostavno znači da postoji žaljenje što se nešto dogodilo.

Razmotrite Postanak 6,6: „Jahve se pokaja ... što je načinio čovjeka na zemlji.“ Ovaj stih čak kaže da se „u svome srcu ražalosti“. Ovaj stih kaže da je Bog požalio što je stvorio čovjeka. Međutim, On očigledno nije preokrenuo svoju odluku. Umjesto toga, kroz Nou je dozvolio čovjeku da nastavi postojati. Činjenica da smo danas još uvijek živi dokaz je da Bog nije promijenio svoje mišljenje o stvaranju čovjeka. Također, kontekst toga odlomka je opis grješnog stanja u kojemu čovjek živi, i upravo je čovjekova grješnost pokrenula Božju tugu, a ne čovjekovo postojanje. Uzmite u obzir Jonu 3,10: „…I sažali se Bog zbog nesreće kojom im bijaše zaprijetio, i ne učini.“ Ponovno, koristi se ista hebrejska riječ, koja se prevodi kao „biti žalostan zbog“. Zašto je Bogu žao zbog onoga što je planirao za Ninivljane? Zato što su se oni promijenili u svojim srcima i kao posljedica toga, promijenili su svoje živote od neposlušnosti ka poslušnosti. Bog je u potpunosti dosljedan. Bog je naumio osuditi građane Ninive zbog njihove zloće. Ipak, Ninivljani su se pokajali i promijenili svoje ponašanje. Zbog toga, Bog je Ninivi iskazao milosrđe, što je u potpunosti dosljedno Njegovu karakteru.

Rimljanima 3,23 uči da svi ljudi griješe i neuspijevaju ispuniti Božja mjerila. Rimljanima 6,23 kaže da posljedica toga je smrt (duhovna i fizička). Prema tome, građani Ninive bili su zaslužili kaznu. Svi mi suočavamo se s istom situacijom. Čovjek je taj koji odlučuje počinjati grijeh koji ga odvaja od Boga. Čovjek ne može Boga smatrati odgovornim za svoju vlastitu nepriliku. Prema tome, bilo bi suprotno Božjem karakteru ne kazniti Ninivljane da su oni nastavili živjeti u grijehu. Međutim, žitelji Ninive okrenuli su se poslušnosti, i zbog toga Gospodin ih nije odlučio kazniti kao što je prvotno namjeravao. Je li to što su se Ninivljani promijenili obvezalo Boga da učini ono što je učinio? Naravno da ne! Boga ne možemo staviti u položaj zaduženja prema ljudima. Bog je dobar i pravedan, i odlučio je ne kazniti Ninivljane kao posljedicu njihova promijenjena srca. U najmanju ruku, ovaj odlomak upućuje na činjenicu da se Bog ne mijenja, jer da Gospodin nije sačuvao Ninivljane, to bi bilo suprotno Njegovu karakteru.

Odlomci u Svetom pismu koji se tumače da Bog naoko mijenja svoje mišljenje ljudski su pokušaji da se objasni Božje djelovanje. Bog je naumio nešto učiniti. Bog je namjeravao nešto učiniti, ali umjesto toga učinio je nešto drugo. Nama to zvuči kao promjena. Ali Bogu, koji je sveznajuć i suveren, to nije promjena. Bog je oduvijek znao što će učiniti. Bog čini ono što treba učiniti kako bi naveo čovječanstvo da ispuni Njegov savršeni plan. „Onaj sam koji od početka svršetak otkriva i unaprijed javlja što još se nije zbilo! Ja kažem: Odluka će se moja ispuniti, izvršit ću sve što mi je po volji.“ (Izaija 46,10-11). Bog je prijetio Ninivi s uništenjem, znajući da će to uzrokovati da se Ninivljani pokaju. Bog je prijetio Izraelu uništenjem, znajući da će Mojsije posredovati. Bog ne žali zbog svojih odluka, nego ga rastužuje ono što čovjek ponekad čini u odgovoru na Njegove odluke. Bog ne mijenja svoje mišljenje nego djeluje u skladu sa svojom Riječi kao odgovor na naša djela.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Mijenja li Bog svoje mišljenje?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries