settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu znati kada mi Bog govori da učinim nešto?

Odgovor


Molite, pogotovo kada ste nesigurni u Božju volju za svoj život. „Ako li komu od vas nedostaje mudrosti, neka išće od Boga, koji svima daje rado i bez negodovanja, i dat će mu se“ (Jakovljeva 1,5 VB). „Smiri se u Gospodu i strpljivo čekaj na njega“ (Psalam 37,7 VB). Ako ne znate što moliti, uvijek za molitvu možete osobno primijeniti i koristiti stihove kao što su: „Pokaži mi put kojim mi je ići, jer k tebi dušu svoju uzdižem“ (Psalam 143,8 VB), te „Vodi me u istini svojoj i pouči me“ (Psalam 25,5 VB).

Primarni način koji nam Bog zapovijeda jest kroz svoju Riječ. „Svako je Pismo od Boga nadahnuto i korisno za poučavanje, za prijekor, za popravljanje, za odgajanje u pravednosti“ (2. Timoteju 3,16 VB). Ako nam Biblija nešto zapovijeda, nema potrebe za oklijevanjem i ispitivanjem je li nešto uistinu Božja volja za nas. Njemu je toliko mnogo stalo do nas da je već dao jednostavan i jasan vodič za život — Bibliju. „Tvoja je riječ nozi mojoj svjetiljka i svjetlo mojoj stazi“ (Psalam 119,105 VB). „Savršen je Zakon Gospodnji — dušu krijepi; pouzdano je svjedočanstvo Gospodnje — mudrim čini priprostoga“ (Psalam 19,7 VB). „Kako će mladić čistiti put svoj? Držeći riječ tvoju“ (Psalam 119,9 VB). Isto tako, Bog nikada ne proturječi samom sebi, stoga vas nikada neće pitati da učinite nešto što je u suprotnosti s Biblijom. Nikada neće tražiti od vas da griješite. Nikada neće tražiti od vas da učinite nešto što Isus Krist ne bi učinio. Moramo uroniti u Bibliju kako bismo saznali koji postupci ispunjavaju Božji standard. „Neka se ova Knjiga Zakona ne miče s usta tvojih, nego razmišljaj o njoj danju i noću, kako bi pazio da izvršiš sve što je u njoj napisano“ (Jošua 1,8 VB).

Kršćani također imaju Duha Svetoga kako bi razlučivali što jest ili nije Božja volja za naše živote. „Duh istine, upućivat će vas u svu istinu“ (Ivan 16,13 VB). Ponekad će Duh Sveti uznemiriti našu savjest ako donosimo pogrešnu odluku ili nas umiriti i ohrabriti kada se oslanjamo na ispravnu odluku. Čak i ako ne intervenira na takve primjetne načine, možemo biti sigurni da On uvijek ima sve pod kontrolom. Ponekad će Bog promijeniti situaciju bez da smo čak i shvatili da je djelovao. „Gospod će te voditi zasvagda“ (Izaija 58,11 VB).

Ako vas Bog poziva da iskoračite u vjeri, ohrabrite se Njegovom prisutnošću. „Nisam li ti zapovjedio? Budi jak i odvažan! Ne boj se i ne strahuj, jer kamo god pođeš, s tobom je Gospod, Bog tvoj“ (Jošua 1,9 VB). I zapamtite sljedeće: „Svu svoju brigu bacite na nj, jer on se brine za vas“ (1. Petrova 5,7 VB). „Uzdaj se u Gospoda svim srcem svojim i ne oslanjaj se na vlastiti razum. Misli na nj na svim svojim putima, i on će poravniti tvoje staze“ (Izreke 3,5-6 VB).

Ono što ne bismo trebali činiti jest da očekujemo glasove od Boga. Danas postoji opasan trend u kojem ljudi žele čuti „riječ od Gospodina“, izvan onoga što nam je već dao u Bibliji. „Gospodin mi je rekao…“ postala je mantra kršćanstva koje je vođeno iskustvom. Nažalost, ono što On „govori“ nekoj osobi često proturječi onome što „govori“ drugoj osobi, a izvanbiblijske objave pokazale su se kao faktor koji izaziva podjele, razdirući crkvu jednu za drugom kada iskustvo jedne osobe želi zauzeti prednost nad tuđim iskustvima. To rezultira kaosom, od čega korist ima samo Sotona, koji voli sijati razdor među vjernicima. Kao naš primjer u ovim pitanjima trebamo uzeti apostola Petra. Unatoč čudesnom iskustvu na Gori preobraženja, kada je gledao proslavljenog Krista kako razgovara s Mojsijem i Ilijom, Petar se odbio oslanjati na to iskustvo, već je umjesto toga izjavio: „I tako imamo još čvršću proročku riječ. Dobro činite što pazite na nju kao na svjetiljku što svijetli na mračnu mjestu“ (2. Petrova 1,18-19 VB).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako mogu znati kada mi Bog govori da učinim nešto?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries