settings icon
share icon
Pitanje

Je li Božja ljubav bezuvjetna?

Odgovor


Božja ljubav, kako se opisuje u Bibliji, jasno je bezuvjetna po tome što se Njegova ljubav izražava prema objektima Njegove ljubavi (to jest Njegovom narodu) unatoč tome kakva je njihova naklonost prema Njemu. Drugim riječima, Bog ljubi jer je Njegova priroda ljubiti (1. Ivanova 4,8), i ta ga ljubav pokreće prema dobrohotnom djelovanju. Bezuvjetna priroda Božje ljubavi najbolje se vidi u evanđelju. Poruka evanđelja zapravo je priča o božanskom spašavanju. Budući da Bog zna stanje svog pobunjeničkog naroda, odlučuje ih spasiti od grijeha, a ta se odlučnost temelji na Njegovoj ljubavi (Efežanima 1,4-5). Poslušajte riječi apostola Pavla iz njegovog pisma Rimljanima:

„Jer je Krist, dok mi još bijasmo nemoćni, u pravo vrijeme umro za bezbožnike. Ta jedva bi tko za pravedna umro; jer za dobra bi se možda tko i odvažio umrijeti. A Bog pokazuje svoju ljubav prema nama time što, još dok bijasmo grješnici, Krist umrije za nas" (Rimljanima 5,6-8 VB).

Čitajući poslanicu Rimljanima saznajemo da smo otuđeni od Boga zbog našeg grijeha. U neprijateljstvu smo s Bogom, i Njegov se gnjev otkriva nad bezbožnicima zbog nepravednosti (Rimljanima 1,18-20). Odbacujemo Boga i Bog nas predaje našem grijehu. Također saznajemo da smo svi sagriješili i lišeni Božje slave (Rimljanima 3,23). Nitko od nas ne traži Boga, nitko od nas ne čini ono što je ispravno u Njegovim očima (Rimljanima 3,10-18).

Unatoč tom neprijateljstvu prema Bogu (radi kojeg Bog ima savršeno pravo potpuno uništiti nas), Bog otkriva svoju ljubav prema nama dajući nam svoga Sina, Isusa Krista, kao pomirenje (to jest zadovoljavanje Božjeg pravednog gnjeva) za naše grijehe. Bog nije čekao da se popravimo kao uvjet iskupljenja za naše grijehe. Umjesto toga, Bog je dobrovoljno postao čovjek i živio među svojim narodom (Ivan 1,14). Bog je iskusio našu čovječnost – sve što znači biti ljudsko biće – a onda se svojevoljno predao kao zamjensko pomirenje za naš grijeh.

Ovo božansko spašavanje rezultiralo je milosrdnim činom samožrtvovanja. Kao što Isus kaže u Ivanovu evanđelju: „Od ove ljubavi nitko veće nema: da netko položi život svoj za prijatelje svoje" (Ivan 15,13). To je upravo ono što je Bog, u Kristu, učinio. Bezuvjetna priroda Božje ljubavi postaje jasna u još dva odlomka iz Pisma:

„Ali Bog, koji je bogat milosrđem, zbog svoje velike ljubavi kojom nas uzljubi, i nas, koji bijasmo mrtvi u prijestupima, oživi s Kristom (milošću ste spašeni!)" (Efežanima 2,4-5).

„U ovome se očitova ljubav Božja u nama: Sina svoga jedinorođenoga poslao je Bog u svijet da živimo po njemu. U ovome je ljubav: ne da mi uzljubismo Boga, nego da on uzljubi nas i posla Sina svojega kao pomirnicu za grijehe naše" (1. Ivanova 4,9-10).

Važno je napomenuti da je Božja ljubav ona koja inicira; nikada odgovor. To je upravo ono što ju čini bezuvjetnom. Ako bi Božja ljubav bila uvjetovana, morali bismo učiniti nešto kako bismo ju zaradili ili zaslužili. Morali bismo nekako umiriti Njegov gnjev i očistiti se od našeg grijeha prije nego što bi nas Bog mogao voljeti. No, to nije biblijska poruka. Biblijska poruka – evanđelje – jest da se Bog, motiviran ljubavlju, bezuvjetno predao da spasi svoj narod od grijeha.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li Božja ljubav bezuvjetna?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries