settings icon
share icon
Pitanje

Može li Bog stvoriti tako težak kamen da ga ne može podići?

Odgovor


Ovo pitanje često postavljaju skeptici prema Bogu, Bibliji, kršćanstvu itd. Ako Bog može stvoriti kamen koji ne može podići, onda Bog nije svemoguć. Ako Bog ne može stvoriti toliko težak kamen da ga ne može podići, onda Bog nije svemoguć. Prema ovom argumentu, svemoć je kontradiktorna sama sebi. Znači da Bog ne može biti svemoguć. Dakle, pitanje, može li Bog stvoriti tako težak kamen da ga ne može podići? Brzi odgovor glasi: „Ne“. Ali objašnjenje je daleko važnije razumjeti nego odgovor…

Ovo se pitanje temelji na popularnom nerazumijevanju definicija riječi poput „svemoguć“ ili „svemoćan“. Ovi izrazi ne znače da Bog može učiniti bilo što. Umjesto toga opisuju količinu Božje moći. Moć je sposobnost da se izvrši promjena – da se nešto dogodi. Bog (budući da je neograničen) ima neograničenu moć, a Biblija to potvrđuje (Job 11,7-11, 37,23; 2. Korinćanima 6,18; Otkrivenje 4,8 itd.). Bog može učiniti sve što je moguće učiniti. Bog, međutim, ne može učiniti ono što je zapravo nemoguće. To je zato što se prava nemogućnost ne temelji na količini moći koju netko ima, već na onome što je stvarno moguće. Stvarno nemoguće nije omogućeno dodavanjem više snage. Stoga, osim ako kontekst ne ukazuje drugačije (npr. Matej 19,26 gdje se ljudska sposobnost pokazuje u suprotnosti s Božjom), nemogućnost znači isto bez obzira je li Bog uključen ili ne.

Prema tome, prvi dio pitanja temelji se na krivoj ideji – da Bog kao svemoguć znači da može sve. Zapravo, sama Biblija navodi ono što Bog ne može učiniti – poput laganja ili nijekanja samog sebe (Hebrejima 6,18; 2. Timoteju 2,13; Titu 1,2). Razlog zašto to ne može učiniti je Njegova priroda i priroda same stvarnosti. Bog ne može učiniti ono što zapravo nije moguće učiniti, poput stvaranja dvostranog trokuta ili oženjenog neženju. Samo zato što se riječi mogu spojiti na ovaj način ne čini nemoguće mogućim – to su kontradikcije, doista nemoguće u stvarnosti. Dakle, što ćemo s ovim kamenom? Kamen bi morao biti beskonačno velik da pobijedi beskonačnu količinu sile dizanja. No beskonačni kamen je kontradikcija jer materijalni objekti ne mogu biti beskonačni. Samo je Bog beskonačan. Ne mogu postojati dvije beskonačnosti. Pitanje je zapravo može li Bog stvoriti proturječje – što ne može.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Može li Bog stvoriti tako težak kamen da ga ne može podići?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries