settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu naučiti vjerovati da je Bog u kontroli?

Odgovor


Prije nego što se naučimo vjerovati da je Bog u kontroli nad svim životnim okolnostima, moramo odgovoriti na četiri pitanja: Je li Bog stvarno u kontroli? Koliku kontrolu ima? Ako On nije u potpunoj kontroli, onda tko/što jest? Kako mogu naučiti vjerovati u to da je On u kontroli i odmarati u tome?

Je li Bog stvarno u kontroli? Koncept Božje kontrole nad svime naziva se Božja „suverenost". Ništa nam ne daje snagu i pouzdanje kao razumijevanje Božje suverenosti u našim životima. Božja suverenost definira se kao Njegova potpuna i posve neovisna kontrola nad svim stvorenjima, događajima i okolnostima u svakom trenutku povijesti. Podređen nikome, pod utjecajem nikoga, apsolutno neovisan, Bog čini ono što želi, samo onako kako želi, uvijek onako kako želi. Bog je u potpunoj kontroli nad svakom molekulom u svemiru svakog trenutka, a sve što se događa On ili uzrokuje ili dopušta za svoju vlastitu savršenu svrhu.

„Zakleo se GOSPOD Nad Vojskama govoreći: 'Doista, kako sam zamislio, tako će i biti; i što sam naumio, to će se ostvariti'" (Izaija 14,24). Ništa nije slučajno niti dolazi slučajno, pogotovo ne u životima vjernika. On je to „naumio". To znači namjerno odlučio nešto učiniti. Bog je odlučio učiniti ono što će učiniti, a ništa i nitko mu ne može stajati na putu. „Od početka objavljujem kraj, i od davnina ono što se još nije zbilo, govoreći: 'Moj će se naum ostvariti i izvršit ću sve što mi je volja'" (Izaija 46,10). Ovo je naš silni, svrhoviti Bog koji je u kontroli svega. To bi nam trebalo pružiti veliku utjehu i pomoć u ublažavanju naših strahova.

No koliko točno kontrole ima Bog? Božja potpuna suverenost nad svom kreacijom izravno je u suprotnosti s filozofijom otvorenog teizma, koja kaže da Bog ne zna što će se dogoditi u budućnosti više nego mi, pa neprestano mora mijenjati svoje planove i reagirati na ono što grešna stvorenja rade dok sprovode svoju slobodnu volju. Bog ne otkriva što će se dogoditi dok se događaji odvijaju. On neprekidno, aktivno pokreće SVE – ovdje i sada. No, ako mislimo da mu treba naša suradnja, naša pomoć ili provođenje naše slobodne volje da se Njegovi planovi ostvare, stavljamo se u kontrolu nad Njime, što nas čini Bogom. Gdje smo čuli tu laž ranije? To je ponovljena ista Sotonina laž iz Vrta – bit ćete poput Boga (Postanak 3,5). Naše volje su slobodne samo u onoj mjeri u kojoj nam Bog dopušta tu slobodu i nema dalje. „I sve žitelje zemlje drži se kao da ne postoje; a on po svojoj volji postupa s vojskom nebeskom i sa žiteljima zemaljskim. I nitko ne može zadržati ruku njegovu ili mu reći: 'Što radiš?'" (Daniel 4,35). Ničija slobodna volja neće promijeniti Božju suverenost.

Nekim ljudima je zanimljivo smatrati da Sotona ima kontrolu nad određenom količinom života, da Bog neprestano preispituje svoje planove kako bi ih prilagodio Sotoninim trikovima. Knjiga o Jobu jasan je prikaz onoga tko ima suverenu moć, a tko ne. Sotona je došao Bogu i zapravo rekao: „Job ti služi samo zato što ga štitiš." Tako je Bog dao Sotoni dopuštenje da Jobu učini određene stvari, ali ne više od toga (Job 1,6-22). Može li Sotona učiniti više od toga? Ne. Bog kontrolira Sotonu i njegove demone koji na svakom koraku pokušavaju osujetiti Božje planove.

Sotona je znao iz Starog zavjeta da je Božji plan Isusov dolazak na zemlju, da će ga izdati, razapeti i da će uskrsnuti, te pružiti spasenje milijunima, a da postoji način da se to spriječi, Sotona bi to učinio. Kad bi Sotona spriječio da se ispuni samo jedno od stotinu proročanstava o Mesiji, sve bi se urušilo. Ali Bog je vodio brojne neovisne odluke tzv. „slobodne volje" tisuće ljudi kako bi se Njegov plan ostvario upravo onako kako je to od početka planirao, a Sotona nije mogao učiniti ništa u vezi toga.

Isus je bio „predan po određenom naumu i predznanju Božjem" (Djela 2,23). Nijedno djelo Rimljana, farizeja, Jude ili bilo koga drugoga nije spriječilo Božji plan da se odvije točno onako kako je to zamislio prije postanka svijeta. Efežanima 1 kaže da smo izabrani u Njemu prije nego što je svijet uopće stvoren. Bili smo u Božjem umu da nas spasi po vjeri u Krista. To znači da je Bog povezao Sotoninu pobunu, grijeh Adama i Eve, pad ljudskog roda i Kristovu smrt i raspeće – sve naizgled grozne događaje – da nas spasi prije nego što nas je stvorio. Ovo je savršen primjer kako Bog sve izvodi na dobro (Rimljanima 8,28).

Neograničen u moći, nenadmašan u veličanstvu, i ne osujećuje ga ništa izvan Njega, naš Bog je u potpunoj kontroli nad svim okolnostima, uzrokujući ili dopuštajući im da se ispune u Njegove dobre svrhe i planove onako kako je to i predvidio.

Konačno, jedini način da se pouzdate u Božju suverenu kontrolu i odmarate u njoj jest da upoznate Boga. Upoznate Njegove atribute, upoznate ono što je učinio u prošlosti, a to izgrađuje pouzdanje u Njega. Danijel 11,32 kaže: „…narod koji poznaje svoga Boga bit će jak i poduzimati pothvate." Zamislite tu vrstu moći u rukama zlog, nepravednog boga. Ili boga kojeg uopće nije briga za nas. Ali možemo se radovati u suverenosti našega Boga, jer ga okružuje Njegova dobrota, ljubav, milosrđe, suosjećanje, vjernost i svetost.

Ipak, ne možemo vjerovati nekome koga ne poznajemo, a postoji samo jedan način da upoznamo Boga – kroz Njegovu Riječ. Ne postoji čarobna formula koja nas čini duhovnim divovima preko noći, niti jedna mistična molitva koja se moli tri puta na dan da nas učini zrelima, izgradi našu vjeru i učini nas tvrđavama snage i pouzdanja. Postoji samo Biblija, jedini izvor sile koji će nam promijeniti život iznutra na van. No treba se potruditi, marljivo, svakodnevno nastojati upoznati Boga koji sve ima u kontroli. Ako duboko pijemo iz Njegove Riječi i dopustimo da ispuni naš um i srca, Božja suverenost postat će nam jasna i radovat ćemo se u njoj jer ćemo prisno poznavati i potpuno vjerovati Bogu koji sve kontrolira u svoju savršenu svrhu.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako mogu naučiti vjerovati da je Bog u kontroli?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries