settings icon
share icon
Pitanje

Što znači da je Bog s nama?

Odgovor


Dobro je znati da je Bog sveprisutan (svugdje u svakom trenutku) – to je jedan od Njegovih atributa. S Njegovom sveprisutnošću podudaraju se svojstva sveznanja (sve znanje) i svemoći (sva moć). Ovi pojmovi nama ljudima nisu toliko razumljivi, ali Bog zna i to (Izaija 55,8). Bog ispunjava svoju kreaciju i univerzalno je prisutan osobno u razumijevanju i snazi u svakom trenutku. „Nije daleko ni od jednoga od nas“ (Djela 17,27).

Na osobnijoj razini, Bog je sa svim vjernicima danas tako što Njegov Sveti Duh prebiva u nama. Do ovog prebivanja može doći samo ako se netko nanovo rodi (Ivan 3,3). U Mateju 28,20, Isus je obećao svojim učenicima: „I evo, ja sam s vama u sve dane, sve do svršetka svijeta.“ Isus je također rekao da Otac dolazi prebivati s nama: „Ako me tko ljubi, držat će moje riječi i Otac moj će ljubiti njega; i doći ćemo k njemu i kod njega se nastaniti“ (Ivan 14,23).

U Galaćanima 2,20, Pavao kaže: „Krist živi u meni.“ Zatim u Galaćanima 3,5 kaže da nam je Bog dao svoga Duha. U Galaćanima 3,26-27 kaže da su vjernici „u Krista kršteni“ i „u Krista se odjenuli“. (Bog je blizu kao naša odjeća!) Galaćanima 5 zatim govori o plodu Duha i navodi u 25. stihu: „Ako živimo u Duhu, u Duhu i hodimo.“ Bog, u sve tri Osobe Trojstva, uvijek je uz nanovo rođene vjernike.

Jedna od Isusovih titula je „Emanuel“, što znači „Bog s nama“ (Matej 1,23). Kada je Isus došao na ovaj svijet, On je uistinu doslovno bio „Bog s nama“. Budući da je Bog s nama, znamo da se nikada nećemo odvojiti od Njegove ljubavi (Rimljanima 8,38-39). Božja prisutnost uvjerava nas da možemo ispuniti Njegovu volju za nas (1. Ljetopisa 22,17-19). Božja prisutnost pobjeđuje naš strah, brigu i nezadovoljstvo (Hebrejima 13,5).

Duh Sveti u nama uvijek moli za nas (Rimljanima 8,26). Kaže nam se da molimo bez prestanka (1. Solunjanima 5,17), što znači da bismo trebali zadržati stav molitve i prijemljivosti kako bismo verbalizirali molitvu Bogu kad god On vodi. On je blizu svoje djece, sluša njihov vapaj (Psalam 34,15).

Trebamo provjeravati hodamo li doista s Gospodinom našim Bogom tako što ćemo često konzultirati Njegovu Riječ, družiti se s drugim vjernicima i tražiti pobožni savjet od pastira i kršćanskih prijatelja. Trebamo imati stav da smo cijelo vrijeme u službi s Gospodinom. Duh Sveti će nas voditi. Vidjet ćemo Boga na djelu. Bog je živ i blizu. On želi komunicirati i biti u dosluhu s nama. To je radost kršćanskog života.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači da je Bog s nama?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries