settings icon
share icon
Pitanje

Što znači da je Bog ljubav?

Odgovor


Što znači da je Bog ljubav? Najprije ćemo sagledati kako Božja riječ, Biblija, opisuje »ljubav«, a potom ćemo vidjeti nekoliko načina na koji se to odnosi na Boga. »Ljubav je strpljiva, ljubav je dobrostiva; ljubav ne zavidi, ne hvasta se, ne oholi se. Nije nepristojna, ne traži svoje, ne razdražuje se, zaboravlja i prašta zlo; ne raduje se nepravdi, a raduje se istini. Sve ispričava, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi. Ljubav nigda ne pretaje« (1. Korinćanima 13,4-8a).

Ovo je Božji opis ljubavi. Takav je on, a kršćani trebaju to učiniti svojim ciljem, (premda su uvijek u procesu postajanja takvima). Najveći izraz Božje ljubavi saopćen nam je u Ivanu 3,16 i Rimljanima 5,8. „Da, Bog je tako ljubio svijet da je dao svoga jedinorođenog Sina da ne pogine ni jedan koji u nj (Isusa Krista) vjeruje, već da ima život vječni.“ „Ali Bog pokaza svoju ljubav prema nama time što je Krist, dok smo još bili grešnici, umro za nas.“ Iz ovih stihova možemo vidjeti kako je Božja najveća želja da mu se mi pridružimo u njegovu vječnom domu, na nebu. On je to omogućio tako što je platio kaznu za naše grijehe. On nas voli zato što je to odlučio činom svoje volje. „Srce mi je uznemireno, uzavrela mi sva utroba [milosrđem prema vama]“ (Hošea 11,8b; prošireni prijevod). Ljubav oprašta. „Ako priznajemo svoje grijehe (poimence), vjeran je on i pravedan: oprostit će nam grijehe i očistiti nas od svake nepravednosti“ (1. Ivan 1,9).

Ljubav (Bog) se ne nameće nikomu. Oni koji mu dolaze, čine to kao odaziv na njegovu ljubav. Ljubav (Bog) svoju dobrotu iskazuje svima. Ljubav (Isus) činila je dobro svim ljudima bez pristranosti. Ljubav (Isus) nije priželjkivala ništa što su drugi imali, nego je živjela poniznim životom bez pritužbi. Ljubav (Isus) se nije hvalila o tome tko je On u tijelu, premda je mogao savladati svakoga s kime je došao u kontakt. Ljubav (Bog) ne zahtijeva poslušnost. Bog nije zahtijevao poslušnost od svoga Sina, već je Isus rado poslušao svoga Oca Nebeskog. „Ali neka svijet upozna da ja ljubim Oca i da radim kako mi je zapovjedio Otac!“ (Ivan 14,31). Ljubav (Isus) tražila je i uvijek traži korist drugih.

Ovaj kratak opis ljubavi otkriva nesebičan život, nasuprot sebičnom životu prirodnog čovjeka. Predivno je to što, onima koji primaju njegova Sina Isusa kao svoga osobnog Spasitelja, Bog daje sposobnost da vole onako kako On voli, kroz silu Svetoga Duha (vidi Ivan 1,12; 1. Ivanova 3,1. 23. 24). Kakva li izazova i privilegija!

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači da je Bog ljubav?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries