settings icon
share icon
Pitanje

Kako Bog izgleda?

Odgovor


Bog je duh (Ivan 4,24), stoga Njegov izgled nije nešto što možemo opisati. Izlazak 33,20 nam kaže: „A ti moga lica ne možeš vidjeti, jer ne može čovjek mene vidjeti i na životu ostati.“ Kao grešna ljudska bića, nismo sposobni vidjeti Boga u svoj Njegovoj slavi. Njegov izgled je krajnje nezamisliv i previše slavan da bi ga grešan čovjek mogao bez posljedica gledati.

Biblija opisuje da se Bog ukazivao ljudima u različitim situacijama. Ovi se slučajevi ne trebaju razumjeti na način da točno opisuju kako Bog izgleda, već da nam se Bog objavljuje na način na koji možemo razumjeti. Kako Bog izgleda je izvan naše sposobnosti da razumijemo i opišemo. Bog daje samo tračak onoga kako izgleda kako bi nas poučio istini o sebi, a ne da bismo nužno zamišljali sliku o Njemu. Dva poglavlja koja snažno opisuju Božju čudesnu objavu su Ezekiel 1,26-28 i Otkrivenje 1,14-16.

Ezekiel 1,26-28 izjavljuje: „Ispod svoda nad njihovim glavama bijaše nešto kao kamen safir, poput prijestolja: na tom kao prijestolju, gore na njemu, kao neki čovjek. I vidjeh kao sjajnu kovinu, iznutra i uokolo kao oganj; od njegovih bokova naviše i od njegovih bokova naniže nešto poput ognja i blijeska na sve strane. Taj blijesak na sve strane bijaše poput duge što se za kišnih dana javlja u oblaku. To bijaše nešto kao slava Jahvina. Vidjeh, padoh ničice i čuh glas koji mi govoraše.“ Otkrivenje 1,14-16 kaže: „glava mu i vlasi bijele poput bijele vune, poput snijega, a oči mu kao plamen ognjeni; noge mu nalik mjedi uglađenoj, kao u peći užarenoj, a glas mu kao šum voda mnogih; u desnici mu sedam zvijezda, iz usta mu izlazi mač dvosječan, oštar, a lice mu kao kad sunce sjaji u svoj svojoj snazi.“

Ovi odlomci predstavljaju Ezekielov i Ivanov najbolji pokušaj opisivanja Božjeg izgleda. Kako bi opisali ono za što ljudski jezik nema riječi, morali su koristiti simbolički jezik; odnosno, „kao“, „nešto poput“, „bijaše poput“, itd. Znamo da kad budemo u nebu, „vidjet ćemo ga kao što jest“ (1. Ivanova 3,2). Više neće biti grijeha, a Boga ćemo moći vidjeti u svoj Njegovoj slavi.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako Bog izgleda?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries