Zašto je Bog odabrao Izrael da bude njegov izabrani narod?Pitanje: Zašto je Bog odabrao Izrael da bude njegov izabrani narod?

Odgovor:
Govoreći o izraelskoj naciji, Ponovljeni zakon 7,7-9 nam kaže: »Nije vas Jahve odabrao i prihvatio zato što biste vi bili brojniji od svih naroda – vi ste zapravo najmanji – nego zato što vas Jahve ljubi i drži zakletvu kojom se zakleo vašim ocima. Stoga vas je Jahve izveo jakom rukom i oslobodio vas iz kuće ropstva, ispod vlasti faraona, kralja egipatskoga. Zato znaj da je Jahve, Bog tvoj, pravi Bog, Bog vjeran, koji drži svoj Savez i milost svoju iskazuje do tisuću koljena onima koji ga ljube i drže njegove zapovijedi.«

Bog je odabrao Izrael da bude narod kroz kojega će se roditi Isus Krist – Spasitelj od grijeha i smrti (Ivan 3,16). Mesiju je Bog prvi put obećao nakon što su Adam i Eva pali u grijeh (Postanak 3). Bog je kasnije potvrdio da će Mesija doći iz loze Abrahama, Izaka i Jakova (Postanak 12,1-3). Isus Krist je krajnji razlog zašto je Bog odabrao Izrael da bude njegov izabrani narod. Bog nije morao imati »izabrani narod«, ali ga je odlučio imati. Isus je trebao doći iz nekog naroda, a Bog je izabrao Izrael.

Ipak, Bog nije odabrao Izrael samo kako bi iz njega izašao Mesija. Bog je htio da Izrael ide i poučava druge o njemu. Izrael je trebao biti narod svećenika, proroka i misionara ovome svijetu. Bog je naumio da Izraelci budu narod koji se razlikuje od drugih, narod ljudi koji će druge upućivati prema Bogu i njegovom obećanom Otkupitelju, Mesiji i Spasitelju. Većim dijelom, Izrael nije uspio ispuniti tu zadaću. Međutim, Božja krajnja svrha za Izrael, svrha davanja Mesije i Spasitelja, bila je savršeno ispunjena – u Osobi Isusa Krista.

English
Vratite se na hrvatsku naslovnu stranicu
Zašto je Bog odabrao Izrael da bude njegov izabrani narod?

Saznajte kako ...

provesti vječnost s Bogomprimiti oprost od Boga