settings icon
share icon
Pitanje

Ima li Bog fizičko tijelo?

Odgovor


I Biblija i dobra filozofija izvješćuju da je Bog netjelesan – duh. U Ivanu 4,24 kaže se da je Bog duh (vidi također Luka 24,39; Rimljanima 1,20; Kološanima 1,15; 1. Timoteju 1,17). Djelomično je to razlog zašto ništa materijalno nije smjelo predstavljati Boga (Izlazak 20,4). No, to se također može pokazati rezoniranjem o tome što Bog jest. Filozofski ista istina dolazi do izražaja. Sve što je stvoreno nužno je konačno i ograničeno. No prvi uzrok (Bog) je nestvoren, i stoga mora biti ne-konačan, ili beskonačan. Ono što je izvan konačnog po definiciji mora biti beskonačno, a Biblija kaže da je Bog izvan kreacije (1. Kraljevima 8,27; Job 11,7-9; Izaija 66,1-2; Kološanima 1,17). Ono što je fizičko ne može biti beskonačno – jer ne možete zbrajati konačne dijelove dok ne dosegnu beskonačnost. Stoga je Bog duh za razliku od fizičkog/materijalnog u svom Biću. To ne znači da On ne može lokalizirati fizički izgled. Bog nije sastavljen od materije niti bilo koje druge zamislive tvari. On se također ne može izmjeriti, nije prostoran i nema pravu lokaciju (prisutnost je drugačiji koncept).

Poznavanje ove istine može nam pomoći razumjeti metaforički govor koji se često koristi za opisivanje Boga ili, još češće, Božjih postupaka u Bibliji. U slučaju Boga, nakon što se iz izjave negira sva konačnost, ostaje ono što je zapravo istina. Ako ništa nije ostalo, onda je to čista metafora. Neke metafore koriste atribute iz samog stvaranja (2. Samuelova 22,3). Drugi koriste atribute čovjeka (antropomorfizam – Ponovljeni zakon 33,27). Na taj način možemo ići od onoga što znamo iz iskustva do onoga što znamo kroz metafore. Na primjer, kada Biblija opisuje Božju moćnu ruku, znamo da su ruke po definiciji ograničene – ali moć nije. Dakle, Božja moćna ruka zapravo je neograničena moć djelovanja (ono što nazivamo svemoć). Kada Biblija opisuje Božji um, znamo da su umovi ograničeni, ali znanje nije. Božji um je zapravo Njegovo beskonačno znanje (ono što nazivamo sveznanjem).

Bilo je primjera u Bibliji kada se Bog pojavio u fizičkom tijelu kako bi ga ljudi vidjeli u obliku koji su mogli opaziti bez opasnosti za sebe. Budući da je Bog rekao: „Ne može čovjek mene vidjeti i preživjeti“ (Izlazak 33,20), odlučio je u određenim trenucima otkriti se u ljudskom obliku. Te se pojave nazivaju teofanije (Postanak 12,7-9; 18,1-33; 32,22-30). Svaka teofanija u kojoj Bog uzima ljudski lik nagovještava utjelovljenje, kada je Bog uzeo lik čovjeka da živi među nama kao Emanuel, „Bog s nama“ (Matej 1,23).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Ima li Bog fizičko tijelo?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries