settings icon
share icon
Pitanje

Zašto Bog dopušta Sotoni da nas napada?

Odgovor


Sotonini napadi na nas dolaze u različitim oblicima. 1) On koristi bezbožni svijet (kojeg kontrolira, 1. Ivanova 5,19) da u nama izaziva tjelesne požude koje nas iskušavaju na grijeh. 2) Koristi nevjernički svijet da nas pokuša prevariti ovozemaljskom „mudrošću" nasuprot Božjoj istini. 3) Koristi lažne kršćane da nas pokušava zavesti u lažno evanđelje usredotočeno na lažnog Isusa. 4) Ponekad fizički muči nas ili naše najmilije bolešću, zločinom, tragedijom ili progonom. Znajući da je Bog suvereni Vladar svemira, prirodno se pitamo, zašto Bog dopušta Sotoni da nas napada na ove načine?

Biblija uči da Bog dozvoljava Sotoni određenu razinu slobode (vidi Job 1,12), ali ta je sloboda uvijek ograničena. Sotona ne može učiniti sve što želi. Sotona odlučuje napadati Božju djecu (vidi 1. Petrova 5,8), a njegov je dizajn uvijek zlo; Sotona je ubojica (Ivan 8,44). Suprotno tome, Božji je dizajn kroz dopuštanje određenih sotonskih napada uvijek dobar; Bog ljubi svoju djecu (1. Ivanova 4,16). Josip se tijekom života suočio s mnogim sotonskim napadima, ali na kraju je mogao govoriti pouzdano o dvije suprotstavljene svrhe iza istih događaja: „Premda ste vi smislili zlo protiv mene, Bog je to smislio na dobro" (Postanak 50,20).

Ne možemo kriviti Boga za ono što Sotona čini. Naša ranjivost na sotonski napad započela je Adamovim odabirom da slijedi Sotonine lažne prijedloge u rajskom vrtu. Kad je Sotona napao Joba kroz gubitak njegove obitelji, bogatstva i zdravlja, Job nije krivio Boga. Zapazite sljedeće: „Pa reče (Job): 'Gol izađoh iz utrobe majke svoje, gol ću se onamo i vratiti. Gospod dao, Gospod i oduzeo. Blagoslovljeno bilo ime Gospodnje!' U svemu tome Job nije sagriješio niti je kakvu ludost protiv Boga izustio" (Job 1,21-22).

Iako vjernici doživljavaju Sotonine napade, mogu vjerovati istini iz Rimljanima 8,28: „Znamo pak da onima koji ljube Boga sve proizlazi na dobro…" Dakle, pretpostavka je da ćemo iskusiti „dobro" i „loše", ali „sve" to može doprinijeti „dobrim" svršecima po Božjem djelovanju. Stoga, čak i napadi Sotone, iako zli, mogu i imaju u konačnici „dobar" ishod, budući da ih Bog koristi da nas subliči s Kristom, Njegovim Sinom (vidi Rimljanima 8,29). Sotonini napadi, zajedno sa svim ostalim nevoljama, mogu potaknuti vjernike da više vole Boga, više se odupiru Sotoni, uče se strpljenju i jačaju u vjeri na mnogo drugih načina. Hvalite Boga zbog Njegove suverene zaštite. Hvalite ga za Njegov plan da sve – čak i Sotonine napade – izvodi na dobro!

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Zašto Bog dopušta Sotoni da nas napada?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries