settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je Bog dopustio Sotoni i demonima da sagriješe?

Odgovor


I u slučaju anđela i u slučaju čovječanstva, Bog je odlučio dati izbor. Iako nam Biblija ne daje mnogo detalja o pobuni Sotone i palih anđela, čini se da je Sotona—vjerojatno najveći od svih anđela (Ez 28:12-18)—u ponosu odlučio pobuniti se protiv Boga kako bi pokušao postati svoj bog. Sotona (Lucifer) nije htio štovati Boga niti mu biti poslušan: on je htio biti Bog (Iz 14:12-14). Otkrivenje 12:4 razumije se kao figurativan opis trećine anđela koji su izabrali slijediti Sotonu u njegovoj pobuni, čime su postali pali anđeli – demoni.

Međutim, za razliku od čovječanstva, izbor koji su anđeli imali, naime, da slijede Sotonu ili da ostanu vjerni Bogu, bio je vječan izbor. Biblija palim anđelima ne daje nikakvu mogućnost da se pokaju i da prime oproštenje. Također, Biblija ne ukazuje na to da postoji mogućnost da neki novi anđeli sagriješe. Anđeli koji su ostali vjerni Bogu opisuju se kao „izabrani anđeli” (1. Tim 5:21). Sotona i pali anđeli poznavali su Boga u svoj njegovoj slavi. Budući da su toliko toga znali o Bogu, njihova je pobuna bila krajnje zlo. Zbog toga, Bog Sotoni i drugim palim anđelima ne da daljnje mogućnosti pokajanja. Nadalje, Biblija nam ne daje nikakva razloga da vjerujemo kako bi se pokajali čak i kad bi dobili tu šansu (1. Pt 5:8). Bog je Sotoni i anđelima dao isti izbor koji je dao Adamu i Evi: da ga poslušaju ili da ga ne poslušaju. Anđeli su pred sobom imali izbor, odnosno mogli su svojom voljom odlučiti, jer Bog nijednog anđela nije ohrabrio da sagriješi. Sotona i pali anđeli sagriješili su slobodnom voljom i prema tome zaslužuju Božju vječnu srdžbu u ognjenom jezeru.

Zašto je Bog dao anđelima taj izbor kad je znao kakvi će biti rezultati? Bog je znao da će se trećina anđela pobuniti i zbog toga biti prokleta na vječnu vatru. Bog je također znao da će Sotona povećati pobunu kušajući čovječanstvo na grijeh. Prema tome, zašto je Bog to dopustio? Biblija nam ne daje izričit odgovor na to pitanje. Isto se pitanje može postaviti u pogledu bilo koje zle radnje. Zašto to Bog dopušta? Na koncu konca sve se svodi na Božju suverenost nad njegovom tvorevinom. Psalmist nam kaže: „Savršeni su puti Gospodnji“ (Ps 18:31). Ukoliko su Božji putevi „savršeni“, onda se možemo pouzdati da je sve što čini – i sve što dopusti—također savršeno. Dakle, savršeni plan našega savršenog Boga bio je da dopusti grijeh. Naše misli nisu Božje misli, niti su naši putovi, Njegovi putovi, podsjeća nas Izaija 55:8-9.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Zašto je Bog dopustio Sotoni i demonima da sagriješe?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries