settings icon
share icon
Pitanje

Zašto Bog dopušta urođene mane?

Odgovor


Krajnji odgovor na ovo teško pitanje je da kada su Adam i Eva sagriješili (Postanak, 3. poglavlje), donijeli su zlo, bolest i smrt na svijet. Grijeh od tada pustoši ljudsku rasu. Urođene mane se javljaju zbog grijeha… ne zbog grijeha koje su počinili roditelji ili beba, već zbog samog grijeha. Teži dio pitanja je zašto Bog dopušta da se ljudi rađaju s užasnim urođenim manama i/ili deformitetima. Zašto Bog ne spriječi pojavu urođenih mana?

Knjiga o Jobu bavi se pitanjem nerazumijevanja zašto Bog dopušta da se određene stvari dogode. Bog je dopustio Sotoni da Jobu učini sve što je htio osim da ga ubije. Kakva je bila Jobova reakcija? „Da me on i pogubi, ipak ću se u njega uzdati“ (Job 13,15). „GOSPODIN je dao i GOSPODIN je oduzeo; blagoslovljeno neka je ime GOSPODINOVO“ (Job 1,21). Job nije razumio zašto je Bog dopustio ono što se dogodilo, ali je znao da je Bog dobar i stoga se nastavio pouzdati u Njega. U konačnici, takva bi trebala biti i naša reakcija. Bog je dobar, pravedan, pun ljubavi i milosrdan. Često nam se događaju situacije koje jednostavno ne možemo razumjeti. Umjesto da sumnjamo u Božju dobrotu, naša bi reakcija trebala biti pouzdanje u Njega. „Uzdaj se u GOSPODINA svim svojim srcem i ne oslanjaj se na vlastit razum. Priznaj njega na svim svojim putovima i on će usmjeravati tvoje staze“ (Izreke 3,5-6).

U konačnici, odgovor na ovo pitanje mora biti: „Ne znamo.“ Nikada nećemo moći u potpunosti razumjeti Boga i Njegove putove. Pogrešno je postavljati pitanje zašto Bog dopušta da se nešto dogodi. Jednostavno moramo vjerovati da je On pun ljubavi, dobar i milosrdan – baš kao što je Job vjerovao – čak i kada izgleda da dokazi pokazuju suprotno. Bolest i defekti su posljedica grijeha. Bog je osigurao „lijek“ za grijeh poslavši Isusa Krista da umre za nas (Rimljanima 5,8). Jednom kada budemo u nebu, bit ćemo slobodni od bolesti, defekata i smrti. Do tog dana morat ćemo se nositi s grijehom, njegovim učincima i posljedicama. Ipak, možemo slaviti Boga što može i hoće koristiti urođene mane i druge tragedije za naše dobro i svoju slavu. Ivan 9,2-3 izjavljuje: „I upitaše ga njegovi učenici: 'Učitelju, tko je sagriješio što se taj rodio slijep: on ili njegovi roditelji?' Isus odgovori: 'Niti je sagriješio on niti njegovi roditelji, nego je to zato da bi se na njemu očitovala djela Božja.'“

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Zašto Bog dopušta urođene mane?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries