settings icon
share icon
Pitanje

Što to znači da Bog djeluje na tajanstvene načine?

Odgovor


Bog djeluje na načine koji se često smatraju „tajanstvenim“ – to jest, Božje metode često ostavljaju ljude potpuno zbunjenima. Zašto bi Bog rekao Jošui i djeci Izraelovoj da marširaju oko grada Jerihona tjedan dana (Jošua 6,1-4)? Kakvo bi dobro moglo proizaći iz toga što su Pavao i Sila uhićeni i pretučeni bez razloga (Djela 16,22-24)?

Procesi koje Bog koristi, međuigra ljudske slobode i Božjeg suvereniteta, te Božji krajnji sažeci daleko su izvan onoga što ograničeni ljudski um može razumjeti. Biblija i svjedočanstva kršćana kroz stoljeća su prepuni istinitih priča o tome kako je Bog okretao situaciju za situacijom, problem za problemom, život za životom, potpuno naglavačke – a On to često čini na najneočekivanije, zapanjujuće i neobjašnjive načine.

Josipov život je dobar primjer tajanstvenog načina na koji Bog ponekad djeluje (Postanak 37,1–50,26). U Postanku 50,20, Josip kaže svojoj braći: „Vi ste meni mislili nanijeti zlo, ali je Bog to namislio na dobro.“ U ovoj izjavi Josip sažima događaje iz svog života, počevši sa zlom koje su mu njegova braća nanijela i završavajući njegovim priznanjem da je sve to bio dio Božjeg dobrotvornog plana da spasi svoj savezni narod (Postanak 15,13-14).

U Kanaanu, gdje su se naselili Abrahamovi potomci, hebrejski narod, vladala je glad (Postanak 43,1), pa ih je Josip sve izveo iz Kanaana u Egipat (Postanak 46,26-27). Josip je mogao osigurati hranu za sve njih jer je postao guverner Egipta i bio zadužen za kupnju i prodaju hrane (Postanak 42,6). Zašto je Josip bio u Egiptu? Josipova braća prodala su ga u ropstvo prije dvadesetak godina i sada su o njemu ovisili kako bi preživjeli (Postanak 37,28). Ova ironija samo je mali dio onoga što se dogodilo u Josipovu životu; Božje paradoksalno kretanje očito je kroz cijelu Josipovu povijest. Da Josip nije bio upravitelj nad Egiptom i preselio svoju rodbinu tamo, ne bi bilo priče o Mojsiju, niti egzodusa iz Egipta četiri stotine godina kasnije (Izlazak 6,1-8).

Da je Josip imao izbor hoće li ga njegova braća prodati u ropstvo ili ne, razumno je pretpostaviti da bi Josip rekao „ne“. Da je Josipu dano da bira hoće li ili neće biti zatvoren zbog lažnih optužbi (Postanak 39,1-20), vjerojatno bi opet rekao „ne“. Tko bi svojevoljno izabrao takvo zlostavljanje? No Josip je u Egiptu uspio spasiti svoju obitelj, a u zatvoru su mu se otvorila vrata palače.

Bog „od početka objavljuje svršetak“ (Izaija 46,10-11), i možemo biti sigurni da svaki događaj u životu vjernika služi Božjem konačnom planu (Izaija 14,24; Rimljanima 8,28). Našem se umu način na koji Bog utkiva izvanredne događaje u i kroz naše živote može činiti nelogičnim i izvan našeg razumijevanja. Međutim, mi hodimo po vjeri, a ne po gledanju (2. Korinćanima 5,7). Kršćani znaju da su Božje misli iznad naših vlastitih misli i da su Božji putovi viši od naših, „kao što su nebesa viša od zemlje“ (Izaija 55,8-9).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što to znači da Bog djeluje na tajanstvene načine?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries