settings icon
share icon
Pitanje

Što znači da je Bog beskonačan?

Odgovor


Beskonačna priroda Boga jednostavno znači da Bog postoji izvan granica, te nije ograničen vremenom i prostorom. Beskonačan jednostavno znači „bez granica“. Kada govorimo o Bogu kao „beskonačnom“, općenito govorimo o Njemu koristeći termine poput sveznajući, svemogući, sveprisutan.

Sveznajući znači da Bog sve zna, odnosno da ima neograničeno znanje. Njegovo beskonačno znanje je ono što ga kvalificira kao suverenog vladara i suca nad svime. Ne samo da Bog zna sve što će se dogoditi, već također zna sve što se moglo dogoditi. Boga ništa ne može iznenaditi, i od Njega nitko ne može sakriti grijeh. Postoje mnogi stihovi u Bibliji u kojima Bog otkriva ovaj aspekt Njegove naravi. Jedan je takav stih 1. Ivanova 3,20: „…Bog je veći od našega srca i znade sve.“

Svemogući znači da je Bog svemoćan, odnosno da ima neograničenu moć. Posjedovati svu moć je značajno iz razloga što uspostavlja Božju sposobnost da izvrši svoju suverenu volju. Budući da je Bog svemoguć i ima beskonačnu moć, ništa ne može zaustaviti ostvarenje Njegove suverene volje, i ništa ne može spriječiti ili zaustaviti ispunjenje Njegove božanske svrhe. Postoje mnogi stihovi u Bibliji u kojima Bog otkriva ovaj aspekt svoje naravi. Jedan je takav stih Psalam 115,3: „Naš je Bog na nebesima, sve što mu se svidi to učini.“ Ili, kada je odgovorio učenicima na pitanje: „Tko se onda može spasiti?“ (Matej 19,25), Isus kaže: „Ljudima je to nemoguće, ali Bogu je sve moguće.“ (Matej 19,26).

Sveprisutan znači da je Bog uvijek prisutan. Ne postoji mjesto na koje možete otići da biste pobjegli od Božje prisutnosti. Bog nije ograničen vremenom ni prostorom. On je prisutan u svakom djeliću vremena i prostora. Božja beskonačna prisutnost je značajna iz razloga što uspostavlja da je Bog vječan. Bog je oduvijek postojao i uvijek će postojati. Prije početka vremena, Bog je postojao. Prije svijeta, pa čak i same stvorene materije, Bog je postojao. On nema početka ni kraja, i nikada nije bilo vrijeme kada On nije postojao, niti će ikada biti vrijeme kada će On prestati postojati. Ponavljam, mnogi nam stihovi u Bibliji otkrivaju ovaj aspekt Božje naravi, a jedan od njih je Psalam 139,7-10: „Kamo da idem od duha tvojega i kamo da od tvog lica pobjegnem? Ako se na nebo popnem, ondje si, ako u podzemlje legnem, i ondje si. Uzmem li krila zorina pa se naselim moru na kraj, i ondje bi me ruka tvoja vodila, desnica bi me tvoja držala.“

Budući da je Bog beskonačan, On je također rekao da je transcendentan, što jednostavno znači da je Bog neizmjerno daleko iznad onog što je stvoreno, te je ujedno veći od onog što je stvoreno i neovisan o tome. Ono što ovo znači je da je Bog toliko beskonačno iznad i izvan nas i naše sposobnosti potpunog razumijevanja, te da nam se nije otkrio, ne bismo znali ni razumjeli kakav je On. No, srećom, Bog nas o sebi nije ostavio u neznanju. Umjesto toga, On nam se otkrio ujedno i kroz opću objavu (sve što je stvoreno i našu savjest) i posebnu objavu (pisanu riječ Božju, Bibliju, te živu Riječ Božju, Isusa Krista). Stoga, možemo poznavati Boga, i možemo znati kako se ponovno s Njim povezati, te kako živjeti u skladu s Njegovom voljom. Unatoč činjenici da smo ograničeni, možemo poznavati i razumjeti Boga budući da nam se otkrio.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači da je Bog beskonačan?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries