settings icon
share icon
Pitanje

Što je biblijsko odvajanje?

Odgovor


Biblijsko odvajanje je uviđanje da je Bog pozvao vjernike iz svijeta na osobnu i zajedničku čistoću usred grešnih kultura. Biblijsko odvajanje obično se razmatra u dva područja: osobno i crkveno.

Osobno odvajanje uključuje predanost pojedinca pobožnom mjerilu ponašanja. Daniel se osobno odvajao kad je “u srcu odlučio da se neće okaljati kraljevim jelima i vinom” (Dan 1:8). Njegovo je odvajanje bilo biblijsko zato što su mu mjerila bila zasnovana na Božjoj objavi u Mojsijevu zakonu.

Suvremen primjer osobnog odvajanja može biti odluka da ne odemo na zabavu na kojoj se služi alkohol. Takva odluka može se donijeti kako bi se izbjegla kušnja (Rim 13:14), izbjeglo “svako zlo” (1. Sol 5:22), ili jednostavno kako bismo bili dosljedni osobnom uvjerenju (Rim 14:5).

Biblija jasno poučava da dijete Božje treba biti odvojeno od svijeta. “Ne budite s nevjernicima pod jednim te istim jarmom; Što ima pravednost s bezakonjem? Što li je zajedničko svjetlu i tmini? Kako je moguć sporazum između Krista i Belijara? Kakva postoji zajednica između vjernika i nevjernika? Kakav li sklad između hrama Božjega i idola? A mi smo hram Boga živoga, kao što reče Bog: ‘Stanovat ću među njima i među njima hodati. Ja ću biti njihov Bog, a oni će biti moj narod.’ 'Zato iziđite između njih i odvojite se' – veli Gospodin” (2. Kor 6:14-17; vidi također 1. Pt 1:14-16).

Crkveno odvajanje uključuje odluke crkve u pogledu njenih veza s drugim organizacijama, na temelju teologije ili prakse. Odvajanje se podrazumijeva u samoj riječi “crkva”, koja dolazi od grčke riječi ekklesia u značenju “zajednica pozvana van iz”. U Isusovom pismu crkvi u Pergamu, upozorio je na to da se ne smiju tolerirati oni koji poučavaju lažan nauk (Otk 2:14-15). Crkva je trebala biti odvojena, prekinutih veza s krivovjerjem. Suvremen primjer crkvenog odvajanja mogao bi biti stav određene denominacije protiv ekumenskih veza koje bi crkvu ujedinile s otpadnicima od vjere.

Biblijsko odvajanje ne traži od kršćana da nemaju veze s nevjernicima. Poput Isusa, trebamo biti prijatelji grešnika, ali ne sudjelovati u grijehu (Lk 7:34). Pavao izražava uravnoteženo gledište odvajanja: “Pisao sam vam u (prijašnjoj) poslanici da se ne družite s bludnicima. To ne znači: općenito s bludnicima ovoga svijeta ili lakomcima, ili s razbojnicima, ili s idolopoklonicima, jer biste tada morali izići iz svijeta.” (1. Kor 5:9-10). Drugim riječima, mi smo u svijetu, ali mu ne pripadamo.

Trebamo biti svjetlo svijetu i ne smijemo dopustiti da nam svijet uguši svjetlo. “Vi ste svjetlo svijetu. Nije moguće sakriti grad koji leži na gori. Ne žeže se svijeća da se stavi pod varićak, nego na svijećnjak da svijetli svima u kući. Vaše svjetlo neka tako zasja pred ljudima da vide vaša djela ljubavi te slave vašeg Oca nebeskog” (Mt 5:14-16).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je biblijsko odvajanje?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries