settings icon
share icon
Pitanje

Kako Biblija definira uspjeh?

Odgovor


Kad je kralj David trebao umrijeti, dao je svom sinu, Salomonu, sljedeći savjet: „Drži odredbu GOSPODINA, Boga svojega, da hodiš njegovim putovima, da se držiš njegovih propisa, njegovih zapovijedi, njegovih sudova i njegovih svjedočanstava, kao što je zapisano u Zakonu Mojsijevu, kako bi napredovao u svemu što činiš i kamo god se okreneš“ (1. Kraljevima 2,3). Primijetite da David nije rekao svom sinu da izgradi svoje kraljevstvo uz velike vojske, ili da prikupi bogatstvo iz drugih zemalja, ili da porazi svoje neprijatelje u bitci. Umjesto toga, njegova formula uspjeha bila je slijediti Boga i slušati ga. Kada je Salomon postao kralj, nije tražio od Gospodina bogatstvo i moć, već mudrost i razbor kako bi vodio Božji narod. Bog je bio zadovoljan ovim zahtjevom i ispunio ga dajući Salomonu mudro i razumno srce, više nego što je bilo koji čovjek ikada prije imao. Također je dao Salomonu ono što nije tražio – bogatstvo i čast među ljudima (1. Kraljevima 3,1-14). Salomon je očev savjet uzeo k srcu, barem veći dio svoje vladavine, i razmišljao o tome u svom pisanju u Mudrim izrekama: „Sine moj, nemoj zaboraviti zakon moj, nego neka tvoje srce drži moje zapovijedi, jer će ti one pridodati duljinu danâ, dug život i mir. Neka te milosrđe i istina ne ostavljaju: sveži ih sebi oko vrata, upiši ih na ploču svoga srca. Tako ćeš naći naklonost i razumijevanje u Božjim i ljudskim očima“ (Izreke 3,1-4).

Isus je ponovio ovo učenje u Novom zavjetu kada je objavio koja je najveća zapovijed: „Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim, i svom snagom svojom.’ To je prva zapovijed. I druga joj je slična: ‘Ljubi svoga bližnjega kao samoga sebe.’ Druge zapovijedi veće od ovih nema“ (Marko 12,30-31). Voljeti Boga znači slušati ga i držati Njegove zapovijedi (Ivan 14,15. 23-24). Prvi korak u ovom procesu je prihvaćanje besplatnog dara vječnog života kojeg nam nudi Isus Krist (Ivan 3,16). Ovo je početak pravog biblijskog uspjeha. Kada se dar primi, počinje preobrazba. Proces se ne ostvaruje ljudskom voljom, već Božjim Svetim Duhom (Ivan 1,12-13). Kako se to događa i koji je rezultat? To se prvo događa kroz pouzdanje u Gospodina i poslušnost Njemu. Dok ga slušamo, On nas mijenja, dajući nam potpuno novu prirodu (1. Korinćanima 5,17). Dok prolazimo kroz nevolje i teška vremena, koja Biblija naziva „kušnjama“, sposobni smo izdržati uz veliki mir i vodstvo, i počinjemo shvaćati da Bog koristi upravo te kušnje kako bi ojačao našu unutarnju osobu (Ivan 16,33; Jakovljeva 1,2). Drugim riječima, nevolja u našem životu ne uzrokuje neuspjeh, već kroz nevolju hodamo uz Božju milost i mudrost. Poslušnošću Bogu dobivamo slobodu od prokletstva ovoga svijeta – mržnje, ljubomore, ovisnosti, zbunjenosti, kompleksa manje vrijednosti, ljutnje, gorčine, neopraštanja, sebičnosti i još mnogo toga.

Osim toga, Kristovi sljedbenici (kršćani) posjeduju i pokazuju plod Duha Božjega koji prebiva u njihovim srcima – ljubav, radost, mir, strpljivost, blagost, dobrotu, ljubaznost, vjernost, krotkost i samokontrolu (Galaćanima 5,22-23). Imamo na raspolaganju znanje da znamo što učiniti i kome se obratiti (Izreke 3,5-6), nesmetanu količinu mudrosti (Jakovljeva 1,5) i mir koji nadilazi razumijevanje (Filipljanima 4,7). Kako rastemo i sazrijevamo u Kristu, počinjemo misliti ne samo na sebe nego i na druge. Naša najveća radost postaje ono što možemo učiniti za druge i dati drugima, te kako im možemo pomoći da rastu i duhovno napreduju. To je pravi uspjeh, jer osoba može imati svu moć, novac, popularnost i prestiž koje svijet može ponuditi, ali ako je njegova duša prazna i ogorčena, svjetski uspjeh je zapravo neuspjeh. „Jer što koristi čovjeku ako sav svijet dobije, a izgubi vlastitu dušu? Ili, što će čovjek dati u zamjenu za svoju dušu?“ (Matej 16,26).

Posljednja riječ o biblijskom uspjehu. Dok je preobrazba naših unutarnjih života Božji cilj za nas, On također obilno osigurava dobre fizičke darove svojoj djeci (hranu, odjeću, kuće itd.) i voli to činiti (Matej 6,25-33). Ipak, većina nas se u nekom trenutku fokusira na darove umjesto na Darovatelja. Tada nazadujemo u našem zadovoljstvu i radosti i gasimo djelo Duha u nama koji nas mijenja, budući da se usredotočujemo na pogrešne stvari. To je možda razlog zašto Gospodin ponekad ograničava svoje davanje nama – kako se ne bismo spotakli o darove i otpali od Njega.

Slika dvije ruke. U desnoj ruci nalazi se ponuda istinskog zadovoljstva, sposobnost rješavanja životnih problema bez da nas nadvladaju, nevjerojatan mir koji nas prati kroz sve okolnosti, mudrost da znamo što činiti, znanje i stalno usmjerenje za život, ljubav prema drugima, prihvaćanje sebe, radost bez obzira na sve, a na kraju života vječnost s Bogom koji sve te darove besplatno daje. Druga ruka drži sav novac, moć i „uspjeh“ koji svijet može ponuditi, bez ičega od onoga što drži desna ruka. Koju biste odabrali? Biblija kaže: „Gdje vam je blago, ondje će biti i srce vaše“ (Matej 6,21). Ono što je u desnoj ruci je biblijska definicija uspjeha.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako Biblija definira uspjeh?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries