settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o terorizmu?

Odgovor


Biblija se izravno ne bavi temom terorizma, barem ne onom vrstom terorizma na koju mislimo u modernom svijetu. Pravi „terorizam“ je pokušaj poticanja straha, šoka i panike kod ciljane populacije korištenjem nasilja. Cilj terorističkih djela je natjerati vladu ili kulturu na suradnju sa zahtjevima terorista. U nekim slučajevima pokolj se počini zbog samog sebe ili kao kazna ili čin osvete.

Mnoga oružja korištena u modernim terorističkim napadima nisu postojala u biblijska vremena, poput eksploziva, kemijskog oružja i vatrenog oružja. Vijesti o napadu sporo su se širile u davnim vremenima i to samo putem usmenih ili pisanih opisa. Sposobnost nanošenja iznenadne, katastrofalne štete u kombinaciji s brzim širenjem vijesti – osobito u eksplicitnim slikama i video zapisima – učinila je mogućim terorizam kakvog ga danas poznajemo. Te sposobnosti nisu postojale u biblijska vremena, pa tako ni moderni terorizam. Međutim, izjave Starog zavjeta o odgovornostima Izraela tijekom rata, biblijski komentari o onima koji ciljaju nevine i opći osjećaj kršćanskog morala govore protiv onoga što bismo danas definirali kao „terorizam“.

Najvjerojatnije su antičke vojske namjerno gađale nevine; zapravo, ideja o izbjegavanju žena i djece tijekom rata bila je sve samo ne držana na drevnom Bliskom istoku. Međutim, Izrael je dobio izričite upute za ratovanje koje su uvelike humanizirale njihove vojne operacije. Vojnicima je dana mogućnost da se vrate kući ako su tek vjenčani, uplašeni ili na drugi način nespremni za ratovanje. Nisu bili ohrabreni da se samoubilački bace u borbu (Ponovljeni zakon 20,5-8). Izraelu je bilo naređeno ponuditi mir – a s njim i upozorenje – gradu prije bilo kakvog napada (Ponovljeni zakon 20,10). Ovaj postupak ne samo da je ostavio prostora za mir, već je i neborcima dao priliku da pobjegnu prije borbe.

Izrael nije bio ohrabren da se potrudi i napadne civile umjesto vojnika, kao što to čini moderni terorizam. A Izraelce su često podsjećali da su njihove ograničene, jednokratne zapovijedi za napad bile temeljene na zloći neprijatelja, a ne na njihovoj vlastitoj nadmoći (Ponovljeni zakon 9,4-6).

Biblija također izražava oštru osudu za prolijevanje nedužne krvi. Sveto pismo uvijek iznova osuđuje one koji koriste nasilje protiv bespomoćnih i neškodljivih (Ponovljeni zakon 27,25; Izreke 6,16-18). One koji koriste uobičajene terorističke taktike poput napada na neborce i pokušaja poticanja terora također se prekorava (Jeremija 7,6; 19,4; 22,3. 17). Čak i u malim razmjerima, korištenje taktike zasjede kako bi se ubili oni koje mrzite tretira se kao ubojstvo (Ponovljeni zakon 19,11).

Ova se tema nastavlja u Novom zavjetu, gdje se kršćanima izričito kaže da ne koriste krvoproliće u pokušaju obrane Krista (Matej 26,52). Pokušaji nasilnog svrgavanja ili utjecaja na vladu također su zabranjeni (Rimljanima 13,1). Umjesto toga, kršćani trebaju nadvladati zlo dobrim (Rimljanima 12,21).

Sve u svemu, terorizam je jednostavno nespojiv s biblijskim svjetonazorom. Protivljenje terorizmu izraženo je ujedno u Starom i Novom zavjetu. Načela se odnose i na nacije i na pojedinačne ljude. Biblija se izričito ne bavi konceptom terorizma 21. stoljeća, ali jasno osuđuje sve u vezi s njim.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o terorizmu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries