settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o stresu?

Odgovor


Rječnik definira stres kao „fizički, mentalni ili emocionalni napor ili napetost“. Neki stresovi su potrebni, pa čak i dobri – kao što je fizički napor kojim izlažemo mišiće kako bismo ih ojačali. Ali kada govorimo o „stresu“, obično mislimo na pretjerani ili negativni mentalni ili emocionalni napor ili napetost. Iako se „stres“ ne spominje izričito u Bibliji, stihovi govore o stanjima kao što su tjeskoba, zabrinutost i nevolje – stanja koja često povezujemo sa stresom – i daju nam jasne odgovore o tome kako bismo se trebali nositi s njima.

Svatko s vremena na vrijeme pati od stresa. Kako ćemo se prirodno nositi s tim uvelike ovisi o tome tko smo. Kod nekih emocionalni stres uzrokuje fizičku bolest. Drugi bi mogli postati hiperproduktivni. S druge strane, neki se ljudi pod stresom mentalno i emocionalno ugase. I naravno, postoji niz drugih reakcija. Stres je uobičajeno ljudsko iskustvo, naročito u svijetu u kojem se čini da su borbe za našim vremenom i pažnjom beskrajni. Naši poslovi, zdravlje, obitelj, prijatelji, pa čak i službene aktivnosti mogu nas preopteretiti. Krajnje rješenje za stres je predati svoje živote Bogu i tražiti Njegovu mudrost u pogledu prioriteta, kao i Njegovu sposobnost da činimo ono na što nas poziva. On uvijek daje dovoljno, stoga ne moramo biti poraženi stresom.

Jedan čest uzrok stresa vezan je uz financije. Pod stresom smo zbog novca jer nikad ne osjećamo da ga imamo dovoljno. Brinemo hoćemo li moći platiti sve svoje račune, mnogi živeći od plaće do plaće. Ili postanemo obuzeti materijalizmom, te smo posljedično pod stresom zbog održavanja svog stila života. Neki su pod stresom zbog financija jer ne vjeruju da će Bog osigurati osnovne životne potrepštine. Ali Isus je rekao: „Zato vam kažem: Ne budite zabrinuti za svoj život, što ćete jesti ili što ćete piti; ni za svoje tijelo, što ćete odjenuti. Nije li život više od jela i tijelo od odijela?... Koji to od vas zabrinutošću može svome stasu dodati jedan lakat?“ (Matej 6,25. 27). Istina je da smo pozvani biti dobri upravitelji novcem i brinuti se za svoje obitelji (1. Timoteju 5,8), ali nikada ne smijemo zaboraviti da je Bog naš krajnji Opskrbljivač. Ako smo Njegovi, ne trebamo se bojati da će nas napustiti. S druge strane postoje oni čiji je stres zbog financija više uzrokovan materijalističkom pohlepom nego istinskom potrebom. Materijalizam neizbježno dovodi do stresa jer, kada tražimo svjetovna dobra, nasjeli smo na „zavodljivost bogatstva“ (Marko 4,19), laž da takve stvari oslobađaju stresa i vode ka sreći, zadovoljstvu i radosti. Ali ne vode.

Također se možemo naći pod stresom kada se suočimo s teškoćama ili kušnjom. Jakovljeva 1,2-4 savjetuje: „Potpunom radošću smatrajte, braćo moja, kada upadnete u razne kušnje znajući to da kušanje vaše vjere stvara postojanost. Ali neka postojanost bude na djelu savršena da budete savršeni i potpuni, bez ikakva nedostatka.“ Kada se susrećemo s poteškoćama, možemo podleći stresu ili ga možemo promatrati kao sredstvo kojim Bog može ojačati našu vjeru i oblikovati naš karakter (Rimljanima 5,3-5; 8,28-29). Kada preusmjerimo svoj fokus na Boga, nalazimo utjehu u našim tugama i snagu da izdržimo (2. Korinćanima 1,3-4; 12,9-10).

Bez obzira na vrstu stresa u našim životima, polazište za suočavanje je Isus Krist. Isus nam daje veliko ohrabrenje u Ivanu 14,1: „Neka se ne uznemiruje srce vaše: vjerujte u Boga i u mene vjerujte.“ Očajnički ga trebamo u našim životima. Potreban nam je jer On je jedini koji nam može dati snagu da se nosimo s nevoljama u našem životu. Vjerovati u Njega ne znači da ćemo imati život bez problema ili da se nećemo osjećati svladani stresom u našim životima. To jednostavno znači da život bez Isusa Krista čini suočavanje sa stresom nemogućim i često iscrpljujućim zadatkom.

Vjerovanje vodi do pouzdanja. Izreke 3,5-6 nam govore: „Uzdaj se u GOSPODINA svim svojim srcem i ne oslanjaj se na vlastit razum. Priznaj njega na svim svojim putovima i on će usmjeravati tvoje staze.“ Oslanjanje na „vlastiti razum“ često znači usvajanje svjetskih načina oslobađanja od stresa – poput alkohola ili droga ili besmislene zabave. Umjesto toga trebamo vjerovati Njegovoj Riječi kao našem konačnom vodiču za život bez stresa. David kaže: „Tražio sam GOSPODINA i on me čuo, i izbavio me od svih mojih strahova“ (Psalam 34,4). David je znao da će možda naći milost tražeći Gospodina i dijeleći svoje nevolje s Njime. Gospodin mu je zauzvrat odgovorio i umirio ga.

Možda nijedan odlomak u Bibliji ne opisuje bolje kako se nositi sa stresom od Filipljanima 4,6-7: „Ne budite zabrinuti ni za što, nego neka se u svemu molitvom i iskanjem sa zahvaljivanjem obznanjuju vaše molbe Bogu; i mir Božji, koji nadilazi svaki razum, čuvat će vaša srca i misli u Kristu Isusu.“ Gospodin nam govori da ne budemo zabrinuti ni za što, nego da sve predamo Njemu u molitvi. Svakodnevno prebacivanje tereta i briga svetom i pravednom Bogu smanjit će ili eliminirati stres u našim životima. Psalam 55,22 nam govori da sve svoje brige prebacimo na Njega jer će nas On podržati i nikada nas neće iznevjeriti (vidi također 1. Petrovu 5,6-7). Isus Krist nudi mir ako dođemo k Njemu sa svojim brigama i teretima. „Mir vam ostavljam, mir svoj vam dajem: dajem vam, ali ne kao što svijet daje. Neka se ne uznemiruje srce vaše i neka se ne plaši“ (Ivan 14,27).

Stres svih vrsta prirodan je dio života (Job 5,7. 14,1; 1. Petrova 4,12; 1. Korinćanima 10,13). Ali kako ćemo se nositi s njim ovisi o nama. Ako odlučimo pokušati na vlastiti način, nećemo pronaći trajno olakšanje. Jedini način na koji se možemo dosljedno i uspješno nositi sa stresom je uz Isusa Krista. Prvo moramo vjerovati u Njega. Drugo, trebamo se pouzdati u Njega i slušati ga. Trebamo vjerovati da će učiniti ono što je ispravno jer su Njegovi putovi uvijek najbolji za nas. Neposlušnost i grijeh mogu proizvesti stres i odsjeći nas od jedinog načina mira i radosti. Slušanjem Njegovih zapovijedi žanjemo blagoslove istinskog zadovoljstva od Boga punog ljubavi. Konačno, svakodnevno trebamo tražiti Njegov mir ispunjavajući svoje umove Njegovom Riječju, uzdižući sve k Njemu u molitvi i sjedeći do Njegovih nogu s divljenjem i strahopoštovanjem. Samo Njegovom milošću, dobrotom i ljubavlju možemo upravljati stresom u našim životima.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o stresu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries