settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o sažaljenju?

Odgovor


Hebrejske i grčke riječi prevedene kao „sažaljenje“ u Bibliji znače „imati milosrđe, osjećati sućut i sažaliti se“. Znamo da je prema Bibliji Bog „prepun sućuti, i dobrostiv; dugo strpljiv i obiluje milosrđem i istinom“ (Psalam 86,15). Kao i svi Božji atributi, Njegova je samilost beskrajna i vječna. Njegovo milosrđe nikada ne izjalovljuje; novo je svakog jutra (Tužaljke 3,22-23).

Isus Krist, Sin Božji, bio je primjer svih Očevih atributa, uključujući Njegovo sažaljenje. Kad je Isus vidio svoje prijatelje kako plaču na Lazarovu grobu, sažalio se nad njima i plakao s njima (Ivan 11,33-35). Potaknut suosjećanjem za patnju drugih, Isus je iscjeljivao velika mnoštva koja su dolazila k Njemu (Matej 14,14), kao i pojedince koji su tražili iscjeljenje (Marko 1,40-41). Kad je vidio veliko mnoštvo kao ovce bez pastira, Njegova ga je samilost navela da ih pouči onome što su lažni pastiri Izraela napustili. Svećenici i pismoznanci bili su oholi i pokvareni; prezirali su obične ljude i zanemarivali ih, ali Isus je imao samilosti prema njima, poučavao ih i ljubio.

Na pitanje koja je najveća zapovijed, Isus je odgovorio da je to ljubiti Boga svim srcem, umom i snagom. No dodao je da je druga zapovijed „slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga“ (Matej 22,34-40). Farizej ga je pitao koja je Božja zapovijed najveća, ali Isus je dao dvije, navodeći ne samo što trebamo činiti, već i kako to činiti. Voljeti svoje bližnje kao same sebe prirodan je rezultat naše predanosti Bogu pune ljubavi.

Prva Ivanova 3,17 pita: „Ali onaj tko ima dobra ovoga svijeta pa vidi svoga brata u potrebi i zatvori pred njim svoje srce, kako ljubav Božja prebiva u njemu?“ Izvorno stvoren na Njegovu sliku, čovjek treba biti primjer Božjih osobina, uključujući suosjećanje. Iz ovoga slijedi: „Ako tko kaže: 'Ljubim Boga', a mrzi svoga brata, lažljivac je; jer onaj tko ne ljubi svoga brata, kojega vidi, kako će ljubiti Boga, kojega nije vidio?“ (1. Ivanova 4,20). Biblija jasno kaže da je sažaljenje svojstvo Boga i Božjeg naroda.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o sažaljenju?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries