settings icon
share icon
Pitanje

Je li Biblija i danas relevantna?

Odgovor


Hebrejima 4,12 kaže: „Uistinu je živa i djelotvorna riječ Božja. Ona je oštrija od svakoga dvosjeklog mača i prodire do rastavljanja duše i duha, zglobova i moždine, i može suditi nakane i misli srca.“ Premda je Bibliju pisalo više od 40 autora tijekom razdoblja od više od 1.500 godina, njezina točnost i relevantnost za današnje vrijeme ostaje nepromijenjena. Biblija je jedini objektivni izvor svake objave koju nam je Bog dao o sebi i svome naumu koji ima za čovječanstvo.

Biblija sadrži puno informacija o prirodnom svijetu koje su znanstvena zapažanja i istraživanja potvrdila. Neki od takvih odlomaka su Levitski zakonik 17,11; Propovjednik 1,6-7; Job 36,27-29, Psalam 102,26-28 i Kološanima 1,16-17. Kako se biblijska priča o Božjem naumu otkupljenja čovječanstva razvija, živopisno se opisuju mnoge različite ličnosti. Dok to čini, Biblija pruža puno informacija o ljudskom ponašanju i sklonostima. Naše svakidašnje iskustvo pokazuje nam da su ove informacije točnije i opširnije od svakog priručnika iz psihologije. Vanbiblijski izvori potvrdili su mnoge povijesne činjenice opisane u Bibliji. Istraživanje povijesti često pokazuje izvanredno veliko slaganje između biblijskih zapisa i vanbiblijsjih zapisa istih događaja. U mnogim slučajevima se ustvrdilo da je Biblija povijesno točnija.

Međutim, Biblija nije ni povjesnica ni priručnik iz psihologije ni znanstveni žurnal. Biblija je opis koji nam je Bog dao o samome sebi, te o njegovim željama i naumima u pogledu čovječanstva. Najznačajnija sastavnica ove objave je priča o odvojenju od Boga zbog grijeha i o Božjem naumu obnove zajedništva kroz žrtvu njegova Sina, Isusa Krista, na križu. Naša potreba za otkupljenjem nije se promijenila, a ne mijenja se ni Božja želja da nas pomiri sa sobom.

Biblija sadrži mnoštvo točnih i relevantnih informacija. Najvažnija poruka Biblije – poruka o otkupljenju – može se sveobuhvatno i trajno primijeniti na čovječanstvo. Božja riječ nikada neće zastarjeti, neće se istisnuti niti poboljšati. Kulture se mijenjaju, zakoni se mijenjaju, naraštaji dolaze i odlaze, ali Božja riječ važna je za danas u jednakoj mjeri kao onda kada je tek bila zapisana. Dakako, ne odnosi se svaki odlomak Svetoga pisma izričito na nas danas, ali svako Pismo sadrži istinu koju možemo, i moramo, primijeniti na naše živote danas.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li Biblija i danas relevantna?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries