settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o prostituciji? Hoće li Bog oprostiti prostitutki?

Odgovor


Prostitucija se često spominje kao „najstariji zanat“. Doista, to je oduvijek bio uobičajen način na koji su žene zarađivale novac, čak i u biblijsko vrijeme. Biblija nam govori da je prostitucija nemoralna. Izreke 23,27-28 kažu: „Jer bludnica je jama duboka, i strankinja je uzan zdenac. Ta ona vreba kao za plijenom i umnaža nevjerne među ljudima“ (VB).

Bog zabranjuje udio s prostitutkama zato što zna da je takvo što štetno i za muškarce i za žene. „Jer med kaplje tuđoj ženi s usana, i od ulja glađe joj je nepce; ali joj je kraj gorak kao pelin, oštar kao dvosjekli mač. Noge njezine silaze k smrti, Šeola se drže koraci njezini“ (Izreke 5,3-5 VB).

Prostitucija ne uništava samo brakove, obitelji i živote, nego uništava duh i dušu na način koji dovodi do tjelesne i duhovne smrti. Božja želja je da ostanemo čisti i koristimo svoja tijela kao alat za Njegovu upotrebu i slavu (Rimljanima 6,13). Prva Korinćanima 6,13 kaže: „A tijelo nije za bludnost, nego za Gospodina, i Gospodin za tijelo.“

Iako je prostitucija grešna, prostitutke nisu izvan Božjeg dosega opraštanja. Biblija bilježi da je Bog koristio prostitutku po imenu Rahaba za daljnje ispunjenje svog plana. Kao rezultat njezine poslušnosti, ona i njezina obitelj nagrađeni su i blagoslovljeni (Jošua 2,1; 6,17-25). U Novom zavjetu, žena koja je bila poznata po tome što je bila seksualna prijestupnica – prije nego što joj je Isus oprostio i očistio od grijeha – našla je priliku da služi Isusu dok je bio u posjeti u kući farizeja. Prepoznavši tko je Krist, žena mu je donijela bocu skupe pomasti. U žaljenju i pokajanju, plakala je i izlila pomast po Njegovim nogama, te ih otirala svojom kosom. Kada je farizej kritizirao Isusa zato što je prihvatio ovaj čin ljubavi od strane „nemoralne“ žene, On ih je opomenuo i prihvatio ženino štovanje. Zbog njezine vjere, Krist joj je oprostio sve grijehe i primljena je u Njegovo kraljevstvo (Luka 7,36-50).

Kada je govorio onima koji su odbijali vjerovati u istinu o Njemu, Isus Krist je rekao: „Zaista, kažem vam: carinici i bludnice pred vama idu u kraljevstvo Božje. Jer dođe k vama Ivan putem pravednosti i ne povjerovaste mu, a carinici mu i bludnice povjerovaše. Vi pak to vidjeste, ali poslije ne zažaliste tako da biste mu povjerovali“ (Matej 21,31-32 VB).

Baš kao i svatko drugi, prostitutke imaju priliku primiti od Boga spasenje i vječni život, očišćenje od svake nepravednosti i novi život! Sve što moraju učiniti jest odvratiti se od svog životnog stila i okrenuti se živome Bogu, čiji su milost i oprost neizmjerni. „Zato, ako je tko u Kristu, novi je stvor; staro prođe, gle, nasta novo sve!“ (2. Korinćanima 5,17 VB).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o prostituciji? Hoće li Bog oprostiti prostitutki?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries