settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o pohlepi?

Odgovor


Pohlepa je snažna i sebična želja da se nešto ima više, najčešće novac ili moć. U Bibliji daje mnogo upozorenja o prepuštanju pohlepi i čežnji za bogatstvom. Isus je upozorio: „Pazite i čuvajte se pohlepe; jer ničiji život nije u obilju onoga što posjeduje“ (Luka 12,15). „Ne sabirite sebi blago na zemlji, gdje moljac i hrđa nagrizaju i gdje kradljivci provaljuju i kradu… Ne možete služiti Bogu i mamonu“ (Matej 6,19. 24b). Je li Isus težio stjecanju novca? Ne. Naprotiv, On je zbog nas postao siromašan (2. Korinćanima 8,9) i nije imao „gdje glavu nasloniti“ (Matej 8,20). Niti je Isus težio moći. Umjesto toga je poučavao: „Ali neka ne bude tako među vama. Nego, tko god hoće biti velik među vama, neka vam bude poslužitelj. I tko god od vas hoće biti prvi, neka svima bude sluga. Jer ni Sin čovječji nije došao da mu se služi, nego služiti i dati svoj život kao otkupninu za mnoge“ (Marko 10,43-45).

Pohlepa i želja za bogaćenjem su zamke koje donose propast i uništenje. „Jer ljubav prema novcu je korijen svih zala“, a kršćani su upozoreni: „Neka se ne uzdaju u nesigurno bogatstvo“ (vidi 1. Timoteju 6,9-10. 17-18). Pohlepa, odnosno pretjerana ili pohlepna želja za više, je idolopoklonstvo. Efežanima 5,5 kaže: „Jer znate to da nijedan bludnik, ni nečisti, ni pohlepnik, koji je idolopoklonik, nema baštine u kraljevstvu Kristovu i Božjem.“ Načelo koje treba upamtiti sadržano je u Hebrejima 13,5: „Neka vaše življenje bude bez pohlepe; i budite zadovoljni onime što imate, jer je on rekao: 'Nikada te neću napustiti niti te ostaviti.'“

Problem je ljubav prema novcu, a ne novac sam po sebi. Ljubav prema novcu je grijeh jer ometa štovanje Boga. Isus je rekao da je bogatim ljudima vrlo teško ući u kraljevstvo Božje. Kad je bogati mladi upravitelj upitao Isusa što treba učiniti da naslijedi vječni život, Isus mu je rekao da proda svu svoju imovinu i razdijeli novac siromasima. „Čuvši tu riječ, ode mladić žalostan, jer je imao velike posjede“ (vidi Matej 19,16-22). Upućujući ga da se odrekne svog novca, Isus je ukazao na glavni mladićev problem: pohlepu ili ljubav prema novcu. Čovjek nije mogao slijediti Krista jer je slijedio novac. Njegova ljubav prema ovom svijetu ometala je njegovu ljubav prema Bogu.

Pohlepa odbija biti zadovoljena. Nerijetko, što više imamo, to više želimo. Materijalna imovina nas neće zaštititi – u ovom životu ni vječnom. Isusova prispodoba o bogatom bezumniku u Luki 12,13-21 dobro ilustrira ovu tvrdnju. Opet, novac ili bogatstvo nisu problem. Problem je naš odnos prema tome. Kada svoje pouzdanje polažemo u bogatstvo ili nas obuzima nezasitna želja za više, ne uspijevamo odati Bogu slavu i štovanje koje zaslužuje. Trebamo služiti Bogu, a ne gubiti vrijeme pokušavajući se obogatiti (Izreke 23,4). Želja našeg srca treba biti pohrana bogatstva na nebu, a ne briga o tome što ćemo jesti, piti ili obući. „Nego, tražite najprije kraljevstvo Božje i pravednost njegovu i sve će vam se to nadodati“ (vidi Matej 6,25-34).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o pohlepi?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries