settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o navikama?

Odgovor


Navika se može definirati kao „nešto što se često radi, i stoga se obično radi lako; radnja koja se stječe i postaje automatska.“ Svi imamo navike, bile one dobre ili loše. Čak i novorođenčad mogu doći na ovaj svijet s navikom da već sišu palac. Međutim, za kršćane je cijeli njihov život preobrazba obnovom našeg uma (Rimljanima 12,2). To podrazumijeva zamjenu starih (loših) navika za nove (dobre) kako bismo ugodili Gospodinu. Na primjer, zapovijed da „sve činimo bez mrmljanja i raspravljanja“ (Filipljanima 2,14) može zahtijevati novu naviku s naše strane. Možda ćemo morati njegovati potpuno novi obrazac razmišljanja, od negativnog ka pozitivnom jer „zarobljavamo svaku misao na pokornost Kristu“ (2. Korinćanima 10,5).

Božja zapovijed „Ne kradi“ znači da moramo njegovati naviku poštenja u svemu. Ovo može zahtijevati potpuno novu naviku za neke. To je „svlačenje“ naše stare prirode i „odijevanje“ nove prirode koju smo dobili kada smo duhovno rođeni u Božju obitelj (Kološanima 3,9-10). To nije lako činiti i zapravo je nemoguće našim vlastitim snagama. Ali Pavao nas podsjeća: „Sve mogu po Kristu, koji me jača“ (Filipljanima 4,13).

Što se tiče zdravstvenih navika, kao što su uzimanje droga, pušenje, pijenje, seksualni nemoral itd., rečeno nam je: „Zar ne znate da je vaše tijelo hram Duha Svetoga, koji je u vama, kojega imate od Boga, i da niste svoji? Jer za golemu ste cijenu kupljeni: stoga proslavite Boga u svome tijelu“ (1. Korinćanima 6,19-20). „I nemojte se opijati vinom, u kojemu je razuzdanost, nego se ispunjavajte Duhom“ (Efežanima 5,18).

Za one koji pripadaju Isusu Kristu, stvaranje novih navika pod kontrolom Duha Svetoga postaje način života. Ove nove navike Isus opisuje kao ljubav prema Njemu. Isus je odgovorio: „Ako me tko ljubi, držat će moje riječi i Otac moj će ljubiti njega; i doći ćemo k njemu i kod njega se nastaniti“ (Ivan 14,23). Što je najvažnije, rečeno nam je: „I što god činite riječju ili djelom, sve činite u imenu Gospodina Isusa“ (Kološanima 3,17).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o navikama?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries