settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o licemjerju?

Odgovor


U suštini, „licemjerje“ se odnosi na čin tvrdnje da nešto vjerujemo, ali postupamo na drugačiji način. Biblijska riječ izvedena je iz grčkog izraza za „glumca“ – doslovno, „onoga koji nosi masku“ – drugim riječima, nekoga tko se pretvara da je ono što nije.

Biblija licemjerje naziva grijehom. Postoje dva oblika licemjerja: ispovijedanje vjere u nešto, a zatim postupanje na način koji je suprotan tom uvjerenju, te gledanje s visine na druge dok mi sami griješimo.

Prorok Izaija osudio je licemjerje svoga vremena: „Stoga Gospodin reče: ‘Budući da mi ovaj narod pristupa svojim ustima, i časti me svojim usnama, ali je udaljio svoje srce od mene, i njihov strah od mene naučava se putem ljudskih pravila’“ (Izaija 29,13). Stoljećima kasnije, Isus je citirao ovaj stih, ciljajući na istu osudu vjerskih vođa svog vremena (Matej 15,8-9). Ivan Krstitelj nazvao je neiskreno mnoštvo koje mu je dolazilo na krštenje „leglom zmijskim“ i upozorio licemjere da „donesu plodove dostojne pokajanja“ (vidi Luka 3,7-9). Isus je zauzeo jednako nepokolebljiv stav protiv pobožnosti – licemjere je nazvao „vukovima u ovčjoj opravi“ (Matej 7,15), „obijeljenim grobovima“ (Matej 23,27), „zmijama“ i „leglom zmija“ (Matej 23,33).

Ne možemo reći da volimo Boga ako ne volimo svoju braću (1. Ivanova 2,9). Ljubav mora biti „nehinjena“ (Rimljanima 12,9). Licemjer može izvana izgledati pravedno, ali to je samo fasada. Prava pravednost dolazi iz unutarnje preobrazbe Duha Svetoga, a ne vanjske usklađenosti sa skupom pravila (Matej 23,5; 2. Korinćanima 3,8).

Isus se obratio drugom obliku licemjerja u Propovijedi na gori: „I zašto gledaš trun što je u oku brata tvojega, a u oku svome balvan ne opažaš? Ili, kako ćeš reći svome bratu: ‘Dopusti da ti izvadim trun iz oka’, a gle, balvan je u tvom vlastitom oku? Licemjeru, izbaci najprije balvan iz svoga oka pa ćeš onda jasno vidjeti izvaditi trun iz oka brata svojega“ (Matej 7,3-5). Isus ne podučava protiv razlučivanja ili pomaganja drugima da nadvladaju grijeh, već nam govori da ne budemo toliko ponosni i uvjereni u vlastitu dobrotu da kritiziramo druge iz pozicije vlastite pravednosti. Prvo bismo trebali napraviti malo introspekcije i ispraviti vlastite nedostatke prije nego krenemo s „balvanima" u drugima (usp. Rimljanima 2,1).

Tijekom Isusove zemaljske službe imao je mnogo sukoba s tadašnjim vjerskim vođama, farizejima. Ovi su ljudi bili dobro upućeni u Sveto pismo i revno slijedili svako slovo Zakona (Djela 26,5). Međutim, držeći se slova Zakona, aktivno su tražili rupe u Zakonu koje bi im omogućile kršenje duha Zakona. Također su pokazivali nedostatak suosjećanja prema svojim bližnjima i često su pretjerano demonstrirali svoju takozvanu duhovnost kako bi dobili hvalu (Matej 23,5-7; Luka 18,11). Isus je bez sumnje osudio njihovo ponašanje, ističući da su „pravednost, milosrđe i vjera“ važniji od težnje za savršenstvom temeljenim na krivim mjerilima (Matej 23,23). Isus je jasno rekao da problem nije u Zakonu, već u načinu na koji su ga farizeji provodili (Matej 23,2-3). Danas je riječ „farizej“ postala sinonim za licemjera.

Mora se primijetiti da licemjerje nije isto što i zauzimanje stava protiv grijeha. Na primjer, nije licemjerje podučavati da je pijanstvo grijeh čak i ako smo se nekad napili. Kršćani nisu savršeni; još uvijek griješimo. Nije licemjerno podbaciti živeći u skladu s biblijskim standardima, ali je licemjerno reći da vjerujemo Bogu i želimo ga slušati, a onda to ne pokušavati učiniti. Bilo bi licemjerno podučavati protiv pijanstva, a u isto vrijeme se opijati svaki vikend. Licemjerno bi bilo ujedno ponašati se kao da nam je, budući da pijanstvo nije grijeh s kojim se borimo, Božja milost manje potrebna od onih koji se bore.

Kao djeca Božja pozvani smo težiti svetosti (1. Petrova 1,16). Moramo „zazirati od zla“ i „prianjati uz dobro“ (Rimljanima 12,9). Nikada ne bismo trebali implicirati prihvaćanje grijeha, osobito u vlastitom životu. Sve što radimo treba biti u skladu s onim što vjerujemo i tko smo u Kristu. Gluma je namijenjena pozornici, a ne stvarnom životu.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o licemjerju?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries