settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o tome koju bismo hranu trebali jesti (košer)? Postoje li jela koja kršćani trebaju izbjegavati?“

Odgovor


Levitski zakonik 11 navodi prehrambena ograničenja koja je Bog dao izraelskome narodu. Prehrambeni zakoni sadržavali su zabrane jela od svinjetine, školjaka, većine insekata, ptica lešinarki i raznih drugih životinja. Ti prehrambeni zakoni odnosili su se samo na Izraelce. Svrha prehrambenih zakona bila je razlučiti, odnosno odvojiti Izraelce od svih drugih naroda. Kada je ta svrha postignuta, Isus je proglasio svu hranu čistom (Marko 7:19). Bog je dao apostolu Petru viđenje u kojemu je proglasio da se mogu jesti životinje koje se prije nisu smjele jesti: „Što je Bog proglasio čistim, ti ne nazivaj poganim!” (Djela apostolska 10:15). Kada je Isus umro na križu, ispunio je starozavjetni zakon (Rimljanima 10:4; Galaćanima 3:24-26; Efežanima 2:15). To uključuje zakone vezane uz jedenje čistih i nečistih jela.

Rimljanima 14:1-23 nas uči da nisu svi dovoljno zreli kako bi prihvatili činjenicu da je sva hrana čista. Zbog toga, ako smo s nekim koga bi uvrijedilo to što jedemo „nečistu“ hranu, na nama je da to ne učinimo, kako ne bismo uvrijedili drugu osobu. Imamo pravo jesti što želimo, ali nemamo pravo vrijeđati druge, čak i ako nisu u pravu. Međutim, za kršćane u našemu vremenu, imamo slobodu jesti što god želimo sve dotle dok to neće biti kamen spoticanja u vjeri druge osobe.

U Novome savezu milosti, Bibliju puno više zanima koliko jedemo nego što jedemo. Tjelesni apetit su analogija sposobnosti da se kontroliramo. Ne možemo li kontrolirati navike jedenja, vjerojatno ne možemo kontrolirati ni druge navike kao što su navike uma (požuda, zavist, nepravedna mržnja/ljutnja) i ne možemo se suzdržati od ogovaranja ili svađa. Ne smijemo dopustiti da nama upravljaju naši apetiti, nego mi njih moramo zauzdati (Ponovljeni zakon 21:20; Izreke 23:2; Druga Petrova 1:5-7; Druga Timoteju 3:1-9; Druga Korinćanima 10:5).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o tome koju bismo hranu trebali jesti (košer)? Postoje li jela koja kršćani trebaju izbjegavati?“
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries