settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o eutanaziji?

Odgovor


Eutanazija može biti vrlo teško pitanje. Postoje dvije strane koje je teško dovesti u ravnotežu. S jedne strane, ne želimo uzeti nečiji život u svoje ruke i prerano ga okončati. S druge strane, u kojem trenutku trebamo dopustiti nekome da umre i ne nastavljati ga održavati na životu?

Glavna istina koja nas dovodi do zaključka da je Bog protiv eutanazije jest njegova suverenost. Znamo da je fizička smrt neizbježna (Ps 89:48; Heb 9:27). Međutim, samo je Bog suveren nad vremenom i načinom smrti bilo koje osobe. Job svjedoči u Jobu 30:23: „Da, znadem da si me smrti predao, saborištu zajedničkom svih živih.“ Propovjednik 8:8a objavljuje: „Vjetar nitko ne može svladati, niti gospodariti nad danom smrtnim”. Bog ima zadnju riječ nad smrću (vidi također 1. Kor 15:26, 54-56; Heb 2:9, 14-15; Otk 21:4). Eutanazija je čovjekov način prisvajanja Božjeg autoriteta.

Smrt je prirodna pojava. Ponekad Bog dopušta da osoba pati dugo prije no što nastupi smrt; u drugim prilikama, patnja je skraćena. Nitko ne uživa u patnji, ali to nikome ne daje pravo da odredi je li nekome došlo vrijeme da umre. Često se Božje namjere otkriju kroz nečiju patnju. „U sretan dan uživaj sreću, a u zao dan razmišljaj: Bog je stvorio jedno kao i drugo …“ (Prop 7:14). Rimljanima 5:3 uči da nevolje stvaraju ustrajnost. Bog se brine za one koji plaču u želji da umru jer žele da prestane patnja. Bog daje životu svrhu sve do samog kraja. Samo Bog zna što je najbolje, a Njegovo vrijeme, čak i u pitanjima nečije smrti, savršeno je.

U isto vrijeme, Biblija nam ne zapovijeda da činimo sve što možemo kako bismo nekoga održali na životu. Ukoliko se osoba održava na životu preko aparata, nije nemoralno isključiti aparate i dopustiti joj da umre. Ukoliko je netko već dugo u trajnom vegetativnom stanju, nije grijeh prema Bogu odstraniti bilo kakve cjevčice/aparate koji nečije tijelo drže na životu. Ukoliko Bog želi da ta osoba ostane živa, On je savršeno u stanju učiniti to bez pomoći cjevčica za hranjenje i/ili aparata.

Donijeti odluku poput te vrlo je teško i bolno. Nikad nije lako reći liječniku da ugasi aparate koji drže na životu nekoga koga volimo. Nikad ne smijemo nastojati prerano ugasiti nečiji život, ali, istovremeno, ne moramo ni ići preko svake mjere u želji da ga očuvamo. Najbolji savjet bilo kome tko se nalazi pred takvom odlukom jest da se moli Bogu za mudrost (Jk 1:5).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o eutanaziji?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries