settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o bezumlju?

Odgovor


Bezumlje je rezultat toga što osoba zlorabi inteligenciju koju joj je Bog dao. Bezumnik koristi svoje vještine rasuđivanja za donošenje pogrešnih odluka. Najosnovnija vrsta bezumlja je poricanje Božjeg postojanja ili govorenje „ne“ Bogu (Psalam 14,1). Biblija povezuje bezumlje s naglom naravi (Izreke 14,16-17), izopačenim govorom (Izreke 19,1) i neposlušnošću roditeljima (Izreke 15,5). Rođeni smo s urođenim bezumljem, ali disciplina će nam pomoći da postanemo mudri (Izreke 22,15).

Izreke 19,3 kažu da je ludost kontraproduktivna: „Čovjeku njegova ludost izopačuje put…“. Isus u Marku 7,22 koristi riječ koja znači „besmislenost“, a prevodi se kao „bezumlje“. U tom kontekstu Isus opisuje ono što izlazi iz čovjekova srca i onečišćuje ga. Bezumlje je jedan od dokaza da čovjek ima okaljanu, grešnu prirodu. Izreke 24,9 kažu: „Bezumna misao je grijeh…“ Ludost je, dakle, zapravo kršenje Božjeg zakona, jer je grijeh bezakonje (1. Ivanova 3,4).

Bezumnome je Božji put ludost: „Jer propovijedanje o križu ludost je onima koji propadaju…“ (1. Korinćanima 1,18; usp. 23. stih). Nespašenima se čini da je evanđelje ludost jer im nema smisla. Bezumnik je potpuno u raskoraku s Božjom mudrošću. Evanđelje je u suprotnosti s urođenom inteligencijom i razumom nevjernika, ali „…svidjelo se Bogu ludošću propovijedanja spasiti one koji vjeruju“ (1. Korinćanima 1,21).

Onaj koji vjeruje u Krista prima samu Božju narav (2. Petrova 1,4), koja uključuje Kristov um (1. Korinćanima 2,16). Oslanjajući se na snagu Duha Svetoga koja prebiva u njemu, vjernik može odbaciti ludost. Njegove misli mogu ugoditi Gospodinu i može donositi odluke koje slave Boga dok obogaćuje svoj život i živote onih oko sebe (Filipljanima 4,8-9; Efežanima 5,18–6,4).

Kada je riječ o našoj vječnoj sudbini, netko je ili lud, što znači da odbacuje Kristovo evanđelje, ili je mudar, što znači da vjeruje u Krista i predaje mu svoj život (vidi Matej 7,24–27). Vjernik otkriva da je evanđelje – ono što je smatrao ludošću – u stvarnosti Božja mudrost koja mu osigurava vječno spasenje.

English



Vratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o bezumlju?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries