settings icon
share icon
Pitanje

Što bismo trebali naučiti iz Barnabina života?

Odgovor


U knjizi Djela apostolskih nalazimo Levita sa Cipra po imenu Joso (Djela 4,36), kojeg su apostoli prozvali Barnaba. Taj nadimak, koji znači „Sin utjehe“ (Djela 4,36-37) ili „Sin ohrabrenja“, vjerojatno mu je dan zbog njegove sklonosti da služi drugima (Djela 4,36-37; 9,27) i njegove spremnosti da učini sve što je potrebno crkvenim vođama (Djela 11,25-30). O njemu se govori kao o „dobrom čovjeku i punom Duha Svetoga i vjere“. Kroz njegovu službu „bî Gospodinu pridodano veliko mnoštvo ljudi“ (Djela 11,24). Pavao koristi Barnabu kao primjer nekoga s ispravnom perspektivom o novcu i vlasništvu. Kad je prodao svoju zemlju, donio je prihod apostolima i položio im pred noge (Djela 4,36-37).

Kako je rana crkva počela rasti, usprkos Herodovom progonu, Barnabu je Duh Sveti pozvao da pođe s Pavlom na misionarsko putovanje (Djela 13,1-3). Barnabin nećak, Ivan Marko, služio je njemu i Pavlu kao njihov pomoćnik (Djela 13,5; Kološanima 4,10). Tijekom tog prvog misijskog putovanja, Ivan Marko ih je iz neodređenog razloga napustio i nije dovršio putovanje (Djela 13,13). Međutim, Barnaba je nastavio s Pavlom i bio s njim kada se Pavlova služba preusmjerila na dosezanje pogana s evanđeljem (Djela 13,42-52).

Nakon tog prvog putovanja, Pavao i Barnaba počeli su planirati svoje sljedeće putovanje. Barnaba je htio povesti svog nećaka, ali Pavao je to odbio, te je među njima nastao razdor do te mjere da su se razišli (Djela 15,36-41). Barnaba, vjeran svom nadimku, uzeo je Ivana Marka i provodio vrijeme učeći ga. Očito je ta služba bila toliko učinkovita da je godinama kasnije Pavao izričito tražio da Ivan Marko dođe k njemu, jer je Marko sazrio do točke da postane od pomoći Pavlu u njegovoj službi (2. Timoteju 4,11).

Jedino negativno spominjanje Barnabe u Bibliji odnosi se na događaj u kojem je Petrovo licemjerje utjecalo na druge Židove (uključujući Barnabu) da izbjegavaju neke pogane za večerom (Galaćanima 2,13).

Poput Barnabe, kao kršćani pozvani smo ohrabrivati, osobito one koji su slabi u vjeri ili se bore. Djela 11,23 opisuju Barnabu kao čovjeka koji je bio oduševljen vidjeti kako se iskazuje Božja milost u životima drugih, potičući ih i ohrabrujući da ostanu vjerni. Na isti način trebamo tražiti prilike da potičemo one koji donose slavu i čast Bogu kroz živote koji odražavaju njihovu vjeru. Osim toga, Barnaba je primjer velikodušnog duha kada se radi o požrtvovnom davanju za djelo Gospodnje.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što bismo trebali naučiti iz Barnabina života?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries