settings icon
share icon
Pitanje

Tko je bio Apolon?

Odgovor


Apolon je bio evanđelist, apologet, crkveni vođa i prijatelj apostola Pavla. Apolon je bio Židov iz Aleksandrije u Egiptu, opisan kao „rječit“, „moćan u Pismima“, „gorljiv u duhu“ i „upućen u put Gospodinov“ (Djela 18,24). Godine 54. po Kr. otputovao je u Efez, gdje je hrabro poučavao u sinagogi. Međutim, u to je vrijeme Apolonovo razumijevanje evanđelja bilo nepotpuno, jer je „znao samo za Ivanovo krštenje“ (Djela 18,25). To vjerojatno znači da je Apolon propovijedao pokajanje i vjeru u Mesiju – možda je čak vjerovao da je Isus iz Nazareta bio Mesija – ali nije znao punu veličinu Isusove smrti i uskrsnuća. Akvila i Priska, Pavlovi prijatelji, proveli su neko vrijeme s Apolonom i popunili praznine u njegovom razumijevanju Isusa Krista (Djela 18,26). Apolon, sada naoružan potpunom porukom, odmah je započeo službu propovijedanja i Bog ga je koristio kao učinkovitog apologetu evanđelja (Djela 18,28).

Apolon je putovao kroz Ahaju i na kraju pronašao put do Korinta (Djela 19,1), gdje je „zalijevao“ ono što je Pavao „posadio“ (1. Korinćanima 3,6). Ovo je važno zapamtiti kada proučavate Prvu poslanicu Korintu. Apolon je svojim prirodnim darovima privukao sljedbenike među crkvom u Korintu, ali jednostavno divljenje preraslo je u razdor. Nasuprot Apolonovih želja, postojala je frakcija u Korintu koja je tvrdila da je Apolon njihov duhovni mentor, isključujući Pavla i Petra. Pavao se bavi ovom pristranošću u 1. Korinćanima 1,12-13. Krist nije podijeljen, a ne bismo trebali biti ni mi. Ne možemo voljeti osobnost više od istine.

Posljednje spominjanje Apolona u Bibliji nalazi se u Pavlovoj poslanici Titu: „Zenu, pravnika, i Apolona brižno opremi za put da im ništa ne bi nedostajalo“ (Titu 3,13). Očito je Apolon u to vrijeme bio na putu kroz Kretu (gdje je bio Tit). I jednako očito, Pavao je još uvijek smatrao Apolona vrijednim suradnikom i prijateljem.

Neki vjeruju da se Apolon na kraju vratio u Efez kako bi služio tamošnjoj crkvi. Vrlo je moguće da jest, iako za ovaj detalj nema biblijske potvrde. Također, neki prepoznaju Apolona kao nepoznatog autora poslanice Hebrejima; opet, ne postoji biblijska potpora za takvu identifikaciju. Autor poslanice Hebrejima ostaje nepoznat.

Ukratko, Apolon je bio čovjek velike učenosti s revnošću za Gospodina i talentom za propovijedanje. Trudio se u Gospodinovom djelu, pomažući službu apostola i vjerno izgrađujući Crkvu. Njegov bi život trebao potaknuti svakoga od nas da „rastemo u milosti i u poznavanju našega Gospodina“ (2. Petrova 3,18) i da koristimo naše Bogom dane darove za promicanje istine.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Tko je bio Apolon?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries