settings icon
share icon
Pitanje

Tko su bili Amonci?

Odgovor


Kroz ranu povijest Izraela nalazimo reference na narod Amonaca. Tko su oni bili, odakle su došli i što im se dogodilo? Amonci su bili semitski narod, blisko srodan s Izraelcima. Unatoč tom odnosu, češće su ih smatrali neprijateljima nego prijateljima.

Lot, Abrahamov nećak, bio je praotac Amonaca. Nakon što su se Abraham i Lot razdvojili (Postanak 13), Lot se nastanio u gradu Sodomi. Kad je Bog uništio Sodomu i Gomoru zbog njihove zloće, Lot i njegove kćeri pobjegli su u brdoviti kraj na južnom kraju Mrtvog mora. Vjerojatno misleći da su jedini preostali ljudi na zemlji, Lotove kćeri su ga napile i imale incestuozne odnose s njim kako bi rodile djecu (Postanak 19,30-38). Starija kći je imala sina po imenu Moab („od oca“), a mlađa je rodila Ben-Amija („sin mog naroda“). Amonci, potomci Ben-Amija, bili su nomadski narod koji je živio na području današnjeg Jordana, a ime glavnog grada, Amman, odražava ime tih drevnih stanovnika.

U Mojsijevo vrijeme plodne ravnice u dolini rijeke Jordan zauzeli su Amorejci, Amonci i Moapci. Kad je Izrael napustio Egipat, Amonci su im odbili pomoći na bilo koji način, a Bog ih je kaznio zbog nedostatka podrške (Ponovljeni zakon 23,3-4). Međutim, kasnije, kada su Izraelci ušli u Obećanu zemlju, Bog im je dao upute: „A kada se približiš djeci Amonovoj, nemoj ih uznemirivati niti se sukobljavati s njima; jer ti neću dati nikakva posjeda od zemlje djece Amonove, zato što sam je dao u posjed djeci Lotovoj“ (Ponovljeni zakon 2,19). Izraelska plemena Gad, Ruben i polovica Manašea polagali su pravo na područje Amorejaca koje graniči s područjem Amonaca.

Amonci su bili poganski narod koji je štovao bogove Milkoma i Moleka. Bog je zapovjedio Izraelcima da se ne žene s tim poganima, jer bi međusobni brak naveo Izraelce da štuju lažne bogove. Salomon nije poslušao i oženio je Naamu Amonku (1. Kraljevima 14,21), kao i mnoge druge poganske žene, te kao što je Bog upozorio, bio uvučen u idolopoklonstvo (1. Kraljevima 11,1-8). Molek je bio bog vatre s licem teleta; njegovi su likovi imali ruke raširene da prime bebe koje su mu žrtvovane. Poput svog boga, Amonci su bili okrutni. Kada su Nahaša Amonca pitali za uvjete pakta (1. Samuelova 11,2), predložio je da se svakom Izraelcu iskopa desno oko. Amos 1,13 kaže da su Amonci parali trudne žene na područjima koja su osvojili.

Pod vodstvom kralja Šaula, Izrael je porazio Amonce i učinio ih vazalima. David je nastavio taj suverenitet nad Amonom i kasnije opsjeo glavni grad kako bi učvrstio svoju kontrolu. Nakon podjele Izraela i Jude, Amonci su se počeli udruživati s neprijateljima Izraela. Amonci su povratili dio suvereniteta u sedmom stoljeću prije Krista, sve dok ih Nabukodonozor nije osvojio stotinjak godina kasnije. Tobija Amonac (Nehemija 2,19) je vjerojatno bio upravitelj regije pod perzijskom vlašću, ali su stanovnici bili mješavina Amonaca, Arapa i drugih. Do novozavjetnih vremena, Židovi su se naselili na tom području, a bilo je poznato kao Perea. Posljednji put Amonce kao odvojen narod spominje Justin Mučenik u drugom stoljeću, koji kaže da su bili vrlo brojni. Negdje tijekom rimskog razdoblja, Amonci su izgleda bili pripojeni u arapsko društvo.EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Tko su bili Amonci?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries