settings icon
share icon
Pitanje

Tko je bio Adam u Bibliji?

Odgovor


Adam je bio prvi čovjek koji je ikada postojao (Postanak 1,27; 1. Korinćanima 15,45). Bog ga je stvorio kao prvo ljudsko biće i smjestio ga u Edenski vrt namijenjen samo za njega (Postanak 2,8. 10). Adam je otac cijelog čovječanstva; svako ljudsko biće koje je ikada postojalo izravan je potomak Adama, i kroz Adama je svako ljudsko biće naslijedilo grešnu prirodu (Rimljanima 5,12).

Bog je po svojoj riječi stvarao sve ostalo u svemiru (Postanak 1). Ali šestog dana Bog je učinio nešto drugačije. Dosegnuo je do zemlje i oblikovao Adama od gline (ime „Adam“ povezano je s adamah, hebrejskom riječi za „zemlja“ ili „tlo“). Bog je tada udahnuo svoj dah u čovjekove nosnice, „i postade čovjek živa duša“ (Postanak 2,7). Božji dah je ono što odvaja ljudska bića od životinjskog carstva (Postanak 1,26-27). Počevši od Adama, svako ljudsko biće stvoreno od tada ima besmrtni duh kao što ga ima i Bog. Bog je stvorio biće tako slično Njemu da je čovjek u stanju razmišljati, odražavati, instinktivno reagirati i birati vlastite putove.

Prva žena, Eva, napravljena je od jednog od Adamovih rebara (Postanak 2,21-22). Bog ih je smjestio u svoj savršeni svijet uz samo jedno ograničenje: nisu smjeli jesti sa Stabla spoznaje dobra i zla (Postanak 2,16-17). Mogućnost da Adam ne posluša morala je postojati, jer bez te mogućnosti izbora, ljudska bića ne bi bila potpuno slobodna. Bog je stvorio Adama i Evu kao istinski slobodna bića i dopustio im da potpuno slobodno donesu odluku.

Postanak 3 detaljno opisuje Adamov izbor da sagriješi. Adam i Eva nisu poslušali Božju zapovijed i jeli su sa stabla koje je Gospodin zabranio (6. stih). U tom jednom činu neposluha donijeli su grijeh i sve njegove posljedice u Božji savršeni svijet. Preko Adama je grijeh ušao u svijet, a s grijehom je došla i smrt (Postanak 3,19. 21; Rimljanima 5,12).

Znamo da je Adam bio stvarna osoba, a ne alegorija, jer se o njemu kao stvarnoj osobi govori u ostatku Biblije (Postanak 5,1; Rimljanima 5,12-17). Luka, veliki povjesničar, prati Isusovo rodoslovlje sve do ovog prvog čovjeka (Luka 3,38). Osim što je stvarna osoba, Adam je i prototip za sva ljudska bića koja dolaze. Proroci, svećenici i kraljevi rođeni s grešnom prirodom, svi su bili djeca prvog Adama. Isus, rođen od djevice i bezgrešan, je „drugi Adam“ (1. Korinćanima 15,47). Prvi Adam donio je grijeh na svijet; drugi je donio život (Ivan 1,4). Isus, naš drugi Adam, nudi novo rođenje (Ivan 3,3) s novom prirodom i novim životom za svakoga tko vjeruje (2. Korinćanima 5,17; Ivan 3,16-18). Adam je izgubio raj; Isus će ga ponovno obnoviti.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Tko je bio Adam u Bibliji?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries