settings icon
share icon
Pitanje

Tko su dvadeset četiri (24) starješine iz Otkrivenja?

Odgovor


Otkrivenje 4:4 kaže: „Oko prijestolja još (vidjeh) dvadeset i četiri prijestolja na kojima su sjedila dvadeset i četiri Starca, obučena u bijele haljine, sa zlatnim krunama na svojim glavama.“ Knjiga Otkrivenja nigdje ne kazuje identitet dvadeset četiri starješina. Međutim, oni najvjerojatnije predstavljaju Crkvu. Malo je vjerojatan prijedlog da se radi o anđeoskim bićima. Činjenica da sjede na prijestoljima znači da vladaju s Kristom. Pismo nigdje ne kaže da anđeli vladaju ili sjede na prijestoljima. Naprotiv, opetovano opisuje Crkvu kako vlada i kraljuje s Kristom (Otkrivenje 2:26-27, 5:10, 20:4; Matej 19:28; Luka 22:30).

Nadalje, grčka riječ koja se ovdje prevodi kao „starješine“ nikada se ne koristi za anđele, ali se koristi za ljude. Posebno se koristi za ljude određene starosti, koji su zreli i sposobni upravljati Crkvom. Riječ starješina bila bi neprikladna za anđele, koji ne stare. Njihov način oblačenja također pokazuje da su to ljudi. Premda se anđeli pojavljuju u bijelu, bijele haljine češće nalazimo na vjernicima, čime se simbolizira Kristova pravednost koja im je pripisana prilikom spasenja (Otkrivenje 3:5,18; 19:8).

Zlatne krune koje ovi starješine nose također pokazuju da se radi o ljudima, a ne o anđelima. Anđelima nikada nisu obećane krune, a nikada se i ne spominje da ih oni nose. Riječ prevedena kao „kruna“ odnosi se na pobjedničku krunu, koju nose oni koji su se uspješno natjecali i pobijedili, kao što je Krist obećao (Otkrivenje 2:10; 2. Timoteju 4:8; Jakovljeva 1:12).

Neki smatraju da ovi dvadeset četiri starješina predstavljaju Izrael, ali u vrijeme ove vizije Izrael kao cijela nacija još uvijek nije otkupljen. Iz istoga razloga ove starješine ne mogu predstavljati svete iz vremena Velikih nevoljâ, jer u vrijeme koje odgovara Ivanovoj viziji nisu svi još obraćeni. Najizglednije je da starješine predstavljaju podignutu Crkvu koja pjeva pjesmu otkupljenja (Otkrivenje 5:8-10). Oni nose pobjedničke krune i otišli su na mjesto koje im je pripravio njihov Otkupitelj (Ivan 14:1-4).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Tko su dvadeset četiri (24) starješine iz Otkrivenja?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries