Ερώτηση
Γιατί η εντολή "δεν θα κλέψεις" περιλαμβάνεται στις Δέκα Εντολές;
Απάντηση
"Δεν θα κλέψεις" (Έξοδος 20:15) είναι μία από τις Δέκα Εντολές που οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να θυμηθούν, παρόλο που είναι η όγδοη στον Δεκάλογο. Και ενώ μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να υπονομεύσουν το κύρος των Δέκα Εντολών, υπονοώντας ότι είναι μέρος της Παλαιάς Διαθήκης, ο Κύριος Ιησούς μας, μιλώντας στον πλούσιο νεαρό άρχοντα, ανέφερε πέντε από αυτές, συμπεριλαμβανομένης και αυτής (Ματθαίος 19:18). Οι Δέκα Εντολές αποτελούν μέρος του ηθικού νόμου του Θεού και, σε αντίθεση με τους τελετουργικούς και θυσιαστικούς νόμους της Παλαιάς Διαθήκης που δόθηκαν στον Ισραήλ, ισχύουν για όλους τους ανθρώπους σε όλες τις εποχές.
Η κλοπή ορίζεται ως "λήψη της περιουσίας ενός άλλου προσώπου χωρίς την άδειά του". Υπάρχουν, ωστόσο, πολλές άλλες μορφές κλοπής. Για παράδειγμα, το να παρατείνουμε το διάλειμμα για φαγητό στη δουλειά μας ή να φτάνουμε αργά και να φεύγουμε νωρίς είναι στην πραγματικότητα μορφές κλοπής από τους εργοδότες μας, κλέβοντας χρόνο για τον οποίο έχουν πληρώσει. Το να εκμεταλλευόμαστε τους εργοδότες με αυτόν τον τρόπο δείχνει έλλειψη αγάπης για τους άλλους. Ο απόστολος Παύλος, όταν μιλάει για τις εντολές του Θεού, συνοψίζει ολόκληρο τον νόμο με τον ίδιο τρόπο που το έκανε και ο Κύριος Ιησούς μας, με το "να αγαπάς τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου" (Μάρκος 12:31, Ρωμαίους 13:9). Και, πάλι όπως ο Ιησούς, διακηρύττει, αυτό είναι η εκπλήρωση του "Νόμου" (Ματθαίος 22:39-40). Έτσι, γνωρίζουμε από τέτοιες οδηγίες ότι το "Μην κλέβεις", όπως και όλες οι Δέκα Εντολές, έχει να κάνει με το "αγαπάτε αλλήλους" (Ιωάννης 13:34-35).
Τα θύματα κλοπής γνωρίζουν το φρικτό συναίσθημα που προκαλεί. Η ίδια η πράξη κάποιου που παίρνει ένα ιδιαίτερα πολύτιμο δώρο από ένα αγαπημένο του πρόσωπο πραγματικά διαπερνά την καρδιά μας και μας κάνει να νιώθουμε ευάλωτοι και ανασφαλείς. Η κλοπή έχει τεράστιο αντίκτυπο όχι μόνο στα άτομα, αλλά και στην κοινωνία στο σύνολό της. Η κλοπή διαταράσσει την κοινωνική σταθερότητα και τα αποτελέσματα είναι συναισθήματα φόβου και ανασφάλειας και επιθυμία για εκδίκηση. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά σε ορισμένες τριτοκοσμικές χώρες όπου οι νόμοι κατά της κλοπής αγνοούνται για να διαπιστώσει πόσο επιζήμια είναι για τον πληθυσμό. Οι νόμοι του Θεού δεν είναι μόνο ηθικοί και πνευματικοί, είναι και απείρως πρακτικοί.
Οι χριστιανοί έχουμε λάβει τεράστια φυσικά και πνευματικά δώρα από τον Θεό και θα πρέπει να επιθυμούμε να Του επιστρέφουμε όλα όσα έχουμε. Όταν παρακρατάμε τα πράγματα που δικαιωματικά Του ανήκουν -τον χρόνο και τα χαρίσματά μας, τα υπάρχοντά μας και τα οικονομικά μας, στην πραγματικότητα την ίδια μας τη ζωή- ουσιαστικά Τον κλέβουμε. Ο προφήτης Μαλαχίας το έθεσε με αυτόν τον τρόπο όταν απευθυνόταν στους Ισραηλίτες: "Μήπως ο άνθρωπος θα κλέβει τον Θεό; Εσείς, όμως, με κλέψατε· και λέτε: Σε τι σε κλέψαμε; Στα δέκατα και στις προσφορές. Εσείς είστε καταραμένοι με κατάρα· επειδή, εσείς με κλέψατε, ναι, εσείς, ολόκληρο το έθνος. Φέρτε όλα τα δέκατα στην αποθήκη, για να είναι τροφή στον οίκο μου· και, τώρα, δοκιμάστε με σε τούτο, λέει ο Κύριος των δυνάμεων, αν δεν σας ανοίξω τούς καταρράκτες τού ουρανού, και εκχέω την ευλογία σε σας, ώστε να μη επαρκεί τόπος γι' αυτήν" (Μαλαχίας 3:8-10). Μια μέρα θα κριθούμε από τον Θεό και αναμένεται να δώσουμε λογαριασμό για το τι κάναμε με τα δώρα που ο Θεός μας χάρισε τόσο γενναιόδωρα (Ρωμαίους 14:12, Β΄ Κορινθίους 5:10, Εβραίους 4:13).
English
Γιατί η εντολή "δεν θα κλέψεις" περιλαμβάνεται στις Δέκα Εντολές;