Τι εννοεί η Αγία Γραφή λέγοντας «εσείς είστε θεοί» στον Ψαλμό 82:6 και στον Ιωάννη 10:34;


Ερώτηση: Τι εννοεί η Αγία Γραφή λέγοντας «εσείς είστε θεοί» στον Ψαλμό 82:6 και στον Ιωάννη 10:34;

Απάντηση:
Ας ξεκινήσουμε ρίχνοντας μια ματιά στον Ψαλμό 82, τον ψαλμό στον οποίο αναφέρεται ο Ιησούς στον Ιωάννη 10:34. Η εβραϊκή λέξη που μεταφράζεται «θεοί» στον Ψαλμό 82:6 είναι Ελοχίμ. Αναφέρεται συνήθως στον έναν αληθινό Θεό αλλά έχει και άλλες χρήσεις. Ο Ψαλμός 82:1 λέει: «Σηκώνεται ο Θεός μες στων θεών τη σύναξη· στο μέσο των θεών δικάζει» (ΝΜΒ). Είναι σαφές από τα επόμενα τρία εδάφια πως η λέξη «θεοί» αναφέρεται σε δικαστές, κριτές και άλλους ανθρώπους που κατέχουν θέσεις εξουσίας και κυβέρνησης. Το ν' αποκαλείς έναν άνθρωπο δικαστή «θεό» δείχνει τρία πράγματα: 1) έχει εξουσία πάνω σε άλλους ανθρώπους, 2) η δύναμη που έχει ως πολιτική εξουσία πρέπει να γίνεται σεβαστή, και 3) αντλεί τη δύναμή του και την εξουσία του από τον ίδιο τον Θεό, που εικονίζεται ως ο κρίνων όλη τη γη στο εδάφιο 8.

Η χρήση της λέξης «θεοί» για ανθρώπους είναι σπάνια αλλά συναντάται και αλλού στην Παλαιά Διαθήκη. Για παράδειγμα, όταν ο Θεός έστειλε τον Μωυσή στον Φαραώ, είπε, «Δες, εγώ σε κατέστησα θεό στον Φαραώ» (Έξοδος 7:1). Αυτό σημαίνει απλά, ότι ο Μωυσής, ως αποσταλμένος του Θεού, μιλούσε τα λόγια του Θεού και ήταν εκπρόσωπος Του στον βασιλιά. Η εβραϊκή λέξη Ελοχίμ μεταφράζεται «κριτές» στην Έξοδο 21:6, 22:8, 9 και 28.

Το όλο ζήτημα στον Ψαλμό 82 είναι πως οι γήινοι κριτές πρέπει να ενεργούν με αμεροληψία και αληθή δικαιοσύνη, διότι ακόμη και οι κριτές θα σταθούν κάποια ημέρα ενώπιον του Κριτή. Τα εδάφια 6 και 7 προειδοποιούν τους ανθρώπους δικαστές πως κι αυτοί θα κριθούν: «Σκέφτηκα εγώ, εσείς είστε θεοί,

είσαστε όλοι σας παιδιά του Υψίστου. Κι ωστόσο θα πεθάνετε σαν όλους τους ανθρώπους· θα πέσετε νεκροί, το ίδιο όπως κι οι άρχοντες». Το απόσπασμα αυτό λέει πως ο Θεός έχει διορίσει ανθρώπους σε θέσεις εξουσίας στις οποίες λειτουργούν σαν να είναι θεοί ανάμεσα στους ανθρώπους. Πρέπει να θυμούνται, πως αν και εκπροσωπούν τον Θεό σ' αυτόν τον κόσμο, είναι θνητοί και πρέπει, τελικά, να δώσουν λόγο στον Θεό για το πώς χρησιμοποίησαν αυτή την εξουσία.

Ας δούμε τώρα πώς ο Ιησούς χρησιμοποιεί αυτή τη φράση. Ο Ιησούς μόλις έχει ισχυριστεί πως είναι Υιός του Θεού (Ιωάννης 10:25-30). Οι άπιστοι Ιουδαίοι ανταποκρίνονται κατηγορώντας τον Ιησού πως βλασφημεί, αφού ισχυρίστηκε πως είναι Θεός (εδάφιο 33). Τότε ο Ιησούς ανέφερε τη φράση του Ψαλμού 82:6, θυμίζοντας στους Ιουδαίους πως ο Νόμος αναφέρεται σε απλούς ανθρώπους –αν και πρόκειται γι' ανθρώπους εξουσίας και κύρους- σαν «θεούς». Το σημείο του Ιησού είναι τούτο: με κατηγορείτε για βλασφημία επειδή χρησιμοποίησα τον όρο «υιός του Θεού»· οι δικές σας Γραφές όμως χρησιμοποιούν τον ίδιο όρο σε δικαστές γενικώς. Αν αυτοί που κατέχουν ένα αξίωμα, διορισμένοι από τον Θεό, μπορούν να θεωρηθούν «θεοί», πόσο περισσότερο μπορεί Αυτός τον οποίον ο Θεός αγίασε και απέστειλε (εδάφια 34-36);

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, έχουμε το ψέμα που είπε το φίδι στην Εύα, στον Κήπο. Η δήλωσή του, «ο Θεός ξέρει ότι την ίδια ημέρα που θα φάτε απ' αυτόν, τα μάτια σας θα ανοιχτούν, και θα είστε σαν θεοί, γνωρίζοντας το καλό και το κακό» (Γένεση 3:5) ήταν μισή αλήθεια. Τα μάτια τους άνοιξαν (εδάφιο 7) αλλά δεν έγιναν σαν θεοί. Στην πραγματικότητα έχασαν εξουσία παρά κέρδισαν. Ο Σατανάς απάτησε την Εύα σχετικά με τη δυνατότητα που είχε να γίνει σαν τον αληθινό Θεό και την οδήγησε στο ψέμα. Ο Ιησούς υπερασπίστηκε τον ισχυρισμό του πως ήταν Υιός του Θεού στηριζόμενος σε βιβλικό και εννοιολογικό έδαφος – υπάρχει η έννοια πως άνθρωποι επιρροής μπορούν να θεωρηθούν σαν θεοί· συνεπώς ο Μεσσίας μπορεί δικαίως να εφαρμόσει τον όρο στον εαυτό Του. Οι ανθρώπινες υπάρξεις δεν είναι «θεοί» ή «μικροί θεοί». Δεν είμαστε Θεοί. Ο Θεός είναι Θεός κι εμείς που γνωρίζουμε τον Χριστό είμαστε παιδιά του Θεού.

English
Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα
Τι εννοεί η Αγία Γραφή λέγοντας «εσείς είστε θεοί» στον Ψαλμό 82:6 και στον Ιωάννη 10:34;

Μάθετε πώς να ...

Περάστε την αιωνιότητα με το ΘεόΛάβετε συγχώρεση από το Θεό