settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι είναι ο σύζυγος στην Αγία Γραφή;

Απάντηση


Είναι ένας στενός σύντροφος, συνεργάτης ή σύζυγος. Η λέξη χρησιμοποιείται μόνο μία φορά στην Καινή Διαθήκη, στο Φιλιππησίους 4:3: "Ναι, παρακαλώ κι εσένα, γνήσιε σύζυγε, βοήθα αυτές, οι οποίες αγωνίστηκαν στο ευαγγέλιο μαζί μου και μαζί με τον Κλήμεντα και τους λοιπούς συνεργάτες μου, των οποίων τα ονόματα είναι στη βίβλο της ζωής". Άλλες μεταφράσεις χρησιμοποιούν τη λέξη "σύντροφος". Δεδομένου ότι ο Παύλος δεν προσδιορίζει ονομαστικά τον συνεργάτη του ζυγού του, μπορούμε μόνο να υποθέσουμε ποιον παρακαλεί. Κάποιοι υποψιάζονται ότι ήταν ο Επαφρόδιτος ή ενδεχομένως ο Λουκάς. Δεδομένου ότι ο Παύλος δεν χρησιμοποιεί ποτέ αυτόν τον όρο αλλού στις επιστολές του για να περιγράψει οποιονδήποτε από τους άλλους συναδέλφους του, μπορούμε να υποθέσουμε ότι απευθυνόταν σε κάποιον με τον οποίο είχε έναν ιδιαίτερα ισχυρό δεσμό. Όποιος κι αν ήταν ο συμπορευόμενος του Παύλου, κατάλαβε το μήνυμα.

Η προέλευση της λέξης σύζυγος μας βοηθά να κατανοήσουμε τη σημασία που υπερβαίνει τις λέξεις σύντροφος ή φίλος. Ο σύζυγος είναι κυριολεκτικά "ένας από τους δύο συντρόφους σε έναν ζυγό". Ο Παύλος χρησιμοποιεί τη μεταφορά του "ζυγού" στο Β΄ Κορινθίους 6:14, όταν προειδοποιεί τους χριστιανούς να μην "ετεροζυγούν με άπιστους". Ο ζυγός ήταν ένα βαρύ ξύλινο πλαίσιο που στερεωνόταν στους ώμους των αλόγων ή των βοδιών και τα προσάρμοζε σε άμαξα, άροτρο ή κάρο. Τα ζώα έσπρωχναν τον ζυγό καθώς προχωρούσαν μπροστά, τραβώντας το φορτίο πίσω τους. Οι ιδιοκτήτες προσπαθούσαν να ζυγίζουν δύο ζώα παρόμοιου μεγέθους και ικανότητας, ώστε να τραβούν ομοιόμορφα. Στους αταίριαστους συζύγους το αποτέλεσμα ήταν η υπερκόπωση του μεγαλύτερου ζώου, το οποίο μετέφερε το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου. Οι σύζυγοι που αγωνίζονταν ο ένας ενάντια στον άλλον είχαν επίσης ως αποτέλεσμα να γίνεται λιγότερη δουλειά. Ο κάθε σύζυγος πρέπει να συμμετέχει εξίσου στην κοινή εργασία.

Αυτή η ιδέα της συνεργασίας και της ομοψυχίας φαίνεται να είναι αυτό που εννοούσε ο Παύλος όταν απευθυνόταν στον αδελφό ή την αδελφή του στους Φιλίππους ως "σύζυγος". Επρόκειτο για ένα πρόσωπο που εργαζόταν για την επίτευξη των στόχων του αποστόλου στην εκκλησία των Φιλίππων. Ο Παύλος και ο σύζυγος του ήταν συνδεδεμένοι στην υπηρεσία προς τον Κύριο, λαχταρώντας, προσευχόμενοι και υποφέροντας για τις ψυχές των ανδρών και των γυναικών. Αυτό το πρόσωπο ήταν προφανώς ένας "στενός σύντροφος", όπως το αναφέρουν οι περισσότερες εκδόσεις της Βίβλου, αλλά ένας συνεργάτης ζυγού θα ήταν ένα βήμα παραπέρα. Οι σύντροφοι μπορούν να μας υποστηρίξουν, να προσευχηθούν για μας και να μας ενθαρρύνουν, αλλά ένας σύντροφος ζυγού βρίσκεται στα χαρακώματα μαζί μας. Ένας σύντροφος ζυγού είναι έτοιμος να εργαστεί μαζί μας. Ένας σύντροφος ζυγού αισθάνεται τον πόνο μας, υποφέρει όταν υποφέρουμε και χαίρεται όταν χαιρόμαστε (Ρωμαίους 12:15). Αυτή η κοινωνία των στόχων της ζωής είναι ένας λόγος για τον οποίο ο Παύλος μας προειδοποιεί, επίσης, να μην θέτουμε τον εαυτό μας στον ίδιο ζυγό με άπιστους. Δεν θα τραβήξουμε προς την ίδια κατεύθυνση. Έχουμε διαφορετικούς αφέντες και ακούμε διαφορετικές φωνές.

Είναι ζωτικής σημασίας οι χριστιανοί, ιδίως όσοι ασχολούνται με τη διακονία, να έχουν έναν ή δύο συντρόφους που να τους βοηθούν να σηκώνουν το φορτίο. Η μοναξιά και η εξουθένωση είναι συνεχείς απειλές για όσους ο Θεός έχει καλέσει στην υπηρεσία Του. Αλλά, όπως έμαθε ο Ηλίας στο σημείο της εξουθένωσής του, δεν ήταν μόνος του (Α΄ Βασιλέων 19:14-18). Ο Θεός είχε ήδη επιλέξει γι' αυτόν έναν συνοδοιπόρο με το όνομα Ελισσαιέ. Όταν ο Ιησούς έστειλε τους μαθητές να υπηρετήσουν, δεν τους έστειλε μόνους τους. Τους έστειλε ανά δύο, συνοδοιπόρους ζυγού που μπορούσαν να ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον και να παραμένουν στον δρόμο τους (Μάρκος 6:7). Όταν αφιερώνουμε χρόνο για να καλλιεργήσουμε βαθιές πνευματικές φιλίες με εκείνους που κατανοούν την κλήση μας, διαπιστώνουμε ότι οι συνοδοιπόροι ζυγού μας βοηθούν να εκπληρώσουμε όλα όσα μας έχει δώσει ο Θεός να κάνουμε.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι είναι ο σύζυγος στην Αγία Γραφή;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries