settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποια είναι η σημασία του ζυγού στη Βίβλο;

Απάντηση


Ο ζυγός είναι ένα κομμάτι ξύλου σε σχήμα σταυρού που στερεώνεται στον λαιμό δύο ζώων και συνδέεται με ένα άροτρο ή ένα κάρο. Ο ζυγός επιτρέπει σε δύο ζώα να μοιράζονται το φορτίο και να τραβούν μαζί. Οι ζυγοί χρησιμοποιούνταν στα χρόνια της Βίβλου κυρίως με ταύρους ή βόδια για να οργώνουν τα χωράφια και να τραβούν τα κάρα. Τα ζώα που ήταν μαζί υπό τον ζυγό έπρεπε να είναι κοντά σε μέγεθος και βάρος για να τραβάει ομοιόμορφα το κάρο ή το άροτρο.

Στη Βίβλο ο ζυγός αναφέρεται μερικές φορές μεταφορικά για να περιγράψει το βάρος ενός έργου ή μιας υποχρέωσης. Για παράδειγμα, ο βασιλιάς Ροβοάμ προσπάθησε να επιβάλλει τον σεβασμό προς τον εαυτό του απειλώντας τους υπηκόους του με "βαρύ ζυγό" (Α΄ Βασιλέων 12:11). Το σπάσιμο ενός ζυγού συμβόλιζε συχνά την ελευθερία από καταπιεστές (Ησαΐας 10:27) ή την έναρξη μιας νέας φάσης στη ζωή, όπως όταν ο Ελισσαιέ άφησε την αγροτική του ζωή για να ακολουθήσει τον Ηλία (Α΄ Βασιλέων 19:19-21).

Οι άνθρωποι στην εποχή του Ιησού κατανοούσαν εύκολα τις αναλογίες με τη χρήση ζυγού. Ήξεραν τι εννοούσε ο Ιησούς όταν έλεγε: "Ελάτε σε μένα όλοι όσοι κοπιάζετε και είστε φορτωμένοι, και εγώ θα σας αναπαύσω. Σηκώστε επάνω σας τον ζυγό μου, και μάθετε από μένα· επειδή είμαι πράος και ταπεινός στην καρδιά· και θα βρείτε ανάπαυση μέσα στις ψυχές σας. Επειδή, ο ζυγός μου είναι καλός, και το φορτίο μου ελαφρύ" (Ματθαίος 11:28-30). Ένας "καλός" (χρηστός) ζυγός σήμαινε ότι το φορτίο που επωμιζόταν δεν ήταν βαρύ, επειδή ο Ιησούς Χριστός θα τραβούσε μαζί μας.

Ένα άλλο σημείο της Γραφής χρησιμοποιεί την εικόνα του ζυγού για να αποθαρρύνει τους χριστιανούς από το να έρχονται σε στενές σχέσεις με απίστους: "Μην ομοζυγείτε με τους απίστους· επειδή, ποια συμμετοχή έχει η δικαιοσύνη με την ανομία; Και ποια κοινωνία έχει το φως προς το σκοτάδι; Και ποια συμφωνία έχει ο Χριστός με τον Βελίαλ; Ή, ποια μερίδα έχει ο πιστός με τον άπιστο; Και πώς να συμβιβαστεί ο ναός τού Θεού με τα είδωλα; Επειδή, εσείς είστε ναός τού ζωντανού Θεού" (Β΄ Κορινθίους 6:14-16). Το να "ομοζυγείς" σημαίνει να βρίσκεσαι σε μια δεσμευτική σχέση. Η προειδοποίηση σε αυτό το χωρίο είναι ότι ένας χριστιανός δεν πρέπει να συνάπτει συμβιβαστική προσωπική ή επαγγελματική συμφωνία με έναν μη χριστιανό. Δύο ζώα άνισα ζυγωμένα θα κατέληγαν να πολεμούν το ένα το άλλο και τον ζυγό. Όταν οι Ισραηλίτες λάτρευαν τα είδωλα, θεωρήθηκε πως μπήκαν στον ίδιο ζυγό με τον Βάαλ (Ψαλμός 106:28, Αριθμοί 25:5). Οι πιστοί της Καινής Διαθήκης πρέπει να είναι χωρισμένοι από τον κόσμο.

Ένας χριστιανός βλέπει τον κόσμο από διαφορετική οπτική γωνία από ό,τι ένας άπιστος. Γινόμαστε πολίτες ενός άλλου βασιλείου όταν αποδεχόμαστε με πίστη την προσφορά του Θεού για σωτηρία (Ρωμαίους 10:9-10). Ένας χριστιανός που εκζητάει τον Θεό και ένας μη χριστιανός που εκζητάει τον κόσμο θα τραβούν προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Το Φιλιππησίους 3:18-20 προβάλλει αυτή τη διαφορά στην υποταγή: "Επειδή, πολλοί περπατούν, για τους οποίους πολλές φορές σάς έλεγα, τώρα και κλαίγοντας σας λέω, ότι είναι οι εχθροί τού σταυρού τού Χριστού· το τέλος των οποίων είναι η απώλεια, των οποίων ο Θεός είναι η κοιλιά, και η δόξα τους μέσα στη ντροπή τους, οι οποίοι φρονούν τα επίγεια. Επειδή, το πολίτευμά μας είναι στους ουρανούς, απ' όπου και προσμένουμε Σωτήρα, τον Κύριο Ιησού Χριστό".

Οι Χριστιανοί ζουν για να τιμούν και να δοξάζουν τον Βασιλιά μας, τον Ιησού (Α΄ Κορινθίους 10:31). Όσοι είναι του κόσμου ζουν για να ευχαριστούν τον εαυτό τους και να συμμορφώνονται με τα πρότυπα αυτού του κόσμου. Όταν οι χριστιανοί συνδέονται με απίστους με συμβατικές ή διαθηκικές συμφωνίες, επωμίζονται τη μία πλευρά ενός ζυγού. Μπορεί να πιστεύουν ότι κατευθύνονται προς τη δικαιοσύνη και τη δόξα του Θεού, αλλά οι σύντροφοί τους στον ζυγό έχουν άλλες ιδέες. Θα τραβήξουν ο ένας εναντίον του άλλου αντί να μετακινήσουν το φορτίο προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει να προσέχουμε τίνος ζυγό δεχόμαστε και με ποιους συνδεόμαστε μαζί υπό τον ίδιο ζυγό.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποια είναι η σημασία του ζυγού στη Βίβλο;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries