settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποιες είναι οι πλέον διαδεδομένες θρησκείες στον κόσμο;

Απάντηση


Υπάρχουν αμέτρητες θρησκείες στον κόσμο, με τις περισσότερες από αυτές να έχουν παρακλάδια (αιρέσεις) εντός του ευρύτερου πλαισίου τους. Σε γενικές γραμμές, όλες οι θρησκείες προσπαθούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κατανοήσουν το νόημα, του σκοπού και της ύπαρξής τους σε αυτόν τον κόσμο, να εξηγήσουν τι συμβαίνει στη μετά θάνατον ζωή, και να γνωστοποιήσουν εάν ή όχι υπάρχει κάποια θεότητα, και αν ναι, το πώς σχετιζόμαστε με αυτήν. Οι επτά παγκόσμιες θρησκείες που αναφέρονται στον παρακάτω κατάλογο συγκροτούν πάνω από το 95% των θρησκευόμενων πιστών.

Ρωμαιοκαθολικισμός και χριστιανισμός
Υπάρχουν περίπου 1,2 δισεκατομμύρια δεδηλωμένοι ρωμαιοκαθολικοί παγκοσμίως. Αν και η ρωμαιοκαθολική Εκκλησία πάντοτε ταυτιζόταν με τον χριστιανισμό, υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ τους. Οι ρωμαιοκαθολικοί, σε γενικές γραμμές, αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους ως χριστιανούς, όμως, για τον σκοπό της διάκρισης των δύο διαιρέσεων της χριστιανικής πίστης, οι ρωμαιοκαθολικοί πιστοί αποκαλούνται καθολικοί, ενώ οι μη καθολικοί ακόλουθοι της χριστιανικής πίστης αποκαλούνται χριστιανοί (σ.τ.μ.: ο συγγραφέας του άρθρου ζει στις ΗΠΑ όπου κυριαρχούν οι δύο από τις τρεις γνωστές ομολογίες του χριστιανισμού, ρωμαιοκαθολικοί και διαμαρτυρόμενοι). Υπάρχουν περίπου 900 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως που ισχυρίζονται ότι είναι μη καθολικοί χριστιανοί. Το όνομα προέρχεται από το γεγονός ότι οι πρώτοι μαθητές του Ιησού του Ναζωραίου ονομάστηκαν χριστιανοί (Πράξεις 11:26), που σημαίνει στην κυριολεξία «μικροί Χριστοί». «Χριστός» είναι η ελληνική λέξη που αποδίδει την εβραϊκή Μεσσίας, ο «χρισμένος». Αν και οι χριστιανοί συχνά προσδιορίζονται με συγκεκριμένες ομολογιακές ονομασίες, όπως Βαπτιστές, Μεθοδιστές, Πρεσβυτερικοί, Λουθηρανοί, Πεντηκοστιανοί, Ναζαρηνοί κ.λπ., διεκδικούν επίσης για τους εαυτούς τους σε παγκόσμια κλίμακα το όνομα χριστιανοί. Ο χριστιανισμός, συχνά, αποκαλείται συλλογικά

«η Εκκλησία». Αυτός είναι ένας ασαφής όρος με την έννοια πως η λέξη αυτή χρησιμοποιείται σήμερα και για τοπικές συναθροίσεις και κτίρια, καθώς επίσης για συγκεκριμένα δόγματα.

Ισλάμ
Η λέξη «Ισλάμ» κυριολεκτικά σημαίνει «υποταγή», και ως εκ τούτου, ο μουσουλμάνος είναι «αυτός που υποτάσσεται στον Θεό». Το Ισλάμ βασίζεται κυρίως στα κείμενα του Μωάμεθ, όπως καταγράφονται στο Κοράνι. Υπάρχουν περίπου 1,3 δισεκατομμύρια μουσουλμάνοι στον κόσμο σήμερα. Το Ισλάμ αντιπροσωπεύεται σε όλον τον κόσμο. Αν και περισσότερο συσχετισμένο με τη Μέση Ανατολή, οι μεγαλύτεροι μουσουλμανικοί πληθυσμοί βρίσκονται στην Ασία. Η Ινδονησία, η Μαλαισία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και η Ινδία έχουν αρκετά μεγάλους μουσουλμανικούς πληθυσμούς.

Ινδουισμός
Ο ινδουισμός είναι μια λέξη που δημιούργησε ο Δυτικός κόσμος για να συμπεριλάβει το κυρίαρχο θρησκευτικό και κοινωνικό σύστημα της Ινδίας. Παραδοσιακά, αυτοί που τους αποκαλούμε ινδουιστές αναφέρονται στη θρησκεία τους ως το «ντάρμα», που σημαίνει «ο δρόμος» ή «η θρησκεία». Υπάρχουν περίπου 900 εκατομμύρια ινδουιστές στον κόσμο. Προφανώς, το μεγαλύτερο ποσοστό ινδουιστών βρίσκεται στην Ινδία. Από τότε που οι Ινδοί μετανάστευσαν σε όλο τον κόσμο, ωστόσο, υπάρχουν πολλές ινδουιστικές κοινότητες σε άλλες χώρες. Ο συνολικός αριθμός ινδουιστών στην Ινδία είναι στοιχείο αμφιλεγόμενο επειδή περιλαμβάνει μέχρι και 300 εκατομμύρια «ανέγγιχτους» (ντάλιτς) , οι οποίοι έχουν επισήμως καταμετρηθεί ως τμήμα της ινδουιστικής κοινωνικής δομής αλλά τους έχει απαγορευθεί να συμμετέχουν πλήρως στον ινδουισμό.

Βουδισμός
Ο βουδισμός βασίζεται στα διδάγματα ενός ανθρώπου, του Βούδα, που σημαίνει «ο φωτισμένος». Αυτή η θρησκεία έχει πολλούς διαφορετικούς κλάδους, αλλά βουδισμός είναι ο μόνος κατάλληλος, καθολικός όρος, και οι υποστηρικτές του, άσχετα από την ποικιλία των πεποιθήσεών τους, είναι ευτυχείς να αναγνωρίζονται ως βουδιστές. Ο βουδισμός έχοντας περίπου 360 εκατομμύρια ακόλουθους, κατατάσσεται τέταρτος μετά τον χριστιανισμό, το Ισλάμ και τον ινδουισμό. Ο βουδισμός προέρχεται από την Ινδία. Είναι κυρίαρχος στις πιο παραδοσιακές μορφές του στη Σρι Λάνκα και σε ένα μεγάλο μέρος της Νοτιοανατολικής Ασίας (Ταϊλάνδη, Μιανμάρ, Λάος και Καμπότζη). Επιπρόσθετα, έχει λάβει διάφορες μορφές σε πολλές άλλες ασιατικές χώρες, κυρίως στο Θιβέτ, την Κορέα, την Κίνα και την Ιαπωνία. Σήμερα ο βουδισμός υιοθετείται συχνά από τους Δυτικούς, αν και συχνά εις βάρος της αφοσίωσης στις παραδοσιακές μορφές αυτής της θρησκείας.

Ιουδαϊσμός
Ο ιουδαϊσμός πήρε το όνομά του από τη φυλή του Ιούδα, μία από τις δώδεκα αρχαίες φυλές του Ισραήλ. Οπότε, κυριολεκτικά, είναι η θρησκεία αυτών που προέρχονται από τη φυλή του Ιούδα, είναι δηλαδή Ιουδαίοι. Ωστόσο, το γεγονός πως κάποιος είναι Ιουδαίος σχετίζεται τόσο με την εθνική του ταυτότητα όσο και με την πίστη του, και σήμερα υπάρχουν πολλοί Εβραίοι που δεν ασκούν την ιουδαϊκή πίστη, αν και είναι ευτυχείς να είναι γνωστοί ως Εβραίοι εθνικά και πολιτισμικά. Εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 15 εκατομμύρια θρησκευόμενοι Εβραίοι στον κόσμο σήμερα, αλλά πολλοί άλλοι δεν ακολουθούν καμιά θρησκεία.

Μπαχάι
Ο όρος Μπαχάι σημαίνει κυριολεκτικά ο «ακόλουθος του Μπαχά» αναφερόμενος στον Μπαχάολλα, τον ιδρυτή της θρησκείας. Η Μπαχάι Πίστη έχει περισσότερα από επτά εκατομμύρια μέλη. Προερχόμενη από το Ιράν, η Μπαχάι Πίστη αντιπροσωπεύεται σε περισσότερες από 200 χώρες στον κόσμο, μετά τον χριστιανισμό (σε πάνω από 250 χώρες), αλλά αρκετά μπροστά από το Ισλάμ, το οποίο βρίσκεται σε περίπου 175 χώρες.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποιες είναι οι πλέον διαδεδομένες θρησκείες στον κόσμο;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries