settings icon
share icon
Ερώτηση

Γιατί πρέπει να μιλάω για την πίστη μου στον εργασιακό χώρο;

Απάντηση


Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ως ακόλουθοι τού Χριστού θα πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε γνωστή την πίστη μας σε όλες τις καταστάσεις. Στην περίπτωση, όμως, του εργασιακού χώρου υπάρχει μια άλλη θεώρηση. Ως εργαζόμενοι έχουμε δεσμευθεί ν’ αποδίδουμε στον εργοδότη μας το πλήρες όφελος τής υπηρεσίας μας για δεδομένο χρονικό διάστημα. Για να δώσουμε καλή χριστιανική μαρτυρία πρέπει πρώτα να πορευτούμε με την δέσμευση αυτή. Δεν θα πρέπει ν’ ανακατεύονται ευαγγελιστικές προσπάθειες με τα καθήκοντα που έχουμε δεσμευθεί να εκπληρώσουμε (Α΄ Θεσσαλονικείς 5:12-14). Αν συμβεί αυτό, τότε οι πράξεις μας θα προδώσουν τα λόγια μας και η αξιοπιστία τής μαρτυρίας μας θα χαθεί. Ετσι, θα πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να γίνουμε οι καλύτεροι εργαζόμενοι που οι εργοδότες τους απασχολούν (Κολοσσαείς 3:23). Αυτό θα προσδώσει κάποια εξουσία στα λόγια μας αργότερα όταν κάνουμε γνωστή την πίστη μας.

Μεταξύ των πολλών λόγων που υπάρχουν για να κάνουμε γνωστή την πίστη μας, τρεις είναι ουσιώδεις:

1) Ο Κύριος και Σωτήρας Ιησούς Χριστός έδωσε αυτήν την εντολή. Στην διάρκεια τών τελευταίων στιγμών Του στην γη με τους μαθητές Του, θα μπορούσε ο Χριστός να πει οτιδήποτε. Επέλεξε να τους πει ότι έπρεπε με την ευλογία Του και την δύναμή Του να κηρύξουν το ευαγγέλιο, ώστε κι άλλοι να μπορέσουν να γνωρίσουν την δύναμη που σώζει και την ευλογημένη σχέση με τον Ιησού Χριστό (Ματθαίος 28:18-20).

2) Το απαιτεί το καθήκον. Αν έχουμε λυτρωθεί από τον Χριστό, τότε έχουμε λάβει κάτι που δεν είναι δικό μας. Χωρίς την χάρη του Θεού θα χανόμασταν αιωνίως. Το πιθανότερο είναι πως ήρθαμε στην πίστη και την σωτηρία διότι κάποιος μας μίλησε· πώς γίνεται λοιπόν να μην κάνουμε κι εμείς το ίδιο με άλλους; Ο Ιησούς είπε πως όπως λάβαμε δωρεάν, θα πρέπει και να δώσουμε δωρεάν (Ματθαίος 10:8). Ο Θεός μάς έχει εμπιστευθεί να είμαστε οι αγγελιαφόροι Του στους χαμένους (Πράξεις 1:8, Α΄ Θεσσαλονικείς 2:4).

3) Η ευγνωμοσύνη μάς παρακινεί να το κάνουμε. Μια στάση εγκάρδιας ευγνωμοσύνης είναι ένα από τα πολλά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον αληθινό πιστό τού Ιησού Χριστού. Οσο περισσότερο εξετάζουμε με τιμιότητα την εξαχρείωση τών δικών μας καρδιών, τόσο περισσότερο αναγνωρίζουμε πόσο μεγάλη είναι η συγχώρηση που εκτείνεται σε μας, και τόσο περισσότερο ευχαριστούμε τον Θεό για την λύτρωσή μας. Η ευχαριστία αυτή εκφράζεται δίνοντάς Του τιμή για ό,τι έχει κάνει για μας — το οποίο δεν μπορούσαμε να κάνουμε για τον εαυτό μας. Ο καλύτερος τρόπος για να ευχαριστήσουμε τον Θεό είναι να Του δώσουμε όλη την δόξα για ό,τι έχει κάνει για μας και να μιλήσουμε στους συνανθρώπους μας για την μεγάλη Του αγάπη και το έλεος.

Πώς κάνουμε γνωστή την πίστη μας στον εργασιακό χώρο; Πρώτον, υπάρχει η «ήσυχη» μαρτυρία — αυτή που μιλάει δυνατά χωρίς να χρησιμοποιεί καθόλου λόγια. Αυτό σημαίνει, να είμαστε ακέραιοι και πιστοί εργαζόμενοι που δεν κακολογούν τους εργοδότες ή τους συνεργάτες τους. Κανένας δεν εργάζεται με τέλειο αφεντικό ή τέλειους συναδέλφους, αλλά αν εργαζόμαστε με την στάση που σκιαγραφείται στο Κολοσσαείς 3:23, «Και κάθε τι, ό,τι αν κάνετε, να το εργάζεστε από ψυχής, σαν στον Κύριο, και όχι σε ανθρώπους», θα φέρουμε τιμή στον Θεό κάνοντας τα πάντα γι’ Αυτόν, το μόνο πραγματικά τέλειο Αφεντικό. Όταν εργαζόμαστε για τον Κύριο, η ικανότητά μας να διαχειριστούμε την εργασιακή πίεση και ν’ αντιμετωπίσουμε τους ανθρώπους με καλοσύνη και υπομονή θα μας κάνουν να ξεχωρίσουμε μεταξύ τών συνεργατών μας. Όταν οι άλλοι παρατηρούν την στάση μας, θα την σχολιάζουν ανελλιπώς, δίνοντάς μας την ευκαιρία να εξηγήσουμε ποιον πραγματικά υπηρετούμε και πώς έχει επιδράσει στην ζωή μας. Με άλλα λόγια, χρειαζόμαστε μερικές φορές να περπατήσουμε όλον τον δρόμο πριν μας δοθεί η ευκαιρία να εξηγήσουμε με κάθε δυνατό λόγο.

Όταν ξεκάθαρα ανοίγουν οι πόρτες να κάνουμε γνωστή την πίστη μας, πρέπει «να είμαστε πάντοτε έτοιμοι σε απολογία με πραότητα και φόβο, προς καθέναν που ζητάει από μας λόγο για την ελπίδα που είναι μέσα μας» (Α΄ Πέτρου 3:15). Αυτό σημαίνει να είμαστε επιμελείς στην βιβλική μας μελέτη για να προετοιμαζόμαστε γι’ αυτές τις ανοιχτές πόρτες. Αν «ο λόγος τού Χριστού κατοικεί μέσα μας πλούσια με κάθε σοφία» (Κολοσσαείς 3:16), θα είμαστε πάντοτε έτοιμοι. Τελικώς, προσεύχου στον Θεό να δώσει ευκαιρίες να μαρτυρήσεις στους γύρω σου τον Χριστό — εκείνες τις «θείες συναντήσεις» με ανθρώπους τών οποίων οι καρδιές έχουν προετοιμαστεί από τον Θεό να δεχθούν την αλήθεια Του από μας.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Γιατί πρέπει να μιλάω για την πίστη μου στον εργασιακό χώρο;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries