settings icon
share icon
Ερώτηση

Μπορούν οι γυναίκες να υπηρετούν την εκκλησία ως οι άνδρες πρεσβύτεροι;

Απάντηση


Υπάρχουν δύο βασικές απόψεις σχετικά με το ερώτημα κατά πόσον οι γυναίκες μπορούν να υπηρετούν στην εκκλησία ως οι πρεσβύτεροι άνδρες. Η άποψη των υποστηρικτών της ισότητας των φύλων δέχεται ότι οι γυναίκες μπορούν να υπηρετούν ως πρεσβυτέρες εφόσον εκπληρώνουν τις απαιτήσεις που αναφέρονται στην Α΄ Τιμόθεον 3:1-7 και Τίτον 1:5-9. Η άποψη των υποστηρικτών της συμπληρωματικότητας των φύλων δέχεται το αντίθετο και δηλώνει πως οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να υπηρετούν ως πρεσβυτέρες στην εκκλησία.

Ας δούμε την περικοπή Α΄ Τιμόθεον 3:1-7: «Πιστός ο λόγος: Αν κάποιος ορέγεται επισκοπή, καλό έργο επιθυμεί. Ο επίσκοπος, λοιπόν, πρέπει να είναι άμεμπτος, άνδρας μιας γυναίκας, άγρυπνος, σώφρονας, κόσμιος, φιλόξενος, διδακτικός· όχι μέθυσος, όχι πλήκτης, όχι αισχροκερδής· αλλά, επιεικής, άμαχος, αφιλάργυρος· κυβερνώντας καλά το δικό του σπίτι, έχοντας τα παιδιά του σε υποταγή με κάθε σεμνότητα· (επειδή, αν κάποιος δεν ξέρει να κυβερνάει τη δική του οικογένεια, πώς θα επιμεληθεί την εκκλησία τού Θεού;) Να μην είναι νεοκατήχητος, για να μην υπερηφανευθεί και πέσει στην καταδίκη του διαβόλου. Πρέπει, μάλιστα, αυτός να έχει και καλή μαρτυρία από τους έξω, για να μην πέσει σε ονειδισμό και παγίδα του διαβόλου.»

Το πρώτο πράγμα που παρατηρούμε στην περικοπή αυτή είναι ότι αναφέρεται σε άνδρες (δει τον επίσκοπον). Ο ρόλος του πρεσβυτέρου/επισκόπου ανήκει σε άνδρα. Η φράση «άνδρας μιας γυναίκας» επίσης δείχνει ότι η θέση του πρεσβυτέρου εννοείται να τελείται από άνδρες. Το ίδιο φαίνεται και στην παράλληλη περικοπή στην επιστολή προς Τίτον 1:5-9.

Οι περικοπές που περιέχουν τα χαρακτηριστικά και τα καθήκοντα των πρεσβυτέρων/επισκόπων δεν ανοίγουν την πόρτα στις γυναίκες για την ίδια υπηρεσία. Η χρήση της προσωπικής αντωνυμίας «τον» και η ορολογία επιχειρηματολογούν ισχυρώς πως η υπηρεσία του πρεσβυτέρου/επισκόπου περιορίζεται μόνο σε άνδρες. Όσον αφορά άλλα ζητήματα που σχετίζονται με το θέμα, η απαγόρευση των γυναικών στην υπηρεσία αυτή δεν αποτελεί ζήτημα σωβινισμού. Κατά καμία έννοια αυτό σημαίνει πως οι άνδρες είναι ανώτεροι από τις γυναίκες. Είναι, μάλλον, ότι ο Θεός περιορίζει τη λειτουργία/υπηρεσία του πρεσβυτέρου μόνο στους άνδρες διότι έτσι έχει δομήσει την εκκλησία να λειτουργεί. Ευσεβείς άνδρες καλούνται να υπηρετούν ως ηγέτες με τις γυναίκες να υπηρετούν σε ζωτικά σημαντικούς υποστηρικτικούς ρόλους.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Μπορούν οι γυναίκες να υπηρετούν την εκκλησία ως οι άνδρες πρεσβύτεροι;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries