settings icon
share icon
Ερώτηση

Μπορούν οι γυναίκες να υπηρετούν ως διάκονοι στην εκκλησία;

Απάντηση


Οι Γραφές δεν είναι τελείως σαφείς σχετικά με το αν μια γυναίκα μπορεί να υπηρετεί ως διάκονος. Η δήλωση πως «οι διάκονοι πρέπει να είναι σεμνοί» (Α΄ Τιμόθεον 3:8) και το χαρακτηριστικό «άνδρες μιας γυναίκας» (Α΄ Τιμόθεον 3:12) φαίνεται ν’ αποκλείει τις γυναίκες από του να υπηρετούν ως διάκονοι. Κάποιοι, όμως, ερμηνεύουν το Α΄ Τιμόθεον 3:11 πως αναφέρεται σε γυναίκες διακόνους, διότι η λέξη του κειμένου είναι «γυναίκες» και όχι «σύζυγοι». Είναι πιθανό πως εδώ ο Παύλος δεν αναφέρεται στις συζύγους των διακόνων αλλά στις γυναίκες που υπηρετούν ως διάκονοι. Η χρήση της λέξης «ωσαύτως» (που σημαίνει, κατά τον ίδιο τρόπο), ως εισαγωγή στο εδάφιο 8, προτείνει μια τρίτη κατηγορία ηγετών πλέον των πρεσβυτέρων και διακόνων. Ο Παύλος, επίσης, δεν εξέφρασε απαιτήσεις για τις συζύγους των πρεσβυτέρων όταν μιλούσε για τα προσόντα των πρεσβυτέρων. Γιατί, λοιπόν, να μιλάει για τα χαρακτηριστικά των συζύγων των διακόνων; Αν ήταν σημαντικό για τις συζύγους των διακόνων να συμπεριφέρονται μ’ έναν συγκεκριμένο τρόπο, είναι λογικό να συμπεράνουμε πως θα ενδιαφερόταν εξίσου –αν όχι περισσότερο- για τις συζύγους των πρεσβυτέρων, αφού οι πρεσβύτεροι βρίσκονται σε υπερέχουσα θέση στην εκκλησία. Δεν εκφράζει όμως απαιτήσεις για τις συζύγους των πρεσβυτέρων.

Το Ρωμαίους 16:1 αναφέρεται στη Φοίβη με την ίδια λέξη που χρησιμοποιεί ο Παύλος στην Α΄ Τιμόθεον 3:12. Παρ’ όλ’ αυτά, δεν είναι σαφές αν ο Παύλος λέει πως η Φοίβη είναι διάκονος ή απλά μια υπηρέτρια. Στην αρχέγονη εκκλησία, οι γυναίκες-υπηρέτριες φρόντιζαν τους πιστούς που ήταν άρρωστοι, τους φτωχούς, τους ξένους και τους φυλακισμένους. Οι ηγέτες καθοδηγούσαν τις γυναίκες και τα παιδιά (Τίτον 2:3-5). Ίσως η Φοίβη να μην είχε την επίσημη θέση «διακόνου» αλλά ο Παύλος την θεώρησε άξια εμπιστοσύνης πως θα σταθεί άκρως υπεύθυνη να παραδώσει την επιστολή του στην εκκλησία της Ρώμης (Ρωμαίους 16:1-2). Αναμφίβολα, θεώρησε πως δεν είναι κατώτερη ή λιγότερο ικανή αλλά έμπιστη, ένα μέλος του σώματος του Χριστού που χαίρει εκτίμησης.

Οι Γραφές δεν υποστηρίζουν αρκετά την ιδέα πως οι γυναίκες υπηρετούσαν ως διακόνισσες αλλά ούτε την απορρίπτουν. Κάποιες εκκλησίες έχουν καθιερώσει τη θέση της διακόνισσας αλλά οι περισσότερες διαφοροποιούνται κατά κάποιον τρόπο από τη θέση του άνδρα-διακόνου. Αν μια εκκλησία έχει θεσμοθετήσει τη θέση της διακόνισσας, η ηγεσία της εκκλησίας θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι διακόνισσες τελούν σε υποταγή, με βάση τους περιορισμούς που θέτει ο Παύλος στη διακονία των γυναικών σε άλλες περικοπές (όπως Α΄ Τιμόθεον 2:11-12), όπως ακριβώς όλη η ηγεσία πρέπει να υποτάσσεται στη δομή της εξουσίας της εκκλησίας και απολύτως στην υπέρτατη εξουσία του Ιησού Χριστού.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Μπορούν οι γυναίκες να υπηρετούν ως διάκονοι στην εκκλησία;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries