settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα τού Θεού;

Απάντηση


Μια γυναίκα τού Θεού είναι πρωταρχικά και κυρίως μια κόρη τού Θεού. Ενας άνθρωπος γίνεται παιδί τού Θεού συνάπτοντας σωτήρια σχέση με τον Ιησού Χριστό (Ιωάννης 1:12, 3:16-18, 36). Όταν εμπιστευόμαστε τον Ιησού για σωτηρία, γινόμαστε καινούρια δημιουργήματα (Β΄ Κορινθίους 5:17). Ο Θεός μάς δίνει το Άγιο Πνεύμα Του, ο οποίος εργάζεται μέσα μας και μας μεταμορφώνει ώστε να γινόμαστε ολοένα και περισσότερο σαν τον Χριστό (Ιωάννης 14:15-17, Α΄ Ιωάννου 4:13, Β΄ Κορινθίους 3:18). Πιο απλά, γυναίκα τού Θεού είναι εκείνη η γυναίκα που έχει σωθεί από τον Ιησού Χριστό και υποτάσσεται στο έργο τού Αγίου Πνεύματος που γίνεται μέσα της. Με τι μοιάζει αυτό πρακτικά;

Μια γυναίκα τού Θεού επιζητεί να γνωρίζει περισσότερο τον Θεό διαβάζοντας τον λόγο Του, επικοινωνώντας μαζί Του δια της προσευχής, έχοντας κοινωνία με άλλους πιστούς, και ακούγοντας την υγιή διδασκαλία. Γνωρίζει ότι «Ολόκληρη η γραφή είναι θεόπνευστη και ωφέλιμη για διδασκαλία, για έλεγχο, για επανόρθωση, για διαπαιδαγώγηση, που γίνεται με δικαιοσύνη, για να είναι ο άνθρωπος τού Θεού τέλειος, ετοιμασμένος για κάθε έργο αγαθό.» (Β΄ Τιμόθεον 3:16-17), κι έτσι επιζητεί να γνωρίσει τι λέει ο λόγος τού Θεού. Κάνει το καλύτερο δυνατό για να «παραστήσει τον εαυτό της δόκιμο στον Θεό, ως εργάτη που δεν έχει το παραμικρό να ντρέπεται, ο οποίος ορθοτομεί τον λόγο τής αλήθειας» (Β΄ Τιμόθεον 2:15). Κρατάει, επίσης, την προειδοποίηση τού Ιακώβου: «Γίνεστε δε εκτελεστές τού λόγου και όχι μονάχα ακροατές, εξαπατώντας τον εαυτό σας.» (Ιακώβου 1:22).

Μέρος τής εκτέλεσης τού λόγου τού Θεού αποτελεί η ενεργητική ζωή τής προσευχής. Ο Παύλος μάς διδάσκει, «Μη μεριμνάτε για τίποτε, αλλά σε κάθε τι, τα ζητήματά σας ας γνωρίζονται στον Θεό με ευχαριστία διαμέσου τής προσευχής και της δέησης. Και η ειρήνη τού Θεού, που υπερέχει κάθε νου, θα διαφυλάξει τις καρδιές σας και τα διανοήματά σας διαμέσου τού Ιησού Χριστού.» (Φιλιππησίους 4:6-7). Παρομοίως, η Α΄ Θεσσαλονικείς 5:16-18 λέει, «Πάντοτε να χαίρετε. Αδιάκοπα να προσεύχεστε. Σε όλα να ευχαριστείτε, επειδή αυτό είναι το θέλημα τού Θεού σε σας εν Χριστώ Ιησού.». Η γυναίκα τού Θεού προσεγγίζει τον Θεό με ευγνώμονα καρδιά και ακουμπάει τις ανησυχίες της στον Θεό (Α΄ Πέτρου 5:7). Εμπιστεύεται στην ικανότητα και αγάπη Του, κι έτσι φέρνει την λατρεία της και τις έγνοιες της στον θρόνο Του (Εβραίους 4:14-16).

Η γυναίκα τού Θεού υπακούει στις εντολές τού Θεού ν’ αγαπάει τους άλλους σωστά. Ο λόγος της είναι οικοδομητικός και ενθαρρυντικός, όχι δυσφημιστικός, φλύαρος ή κακόβουλος (Εφεσίους 4:29, Α΄ Πέτρου 2:1-3). Είναι ευγενική, σπλαχνική και συγχωρητική (Εφεσίους 4:32). Βοηθάει τους άλλους πιστούς βαστάζοντας τα βάρη τους (Γαλάτας 6:2, Ρωμαίους 12:15). Οσο μπορεί προσπαθεί να κάνει καλό σε όλους, ιδιαιτέρως στην οικογένεια τού Θεού (Γαλάτας 6:10). Δεν είναι ματαιόδοξη αλλά ζει με πνεύμα ταπεινοφροσύνης (Ρωμαίους 12:10, 16, Φιλιππησίους 2:5-11). Δεν γκρινιάζει, δεν διαπληκτίζεται άσκοπα ούτε προκαλεί διάσταση αλλά προσπαθεί να ζει αρμονικά με τους άλλους (Ρωμαίους 12:16, 18, Φιλιππησίους 2:14).

Η γυναίκα τού Θεού ακολουθεί την διδασκαλία τού Πέτρου, «αγιάστε τον Κύριο τον Θεό μέσα στις καρδιές σας· και να είστε πάντοτε έτοιμοι σε απολογία με πραότητα και φόβο, προς καθέναν που ζητάει από σας λόγο για την ελπίδα που είναι μέσα σας, έχοντας αγαθή συνείδηση, ώστε, ενώ σας καταλαλούν ως κακοποιούς, να καταντροπιαστούν αυτοί που συκοφαντούν την καλή σας εν Χριστώ διαγωγή.» (Α΄ Πέτρου 3:15-16). Προσπαθεί «ν’ απέχει από τις σαρκικές επιθυμίες, οι οποίες αντιμάχονται ενάντια στην ψυχή· να έχετε καλή τη διαγωγή σας ανάμεσα στα έθνη, ώστε, ενώ σας καταλαλούν σαν κακοποιούς, από τα καλά έργα, όταν τα δουν, να δοξάσουν τον Θεό κατά την ημέρα τής επίσκεψης.» (Α΄ Πέτρου 2:11–12).

Η γυναίκα τού Θεού κάνει πρόθυμα το έργο που ο Θεός τής έχει αναθέσει (Ρωμαίους 12:11). Αν είναι μεγάλη στην ηλικία, ζει ως παράδειγμα για τις νεότερες (Τίτον 2:3-5). Διαθέτει χρόνο με τους άλλους πιστούς, τους ενθαρρύνει και ενθαρρύνεται από αυτούς (Εβραίους 10:24-25). Υποτάσσεται, με την έννοια πως δίνει την προτεραιότητα στους άλλους, όπως όλοι μας καλούμαστε να κάνουμε (Εφεσίους 5:21). Τηρεί την εντολή τού Πέτρου, «Υποταχθείτε, λοιπόν, σε κάθε ανθρώπινη διάταξη για τον Κύριο… επειδή, έτσι είναι το θέλημα του Θεού, αγαθοποιώντας να αποστομώνετε την αγνωσία των αφρόνων ανθρώπων· ως ελεύθεροι, και όχι ως έχοντας την ελευθερία για επικάλυμμα τής κακίας, αλλά ως δούλοι τού Θεού. Όλους να τους τιμήσετε· την αδελφότητα να αγαπάτε· τον Θεό να φοβάστε· τον βασιλιά να τιμάτε.» (Α΄ Πέτρου 2:13-17). Γνωρίζει ότι εκτιμάται πολύ εν Χριστώ (Γαλάτας 3:28) και επιλέγει να Τον μιμείται εγκαταλείποντας το δικό της θέλημα. Αν είναι παντρεμένη, αφήνει τον άνδρα της να οδηγεί την οικογένεια (Εφεσίους 5:21-33, Α΄ Πέτρου 3:1-2). Τιμά τους γονείς της (Εφεσίους 6:1-3), και αν έχει παιδιά, τα φροντίζει (Τίτον 2:3-5, Α΄ Τιμόθεον 5:14). Διαχειρίζεται καλώς το σπίτι της και σύμφωνα με τις αρχές τού Θεού (Τίτον 2:3-5, Παροιμίες 14:1, 31).

Η ομορφιά τής γυναίκας του Θεού είναι αυτή του «κρυφού ανθρώπου τής καρδιάς, κοσμημένου με την αφθαρσία τού πράου και ησύχιου πνεύματος, το οποίο μπροστά στον Θεό είναι πολύτιμο» (Α΄ Πέτρου 3:3-4). Τελικά, η γυναίκα τού Θεού είναι έργο σε εξέλιξη, ένα αριστοτέχνημα τού Θεού, σωσμένη με την χάρη Του δια της πίστης (Εφεσίους 2:8-10), που μοιάζει στον Ιησού όλο και περισσότερο καθώς επιζητεί να Τον γνωρίζει και υπακούει.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα τού Θεού;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries