settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι είναι η γουίκα; Είναι η γουίκα μαγεία;

Απάντηση


Η γουίκα είναι μια νέο-παγανιστική θρησκεία που αυξάνεται σε δημοφιλία και αποδοχή στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες και βιβλία που ισχυρίζονται πως διδάσκουν την «αληθινή» γουίκα, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των γουίκανς ως προς το τι είναι αυτή η θρησκεία. Ο λόγος γι αυτό είναι ότι η γουίκα, όπως εφαρμόζεται σήμερα, έχει ιστορία 50 χρόνων. Η γουίκα είναι ένα σύστημα πίστης που ο Briton Gerald Gardner συναρμολόγησε στις δεκαετίες του 1940 και του 1950 από μια ποικιλία θρησκευτικών παραδόσεων και πεποιθήσεων, όπως επίσης και τελετών των ελευθεροτεκτόνων (μασόνων). Από τη στιγμή που ο Gardner δημοσίευσε αρκετά βιβλία, υιοθετώντας το σύστημα αυτό της λατρείας, πολλά παρακλάδια και ποικιλίες έχουν αναφανεί. Μερικοί γουίκανς είναι πολυθεϊστές και λατρεύουν περισσότερες της μιας θεότητας, ενώ άλλοι λατρεύουν μόνο τον «Θεό» ή τη «Θεά». Άλλοι γουίκανς λατρεύουν τη φύση, που την αποκαλούν γαία. Μερικοί γουίκανς επιλέγουν και ασπάζονται τμήματα της χριστιανικής διδασκαλίας, ενώ άλλοι απορρίπτουν τον χριστιανισμό. Οι περισσότεροι γουίκανς πιστεύουν στη μετενσάρκωση.

Οι περισσότεροι γουίκανς αρνούνται σθεναρά ότι ο Διάβολος συμμετέχει στο πάνθεο, παραθέτοντας τις μεγάλες διαφορές μεταξύ αυτών και των σατανιστών. Οι γουίκανς γενικώς προωθούν την ηθική του σχετικισμού, περιφρονώντας τις ετικέτες, όπως «καλό» και «κακό», «σωστό» ή «λάθος». Η γουίκα έχει έναν νόμο ή κανόνα, που ονομάζεται η συμβουλή (the Rede): «Κάνε ό,τι θέλεις αρκεί να μην βλάπτεις κανέναν». Η πρώτη εντύπωση είναι ότι η συμβουλή προσφέρει πλήρη, ανεμπόδιστη προσωπική ελευθερία. Μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις, εφόσον κανένας δεν ζημιώνεται. Οι γουίκανς, όμως, βιάζονται να επισημάνουν ότι η αλυσιδωτή αντίδραση των πράξεων ενός ανθρώπου μπορεί να προκαλέσει ποικίλες συνέπειες. Διατυπώνουν αυτήν την αρχή στον τριπλό νόμο, που λέει, «κάθε καλό που κάνει κάποιος σ' έναν άλλον, επιστρέφει τριπλάσιο σ' αυτή τη ζωή· το κακό, επίσης, επιστρέφει τριπλάσιο».

Ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στη διατήρηση κάποιας γοητείας στη γουίκα είναι η ισχυριζόμενη χρήση ξορκιών και μαγικών (τα ονομάζουν magick, σκόπιμα δηλαδή γράφουν ανορθόγραφα τη λέξη με σκοπό να διακρίνουν τους γουίκανς από τους μάγους και τους θαυματοποιούς). Όσοι χαρακτηρίζονται από περιέργεια, όπως επίσης οι πνευματικά νεόφυτοι, είναι οι πλέον πρόθυμοι να εμβαθύνουν σ' αυτά τα μυστήρια. Όλοι οι γουίκανς δεν ασκούν μαγεία (magick) αλλά εκείνοι που την ασκούν, την πιστεύουν όπως ένας χριστιανός πιστεύει στην προσευχή. Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι οι γουίκανς ισχυρίζονται ότι η μαγεία τους σημαίνει πως χρησιμοποιούν απλά το μυαλό τους για να ελέγχουν την ύλη, ή απευθύνονται στην αγαπημένη τους θεότητα για να τους κάνει κάποια χάρη, ενώ οι χριστιανοί απευθύνονται στον παντοδύναμο και πανταχού παρόντα Θεό για να γιατρέψει ανθρώπους και να επέμβει και εργαστεί στη ζωή τους. Καθώς η συμβουλή δεν επιτρέπει στους μάγους να βλάπτουν άλλους ανθρώπους και ο τριπλός νόμος κάνει λόγο για τις συνέπειες όσων παραβαίνουν τη συμβουλή, οι μάγοι που ασκούν μαγικά (magick) προτιμούν ν' αποκαλούν τους εαυτούς τους «μάγους της φύσης» ή «λευκούς μάγους» για να διαφοροποιηθούν περαιτέρω από τους σατανιστές.

Η γουίκα είναι βασικά μια θρησκεία που σχετίζεται με το να κάνεις τη δουλειά σου και να ζεις ειρηνικά με τους πλησίον σου και το περιβάλλον. Οι γουίκανς είναι πρόθυμοι να κάνουν παραλληλισμούς της θρησκείας τους με τον βιβλικό χριστιανισμό, με σκοπό να κερδίσουν αξιοπιστία, αλλά τι έχει να πει η Αγία Γραφή γι' αυτήν τη θρησκεία; Δεν θα συναντήσεις τη λέξη «γουίκα» στη Γραφή, έτσι χρειάζεται να αξιολογήσουμε τις πεποιθήσεις της με το φως του λόγου του Θεού.

Τα μαγικά των γουίκανς αποτελούν ειδωλολατρία – στην Ρωμαίους 1:25 γράφει, «αντικατέστησαν την αλήθεια τού Θεού με το ψέμα και απέδωσαν σεβασμό και λάτρευσαν την κτίση παρά εκείνον που την έκτισε…» Στον Ησαΐα κεφ. 40, ο Θεός ζωγραφίζει μια εικόνα του πόσο μεγαλύτερος είναι ο Θεός από τη δημιουργία Του. Αν λατρεύεις κάτι άλλο πέραν του Δημιουργού, είσαι ένοχος ειδωλολατρίας.

Τα μάγια του γουίκανς δημιουργούν μια ψευδή ελπίδα. Στην Εβραίους 9:27 διαβάζουμε, «είναι αποφασισμένο στους ανθρώπους μια φορά να πεθάνουν, ύστερα δε από τούτο είναι κρίση». Ο Θεός λέει ότι έχουμε μία μόνο ευκαιρία, κι αυτή είναι ενόσω ζούμε εδώ. Δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία στην άλλη ζωή. Αν δεν δεχθούμε το δώρο του Θεού εν τω Χριστώ στη διάρκεια της επίγειας ζωής μας, θα μας κρίνει ως μη θελήσαντες να ζήσουμε μαζί Του και θα καταλήξουμε στην κόλαση.

Τα ξόρκια των γουίκανς οδηγούν σε διάψευση προσδοκιών. Στον Μάρκο 7:8 γράφει, «ενώ αφήσατε την εντολή του Θεού, κρατάτε την παράδοση των ανθρώπων…». Ο Θεός είναι Θεός κι εμείς είμαστε άνθρωποι. Πρέπει ν' αποφασίσουμε. Θα εμπιστευθούμε τον Θεό και θα υιοθετήσουμε την κοσμοθεωρία Του ή όχι; Η γνώση του Θεού απαιτεί πολλή πειθαρχία. Η γουίκα είναι μια θρησκεία ψεύδους που στοχεύει σε ανθρώπους καλής πρόθεσης αλλά αφελείς.

Στο Δευτερονόμιο 18:10-12 γράφει, «Δεν θα βρεθεί σε σένα κανένας που να διαπερνάει τον γιο του ή τη θυγατέρα του μέσα από τη φωτιά ή που να ασκεί μαντεία ή να είναι προγνώστης των καιρών ή οιωνοσκόπος ή μάγος ή γόης ή ανταποκριτής δαιμονίων ή τερατοσκόπος ή νεκρομάντης. Επειδή, καθένας που τα κάνει αυτά είναι βδέλυγμα στον Κύριο…» Η μαγεία της γουίκα αποτελεί αμαρτία και ο Θεός την απεχθάνεται. Γιατί; Διότι πρόκειται για μια προσπάθεια να αποσύρουμε την εξάρτηση μας από τον Θεό για να βρούμε απαντήσεις πέραν Αυτού.

Η αμαρτία δεν είναι απλώς μια παράξενη κοινωνική ενέργεια. Αμαρτία είναι η απόφασή μας να διαφωνήσουμε με τον Θεό σε οποιοδήποτε θέμα – να επαναστατήσουμε απέναντί Του. Η αμαρτία λέει, «Θεέ, θέλω να ζήσω τη ζωή μου όπως μου αρέσει». Στη Ρωμαίους 3:23 λέει, «δεδομένου ότι όλοι αμάρτησαν και στερούνται τη δόξα του Θεού». Στη Ρωμαίους 6:23 γράφει, «επειδή ο μισθός της αμαρτίας είναι θάνατος…» Δεν πρόκειται για τον σωματικό θάνατο αλλά τον πνευματικό: αιώνιος αποχωρισμός από τον Θεό και απ' όλες τις ευλογίες που προσφέρει η παρουσία Του. Αυτός είναι ο ορισμός της κόλασης: η απουσία της παρουσίας του Θεού. Αυτό είναι το όφελος της αμαρτίας στη ζωή μας!

Ευτυχώς που το Ρωμαίους 6:23 δεν τελειώνει εκεί· συνεχίζει, «…το χάρισμα, όμως, του Θεού αιώνια ζωή διαμέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας». Ο Θεός γνώριζε ότι όλοι μας θα επαναστατούσαμε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και μας πρόσφερε διέξοδο ν' αποφύγουμε αυτόν τον αποχωρισμό –δια της πίστης στον Ιησού Χριστό. Η μαγεία της γουίκα δεν είναι τίποτ' άλλο από ένα ακόμη ψέμα του Διαβόλου, του εχθρού της ψυχής μας, ο οποίος «περιτριγυρίζει σαν ωρυόμενο λιοντάρι ζητώντας ποιον να καταπιεί» (Α΄ Πέτρου 5:8).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι είναι η γουίκα; Είναι η γουίκα μαγεία;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries