settings icon
share icon
Ερώτηση

Γιατί πρέπει να πιστέψω στον Θεό;

Απάντηση


Η πίστη στον Θεό είναι η πλέον βασική από όλες τις ανθρώπινες θεωρήσεις. Η αναγνώριση πως υπάρχει Δημιουργός είναι θεμελιώδης προκειμένου να μάθουμε κάτι περισσότερο γι’ Αυτόν. Χωρίς πίστη στον Θεό είναι αδύνατο να Τον ευαρεστήσουμε ή ακόμη και να Τον πλησιάσουμε (Εβραίους 11:6). Οι άνθρωποι περιβάλλονται με την απόδειξη τής ύπαρξης τού Θεού, και μόνο δια της σκλήρυνσης που προκαλεί η αμαρτία οι άνθρωποι απορρίπτουν την απόδειξη αυτή (Ρωμαίους 1:18-23). Είναι ανοησία η απιστία στον Θεό (Ψαλμός 14:1).

Υπάρχουν δύο επιλογές στην ζωή. Πρώτον, έχουμε την επιλογή να εμπιστευθούμε την περιορισμένη ανθρώπινη λογική. Η ανθρώπινη λογική έχει παράξει διάφορες φιλοσοφίες, τις πολλές θρησκείες στον κόσμο και τους «ισμούς», τις διάφορες αιρέσεις και άλλες ιδέες και κοσμοθεωρίες. Ένα χαρακτηριστικό-κλειδί της ανθρώπινης λογικής είναι ότι δεν διαρκεί διότι ο ίδιος ο άνθρωπος δεν διαρκεί. Περιορίζεται ακόμη από την περιορισμένη ανθρώπινη γνώση· δεν είμαστε τόσο σοφοί όσο νομίζουμε πως είμαστε (Α΄ Κορινθίους 1:20). Η ανθρώπινη λογική αρχίζει με τον άνθρωπο και τελειώνει με τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος ζει στο κουτί τού Χρόνου χωρίς να μπορεί να διαφύγει απ’ αυτό. Ο άνθρωπος γεννιέται, αυξάνεται και ωριμάζει, επιδρά στον κόσμο και τελικώς πεθαίνει. Αυτό είναι όλο, μιλώντας ανεπιτήδευτα. Η επιλογή να ζούμε με λογική, αφήνει κάποιον που μετρήθηκε στην ζυγαριά και βρέθηκε ελλιπής. Αν κάποιος σκέπτεται αντικειμενικά έναν τέτοιο τρόπο ζωής, θα πρέπει να οδηγηθεί στην δεύτερη επιλογή.

Η δεύτερη επιλογή που έχουμε είναι να δεχθούμε την αποκάλυψη που δίνει ο Θεός μέσα στην Αγία Γραφή. «Ελπιζε στον Κύριο με όλη σου την καρδιά και μην επιστηρίζεσαι στη σύνεσή σου.» (Παροιμίες 3:5). Για ν’ αποδεχθεί κάποιος ότι η Αγία Γραφή προέρχεται από τον Θεό, θα πρέπει ν’ αναγνωρίζει την ύπαρξη τού Θεού. Η πίστη στον Θεό τής Αγίας Γραφής δεν καταργεί την χρήση τής λογικής· αντιθέτως, είναι όταν εκζητούμε τον Θεό που μας ανοίγει τα μάτια (Ψαλμός 119:18), φωτίζει τον νου μας (Εφεσίους 1:18), και μας δίνει σοφία (Παροιμίες 8).

Η πίστη στον Θεό ενδυναμώνεται από την μαρτυρία τής ύπαρξης τού Θεού που είναι άμεσα διαθέσιμη. Ολη η Δημιουργία μαρτυρεί σιωπηλώς το γεγονός ότι υπάρχει Δημιουργός (Ψαλμός 19:1-4). Το βιβλίο τού Θεού, η Αγία Γραφή, θεμελιώνει την εγκυρότητά της και την ιστορική της ακρίβεια. Για παράδειγμα, θεώρησε την προφητεία τής Παλαιάς Διαθήκης που αφορά την πρώτη έλευση τού Χριστού. Το Μιχαίας 5:2 προλέγει ότι ο Χριστός θα γεννηθεί στην Βηθλεέμ τής Ιουδαίας. Ο Μιχαίας προφήτευσε περί το 700 π.Χ. Πού γεννήθηκε ο Χριστός επτά αιώνες μεταγενέστερα; Γεννήθηκε στην Βηθλεέμ τής Ιουδαίας, όπως ο Μιχαίας είχε προείπει (Λουκάς 2:1-20, Ματθαίος 2:1-12).

Ο Peter Stoner, στο βιβλίο του Μιλάει η Επιστήμη (σελ. 100-107), έχει δείξει ότι η σύμπτωση στις προφητικές Γραφές έχει αποκλειστεί από την επιστήμη τών πιθανοτήτων. Χρησιμοποιώντας τους νόμους τών πιθανοτήτων, σε αναφορά οκτώ προφητειών που αφορούν τον Χριστό, ο Stoner βρήκε ότι η πιθανότητα ενός οιουδήποτε ανθρώπου να εκπληρώσει και τις οκτώ προφητείες είναι 1 στις δέκα υψωμένο στην 17η δύναμη. Η πιθανότητα είναι 1 στα 100.000.000.000.000.000. Και αυτό αφορά μόνον οκτώ προφητείες· ο Ιησούς εκπλήρωσε πολλές περισσότερες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ακρίβεια τής Γραφής και η αξιοπιστία της τεκμηριώνονται από την προφητεία.

Διαβάζοντας την Αγία Γραφή, ανακαλύπτουμε ότι ο Θεός είναι αιώνιος, άγιος, προσωπικός, γεμάτος χάρη και αγάπη. Ο Θεός έχει διαπεράσει το κουτί τού Χρόνου δια της ενσάρκωσης τού Γιου Του, τού Κυρίου Ιησού Χριστού. Η δραστηριότητα τής αγάπης τού Θεού δεν προσκρούει στην λογική τού ανθρώπου αλλά αντιθέτως την διαφωτίζει ώστε ο άνθρωπος μπορεί ν’ αρχίσει να κατανοεί ότι χρειάζεται συγχώρηση και αιώνια ζωή δια του Γιου τού Θεού.

Είναι βέβαιο πως μπορεί κάποιος ν’ απορρίψει τον Θεό τής Αγίας Γραφής, και είναι πολλοί που το κάνουν. Οι άνθρωποι μπορούν ν’ απορρίψουν αυτό που ο Ιησούς Χριστός έχει κάνει γι’ αυτούς. Η απόρριψη τού Χριστού ισοδυναμεί με απόρριψη τού Θεού (Ιωάννης 10:30). Τι θα κάνεις εσύ; Θα ζήσεις με την περιορισμένη ανθρώπινη κι ελαττωματική λογική ή θ’ αναγνωρίσεις τον Δημιουργό Σου και θα δεχθείς την αποκάλυψη τού Θεού στην Γραφή; «Μη φαντάζεσαι τον εαυτό σου σοφό· να φοβάσαι τον Κύριο και να ξεκλίνεις από κακό. Αυτό θα είναι γιατρειά στα νεύρα σου και αναζωογόνηση στα κόκαλά σου.» (Παροιμίες 3:7-8).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Γιατί πρέπει να πιστέψω στον Θεό;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries