settings icon
share icon
Ερώτηση

Γιατί πρέπει να παντρευτώ;

Απάντηση



Πολλές κουλτούρες στον κόσμο σήμερα χάνουν την κατανόηση τού νοήματος για το οποίο σχεδιάστηκε ο γάμος. Ζούμε σ’ έναν κόσμο που λέει ότι θα πρέπει να παίρνουμε ό,τι θέλουμε, με όποιον τρόπο μπορούμε να το πάρουμε. Ο γάμος αντιμετωπίζεται κάποιες φορές ως περιορισμός που μπορεί να παρεμποδίσει την ικανότητά μας να έχουμε ό,τι θέλουμε, όταν το θέλουμε. Ο γάμος σήμερα χλευάζεται μερικές φορές ως ένας ξεπερασμένος θεσμός που έχει χάσει την σύνδεσή του με το σήμερα.

Ετσι, τι είναι ο γάμος; Είναι κάτι απαρχαιωμένο; Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πρώτα απ’ όλα ότι ο γάμος δεν αποτελεί μια ανθρώπινη επινόηση. Όταν ο Θεός δημιούργησε τον πρώτο άνθρωπο σύμφωνα με την δική Του εικόνα (Γένεση 1:27, 2:7), του έδωσε οτιδήποτε χρειαζόταν για να είναι ικανοποιημένος. Ωστόσο ο Θεός είπε, «Δεν είναι καλό ο άνθρωπος να είναι μόνος· θα κάνω σ’ αυτόν βοηθό όμοιο μ’ αυτόν» (Γένεση 2:18). Ετσι ο Θεός δημιούργησε την γυναίκα από την πλευρά τού Αδάμ και την έφερε σ’ αυτόν. Ο πρώτος γάμος συνέβη όταν ο Θεός δημιούργησε την γυναίκα για να συμπληρώνει τις ανάγκες του άνδρα, έτσι που γίνονται μία σάρκα όταν ενώνονται με διαθήκη. Η ιδέα τής «μίας σάρκας» υπονοεί μια άθραυστη σφραγίδα που εννοείται πως θα διαρκέσει για όλη την ζωή. Όταν ρώτησαν τον Ιησού σχετικά με το διαζύγιο, απάντησε, «Ενεκα τούτου, ο άνθρωπος θα αφήσει τον πατέρα και τη μητέρα, και θα προσκολληθεί στη γυναίκα του, και θα είναι οι δύο σε μία σάρκα. Ώστε, δεν είναι πλέον δύο, αλλά μία σάρκα. Εκείνο, λοιπόν, που ο Θεός συνένωσε, άνθρωπος ας μη χωρίζει.» (Ματθαίος 19:5-6). Σημείωσε πως είναι ο Θεός Αυτός που ενώνει έναν άνδρα και μία γυναίκα στον γάμο. Στον Μαλαχία 2:14, ο Θεός μάς υπενθυμίζει ότι ήταν «μάρτυρας ανάμεσα σε σένα και στη γυναίκα τής νιότης σου». Ο Θεός παίρνει τον γάμο πολύ σοβαρά.

Ο γάμος ήταν ο πρώτος θεσμός που θέσπισε ο Θεός. Προηγήθηκε της ίδρυσης τής Εκκλησίας ή της Κυβέρνησης. Ο γάμος ήταν ο πρώτος κοινωνικός θεσμός. Οι άνθρωποι είναι σχεδιασμένοι να λειτουργούν καλύτερα όταν συνδέονται υγιώς με άλλους συνανθρώπους τους, και το σχέδιο τού Θεού για τον γάμο είναι να θεμελιώσει δυνατές οικογένειες. Η Αγία Γραφή περιέχει πολλή καθοδήγηση για τα μέλη της οικογένειας, πώς πρέπει να συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλον ώστε να ικανοποιούνται οι συναισθηματικές ανάγκες των (Εφεσίους 5:21-33, 6:1-4, Κολοσσαείς 3:18-21, Α΄ Κορινθίους 7:2-5, 10-16). Ο Θεός σχεδίασε τον γάμο ως ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας που κρατάει σε όλη την ζωή, και κάθε εκτροπή από το σχέδιο αυτό συνιστά παραμόρφωση τής πρόθεσής Του (Ματθαίος 19:8, Ρωμαίους 1:26-27).

Στην Α΄ Κορινθίους 7:1-2 μας δίνεται ο καλύτερος λόγος για τον γάμο: «Καλό είναι για τον άντρα να μη συνάπτει σχέσεις με γυναίκα. Αλλά για ν’ αποφεύγεται η πορνεία, κάθε άντρας πρέπει να έχει τη δική του γυναίκα, και κάθε γυναίκα πρέπει να έχει τον δικό της άντρα.» (μτφ. Β.Ε.). Ο Θεός σχεδίασε η σωματική συνεύρεση ν’ αποτελεί απόλαυση μέσα στο πλαίσιο τού γάμου. Οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα εκτός ορίων γάμου αποτελεί αμαρτία (Γαλάτας 5:19, Κολοσσαείς 3:5). Αν ένας άνθρωπος έχει ισχυρή σεξουαλική επιθυμία, είναι συνήθως καλή ιδέα να παντρευτεί για να μειώσει την έντονη επιθυμία και αποφύγει την ανηθικότητα (Ιακώβου 1:13-15). Η εμπλοκή σε σεξουαλική δραστηριότητα με κάποιον άλλον που δεν είναι σύζυγος είναι αμαρτία και οδηγεί σε πόνο και καταστροφή (Παροιμίες 6:26-29, Α΄ Κορινθίους 6:18).

Δεν υπάρχει ωστόσο εντολή στις Γραφές που να λέει ότι όλοι πρέπει να παντρευτούν. Ο απόστολος Παύλος προτιμούσε πραγματικά την αγαμία για να αφιερώνει ο άνθρωπος περισσότερο χρόνο στην υπηρεσία τού Θεού (Α΄ Κορινθίους 7:7-9, 32-35). Κάποιοι δεν αισθάνονται την ανάγκη να παντρευτούν και δεν υπάρχει κάτι κακό σ’ αυτό. Οι άγαμοι μπορούν να ζήσουν ικανοποιημένοι και να βρουν συναισθηματική υποστήριξη σε φίλους, οικογένεια και ευκαιρίες διακονίας. Η κοινωνία μας όμως έχει αρχίσει να εξισώνει την αγαμία με την σεξουαλική ανηθικότητα, και αυτό είναι μεγάλο σφάλμα. Η υποστήριξη τής αγαμίας από τον Παύλο είχε το νόημα ο άνθρωπος ν’ αφιερώσει όλη την προσοχή του στα πράγματα τού Χριστού. Η αγαμία δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για ν’ αμαρτάνει κάποιος σεξουαλικά. Αν όμως ο/η άγαμος/η μπορεί να ελέγχει τα πάθη του/της και να ζει μια ηθικώς αγνή ζωή, δεν υπάρχει ανάγκη να αισθάνεται πιεσμένος/η να παντρευτεί (Α΄ Κορινθίους 7:37).

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Γιατί πρέπει να παντρευτώ;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries