settings icon
share icon
Ερώτηση

Γιατί θα πρέπει να με νοιάζει το αν υπάρχει Θεός;

Απάντηση


Υπάρχουν μυριάδες απόψεις σχετικά με τη φύση του Θεού αλλά επίσης και μ' αυτή Του την ύπαρξη. Οι άνθρωποι έχουμε περιορισμένη αντίληψη της πολυπλοκότητας του άμεσου κόσμου και του σύμπαντος συνολικά. Η ειρωνεία είναι ότι η φύση του Θεού δεν αποτελεί θέμα σύγχυσης αλλά ειρήνης. Διαβάζουμε στην Α΄ Κορινθίους 14:33, «επειδή ο Θεός δεν είναι Θεός ακαταστασίας αλλά ειρήνης». Το κλειδί για να ξεπεράσουμε τη σύγχυση δεν είναι το ν' αποφύγουμε τελείως τον προβληματισμό, αλλά το να εστιάσουμε την προσοχή μας σ' αυτόν τον Ένα, που πολλοί επιλέγουν να αγνοήσουν (Φιλιππησίους 4:6–7).

Πρέπει ν' αντιμετωπίσουμε πρόθυμα τα πραγματικά, συγκεκριμένα προβλήματα που έχει η ανθρωπότητα, όπως είναι η φτώχεια, ο αναλφαβητισμός και η αρρώστια, και είναι αλήθεια πως συζητήσεις αναφορικά με την ύπαρξη και τη φύση του Θεού μπορούν να μας κρατήσουν από του ν' ασχοληθούμε μ' αυτές τις προκλήσεις. Έτσι, γιατί θα πρέπει να μας νοιάζει το κατά πόσον ή όχι υπάρχει Θεός; Για τον πιστό, είναι το υπέρτατο θεολογικό ερώτημα. Γι' αυτόν που δεν έχει πεισθεί παραμένει ένα φιλοσοφικό ζήτημα. Η θεολογία, για τον αγνωστικιστή, είναι απλώς μια ανθρώπινη επινόηση· το ερώτημα της ύπαρξης του Θεού φαίνεται να είναι μάταιο.

Η βιβλική παρουσίαση του Θεού δείχνει γιατί η ύπαρξή Του έχει νόημα. Η άγια φύση του Θεού αποκαλύπτεται σε αντίθεση με την ανθρώπινη (αμαρτωλή) φύση, και η Αγία Γραφή δίνει στον άνθρωπο το πρότυπο κρίσης του καλού και του κακού. Χωρίς την ύπαρξη κριτή, δεν υπάρχει τελική εξουσία να αξιολογήσει τις αξίες που καθορίζουμε για τους εαυτούς μας (Ψαλμός 19:7–11). Ποιος είναι αυτός που θα πει τι είναι σωστό και τι λάθος; Γιατί είναι καθήκον μας να βοηθάμε αυτούς που βρίσκονται σε ανάγκη; Με βάση ποια εξουσία μπορούμε ν' αντιταθούμε στον αναλφαβητισμό; Αν δεν υπάρχει Θεός και η ζωή πάνω στη γη είναι απλώς «επιβίωση του ικανότερου», τότε γιατί θα πρέπει να εργαζόμαστε για να ταΐσουμε τους πεινασμένους; Πάνω σε ποιο πρότυπο θέτουμε το θεμέλιο της ηθικής μας;

Ο Θεός μας αποκαλύπτει την ουσία Του: «ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Ο ΩΝ» (δες Έξοδος 3:3–15). Η διακήρυξη αυτή μιλάει για την αυθυπαρξία του Θεού, η οποία είναι τελείως ανεξάρτητη από την αντίληψη του ανθρώπινου γένους γι' Αυτόν. Περικλείει τα πάντα και είναι ο Ίδιος το πρότυπο του καλού. Στον Ψαλμό 19:1–6 δίνεται μια όμορφη εικόνα της αιώνιας φύσης του Θεού και της αποκάλυψης αυτής της φύσης στη Δημιουργία.

Το ερώτημα της ύπαρξης του Θεού είναι σημαντικό διότι, σε πρακτικό επίπεδο, αν υπάρχει Θεός, είναι πολύ πιθανό πως θέλει να σχετίζεται μαζί μας και πως απαιτεί την εκπλήρωση συγκεκριμένων προτύπων ώστε αυτό να συμβεί. Έτσι, το ερώτημα είναι βασικό για κάθε τι. Είτε έχουμε δημιουργηθεί κατ' εικόνα Θεού είτε όχι. Η αγάπη και το έλεος είτε αποτελούν στοιχεία της φύσης του Θεού (και συνεπώς θα πρέπει να ν' αντανακλώνται σε μας) είτε αποτελούν προϊόντα τυχαίων βιολογικών ατυχημάτων (και συνεπώς είναι περιττά). Η ύπαρξή μας έχει σημασία (ή ασημαντότητα), που εξαρτάται από την ύπαρξη (ή ανυπαρξία) του Θεού. Η ικανοποίηση των προσωρινών, υλικών προβλημάτων του ανθρώπινου γένους είναι σημαντική αλλά η ικανοποίηση των αιώνιων, πνευματικών προβλημάτων του ανθρώπινου γένους είναι ακόμη σημαντικότερη.

Η Αγία Γραφή λέει πως το ανθρώπινο γένος έχει διαφθαρεί από την αμαρτία. Πραγματικά, τα πιεστικά, παγκόσμια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, είναι, απολύτως, αποτέλεσμα της αμαρτίας. Το ερώτημα, συνεπώς, της ύπαρξης του Θεού, αποκτά μέγιστη σημασία, διότι η άγνοια της ύπαρξής Του ισοδυναμεί με άγνοια της πραγματικότητας της αμαρτίας, και έτσι, της ρίζας των προβλημάτων του κόσμου.

Ο Θεός, ευτυχώς, μας έχει δώσει τον τρόπο της άφεσης της αμαρτίας και της αποκατάστασης της σχέσης μας μαζί Του διαμέσου της πίστης στον Ιησού Χριστό (Ιωάννης 3:16, Ρωμαίους 3:21–26). Ο αμαρτωλός άνθρωπος είναι πνευματικά νεκρός και απορρίπτει συχνά κάθε ιδέα του ενός αληθινού Θεού. Το Ιωάννης 3:19 δηλώνει, «Κι αυτή είναι η κρίση, ότι το φως ήρθε στον κόσμο, και οι άνθρωποι αγάπησαν το σκοτάδι περισσότερο παρά το φως, για τον λόγο ότι τα έργα τους ήσαν πονηρά.» Είναι ο Θεός που μας φέρνει σε πίστη στον Υιό Του δια του Αγίου Πνεύματος (Ιωάννης 6:41–51). Η σωτηρία είναι ένα δώρο που ο Θεός προσφέρει σε όλη την ανθρωπότητα (Ιωάννης 3:16). Ο ρόλος μας είναι, απλώς, να πιστέψουμε αυτό που λέει ο Θεός και να παραδοθούμε στο Πνεύμα Του. Η ισχύς του μηνύματος εξαρτάται, φυσικά, από την ύπαρξη του Θεού.

Γιατί οι άνθρωποι προσπαθούν να πείσουν τους άλλους ώστε να συμφωνήσουν με την άποψή τους για την ύπαρξη του Θεού; Γιατί δεν μπορούν οι χριστιανοί να κρατήσουν την πίστη τους στα όρια του σπιτιού τους και των εκκλησιών τους, όπως συχνά τους λέγεται να κάνουν; Το κίνητρο πολλών χριστιανών είναι ότι θέλουν όλοι να έχουν την ευκαιρία της κοινωνίας με τον Θεό. Ακόμη, ο χριστιανισμός είναι εγγενώς ευαγγελιστικός. Μία από τις εντολές του Χριστού είναι να κηρυχτεί το ευαγγέλιο και να κάνουν μαθητές. Αυτό το άπλωμα γίνεται από αγάπη και αποτελεί ενδημική αρχή της χριστιανικής πίστης.

Ενώ κανένας δεν έχει δει τον Θεό, Εκείνος μας αποκαλύπτει τον εαυτό Του με διάφορους τρόπους. Πρώτον, ο Θεός γίνεται γνωστός δια της Δημιουργίας Του (Ρωμαίους 1:20). Ο πρόθυμος παρατηρητής θα κοιτάξει παντού γύρω του και θα δει το έργο των χεριών του Θεού και θα θαυμάζει σε όλη του τη ζωή την πολυπλοκότητα και την αλληλεξάρτηση όλων των πραγμάτων της φύσης. Οι Γραφές δηλώνουν πως είναι ανόητο να αρνούμαστε την ύπαρξη του Θεού (Ψαλμός 14:1). Το σύμπαν είναι έξυπνα σχεδιασμένο κι εμείς είμαστε δημιουργημένοι με την ικανότητα να το κατανοήσουμε σε κάποιο βαθμό. Οι Γραφές είναι ξεκάθαρες ότι ο Θεός μάς έχει δώσει κάθε τι που χρειαζόμαστε για ν' αναγνωρίσουμε την ύπαρξή Του (Ιώβ 38).

Ο Θεός επίσης αποκαλύπτει τον εαυτό Του δια του λόγου Του (Ψαλμός 19:7–11). Η Αγία Γραφή μας διδάσκει τη φύση του Θεού και μας καθοδηγεί στην ηθική (Α΄ Τιμόθεον 3:16–17). Η υπέρτατη έκφραση του Θεού έχει πραγματοποιηθεί στον Υιό του Θεού, τον Ιησού Χριστό (Κολοσσαείς 1:15).

Το απλό γεγονός είναι ότι ο Θεός υπάρχει. Μας αγαπάει και θέλει να μας φέρει από τον πνευματικό θάνατο στη ζωή, στον Υιό Του, τον Ιησού Χριστό.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Γιατί θα πρέπει να με νοιάζει το αν υπάρχει Θεός;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries