settings icon
share icon
Ερώτηση

Σε ποιον πρέπει να κάνω δωρεές; Πώς θ’ αποφασίσω ποια φιλανθρωπική οργάνωση/οργανισμό/κίνηση θα στηρίζω οικονομικά;

ΑπάντησηΜε τις πάμπολλες επιλογές για φιλανθρωπική προσφορά που υπάρχουν ολόγυρα, πώς ο χριστιανός μπορεί ν’ αποφασίσει σοφά για τον ποιον θα επιλέξει να στηρίξει οικονομικά; Ποιες κινήσεις, ιεραποστολές, οργανισμούς, φιλανθρωπικές οργανώσεις, κ.λπ., αξίζουν περισσότερο να λάβει υπ’ όψη του; Πώς μπορούν να επενδυθούν τα χρήματα ώστε να έχουν τον μέγιστο δυνατό αιώνιο αντίκτυπο; Πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται με αυτά τα ερωτήματα. Παραθέτουμε κάποιες αρχές που βοηθούν να πάρει κάποιος αποφάσεις ευκολότερα.

Σε ποιον να κάνω δωρεά; — Υγιής Διδασκαλία
«Εσύ όμως να λες όσα αρμόζουν στην υγιαίνουσα διδασκαλία» (Τίτον 2:1).

Η κίνηση/ιεραποστολή/οργανισμός/φιλανθρωπική οργάνωση διακηρύττει το ευαγγέλιο τού Ιησού Χριστού και υποστηρίζει την εξουσία τού λόγου τού Θεού; Κάθε τι που κάνει η διακονία αυτή έχει ως υπέρτατο σκοπό της να εκπληρώσει την Μεγάλη Αποστολή, δηλαδή να ευαγγελιστεί τους χαμένους και να καταρτίσει τους πιστούς ώστε να καταστούν πλήρως αφοσιωμένοι ακόλουθοι τού Ιησού Χριστού (Ματθαίος 28:19-20, Πράξεις 1:8); Ακόμη κι αν η πρωταρχική εστίαση μιας κίνησης είναι ν’ αποτελεί τα χέρια και τα πόδια τού Ιησού και να διακονεί τις φυσικές ανάγκες τών ανθρώπων, είναι το ευαγγέλιο η πρώτη γραμμή σε κάθε τι που κάνει;

Σε ποιον να κάνω δωρεά; — Αποτελεσματικότητα και Ειδημοσύνη
«Άλλα, όμως, έπεσαν επάνω σε καλή γη, και έδιναν καρπό, το ένα 100, το άλλο 60, και το άλλο 30» (Ματθαίος 13:8).

Έχει επίδραση η κίνηση αυτή; Πραγματοποιεί η φιλανθρωπική οργάνωση την αποστολή της, τους σκοπούς της και τους στόχους της; Επιδεικνύει ο οργανισμός ειδημοσύνη ώστε να επιλύει προβλήματα; Σ’ ένα πεδίο γεμάτο κόσμο, μια κοινωνική δραστηριότητα φαίνεται να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες κάνοντας πραγματικά την διαφορά στην ζωή τών ανθρώπων;

Σε ποιον να κάνω δωρεά; — Διαχείριση
«Και εξάλλου, εκείνο που ζητείται ανάμεσα στους οικονόμους είναι κάθε ένας να βρεθεί πιστός» (Α΄ Κορινθίους 4:2).

Χρησιμοποιεί σοφά τα χρήματά της η διακονία; Επενδύει η κίνηση τους πόρους της στα πράγματα που έχουν αληθινή αξία; Όπως στην παραβολή τών ταλάντων, ο οργανισμός θάβει τον θησαυρό του ή τον πραγματεύεται για την βασιλεία τού Θεού; Οι οικονομικές προτεραιότητες τής φιλανθρωπικής οργάνωσης φαίνεται να ευθυγραμμίζονται με τις προτεραιότητες που ο λόγος τού Θεού σκιαγραφεί;

Σε ποιον να κάνω δωρεά; — Λογοδοσία
«Όπου δεν υπάρχει συμβούλιο, οι σκοποί ματαιώνονται· μέσα στο πλήθος, όμως, των συμβούλων στερεώνονται» (Παροιμίες 15:22).

Είναι ο οργανισμός ανοιχτός και τίμιος σχετικά με τα οικονομικά του και τις αποφάσεις του; Ασκεί κάποιο μέλος μεγάλη επιρροή ή υπάρχει καλή ισορροπία μεταξύ τών ανθρώπων που συμμετέχουν σε σημαντικές αποφάσεις; Είναι η ηγεσία ανοιχτή στην συμβουλή «το σίδερο ακονίζει το σίδερο» (Παροιμίες 27:17); Είναι η φιλανθρωπική οργάνωση πρόθυμη να φανερώνει πλήρως όλες τις κατάλληλες οικονομικές πληροφορίες; Είναι η κίνηση ανοιχτή σε εποικοδομητική κριτική ή είναι κλειστή στα σχόλια (Παροιμίες 27:6);

Σε ποιον να κάνω δωρεά; — Προσευχή
«Ζητάτε, και θα σας δοθεί· ψάχνετε, και θα βρείτε· κρούετε, και θα σας ανοιχτεί» (Ματθαίος 7:7).

Ζήτα σοφία από τον Θεό για το πώς Αυτός θέλει να επενδύσεις τα χρήματά σου στην διακονία (Ιακώβου 1:5). Ζήτα από τον Θεό να σου δώσει πάθος για τα πράγματα εκείνα που θέλει να δώσεις χρήματα. Ζήτα από τον Θεό να το καταστήσει πλήρως ξεκάθαρο το πώς μπορείς με τον καλύτερο τρόπο να κάνεις οικονομικές θυσίες για αιώνιο αντίκτυπο.

Σε ποιον να κάνω δωρεά; — Εμπιστεύσου τον Θεό και δώσε
«Λέω, μάλιστα, τούτο, ότι αυτός που σπέρνει φειδωλά, φειδωλά και θα θερίσει· κι αυτός που σπέρνει με αφθονία, με αφθονία και θα θερίσει. Κάθε ένας ανάλογα με την προαίρεση της καρδιάς του, όχι με λύπη ή από ανάγκη· επειδή, τον πρόσχαρο δότη αγαπάει ο Θεός.» (Β΄ Κορινθίους 9:6-7).

Ενώ οι παραπάνω αρχές βοηθούν, δεν υπάρχει η συνήθης βιβλική απάντηση «θα κάνεις …» σ’ αυτό το ερώτημα. Πιστεύουμε ότι, ενώ η βασική προσφορά τού χριστιανού πρέπει να δίνεται στην τοπική εκκλησία που αυτός/αυτή παρακολουθεί, υπάρχει ωστόσο αρκετή ελευθερία σ’ αυτό το ζήτημα. Πρέπει ο χριστιανός να στηρίζει ένα πρόγραμμα παιδικής χορηγίας ή να κάνει δωρεά για τον τερματισμό τής παράνομης διακίνησης ανθρώπων; Πρέπει ο χριστιανός να κάνει μια δωρεά σ’ ένα τοπικό καταφύγιο διάσωσης ή σε μια παγκόσμια ευαγγελιστική δραστηριότητα; Δεν υπάρχει μια γενική, σωστή ή εσφαλμένη απάντηση στα ερωτήματα αυτά. Είναι ζήτημα διάκρισης, προτεραιοτήτων και πάθους.

Ζήτα από τον Θεό να σου δώσει πάθος προς την δραστηριότητα εκείνη που Αυτός θέλει να υποστηρίξεις. Κάνε την έρευνά σου έχοντας κατά νου τις παραπάνω αρχές. Κατόπιν, δώσε!

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Σε ποιον πρέπει να κάνω δωρεές; Πώς θ’ αποφασίσω ποια φιλανθρωπική οργάνωση/οργανισμό/κίνηση θα στηρίζω οικονομικά;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries